Jogerősen elítélték, mégsem mond le posztjáról az alsószentmártoni polgármester

2020. február 15. 19:25 2020. feb. 15. 19:25

Két ügyben is jogerős ítélet nyomán felfüggesztett szabadságvesztést kapott az alsószentmártoni polgármester. Lemondani nem akar, szerinte nem lett méltatlan a posztjára. Az ügyben várhatóan a megyei kormányhivatal fog lépni.

A Népszava cikke szerint nem kíván lemondani posztjáról Budai László, Alsószentmárton polgármestere, noha két ügyben is jogerősen elítélték, a büntetése pedig felfüggesztett szabadságvesztés lett. 

A polgármester ugyanis

"2017 júniusában három rokonával összefogva bántalmazta a falu kocsmájának és boltjának gazdáját, Mali Zoltánt, aki a közeli Drávapiski polgármestere. A bíróság Budait - csoportos garázdaság és súlyos testi sértés bűncselekményében elmarasztalva - egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte januárban. A 60 esztendős férfi ellen több per is folyik, egy másik eljárásban hűtlen kezelésért találták őt bűnösnek, mivel feleségét az indokoltnál több pénzért alkalmazta takarítónőként a polgármesteri hivatalban. Ezért 8 hónap szabadságvesztést róttak ki rá, amit ugyancsak felfüggesztettek"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint a 2011-es önkormányzati törvény úgy rendelkezik, hogy azon képviselő, akit jogerősen szabadságvesztésre ítélnek, az méltatlanná válik posztjára, és távoznia kell. A törvény nem tesz különbséget a tényleges szabadságvesztés és a felfüggesztett szabadságvesztés között. 

A méltatlanságot a település képviselőtestületének kell kimondania, ám a Népszava úgy értesült, ilyen nincs egyelőre tervben. A lap kereste Alsószentmárton jegyzőjét az ügyben, ám betegség miatt nem lehetett vele beszélni. 

Elérték viszont magát Budai Lászlót, aki azt mondta, hogy nem fog távozni, mert szerinte a törvény alapján nem vált méltatlanná a hivatalára.

"Megkérdeztünk több, a közigazgatásban jártas jogászt, s ők úgy fogalmaztak, hogy a méltatlanság ebben az esetben nem lehet kérdéses. Az ügyben a kormányhivatalnak kell majd lépnie. Ez – várhatóan – a jövő héten megtörténik. A kormányhivatal úgy jár el, hogy bírósághoz fordul, s a méltatlanságot a bíróságnak kell megállapítania. Ha ez megtörténik, akkor Alsószentmártonban időközi polgármesterválasztást kell tartani"

- olvasható a cikkben.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava