Június közepén indul a Centrum parkoló felújítása

2020. június 3. 18:02 2020. jún. 3. 18:02

Június 15-én kezdődik a Centrum parkoló felújítása, mely nem lesz rövid, és korlátozásokkal is jár, cserébe viszont több autót lehet majd itt deponálni, a területre hulló csapadékot pedig olajleválasztós rendszer tisztítja majd meg, melyet a kivitelező a városi csapadékvíz-elvezető hálózatba köt be.

A munkálatok részleteiről csütörtök délután adott ki közleményt a városháza. Emlékeztetnek, a Centrum-parkoló fejlesztésére, az Ifjúsági-ház felújításával közös projekt keretében a Zöld város kialakítása tárgyú felhívás keretében nyílt lehetősége az önkormányzatnak. A kapcsolódó TOP-os pályázatot a projekt előkészítésével és lebonyolításával megbízott Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016 őszén nyújtotta be, a támogató döntés 2016. november 18. napján kelt. A pályázat keretében a város 100%-os támogatásintenzitás mellett bruttó 1,12 milliárd forintot nyert a megvalósításra.

A fejlesztés első projektelemeként az Ifjúsági-ház felújítása kezdődött meg 2019. szeptemberében, a projektelem várhatóan 2020. szeptemberében elkészül.

A fejlesztés második projekteleme célozza a Centrum-parkoló felújítását. Az önkormányzat közleménye rámutat, a parkolóhelyek többsége nincs ellátva szilárd burkolattal, így a parkoló száraz időben porzik. A felszíni csapadékvíz elvezetés a szilárd burkolat hiánya miatt nincs megoldva, hiányzik a csapadékcsatorna. A parkolóállásokat nem lehet szabályosan kijelölni, árnyékot adó zöldfelület kevés van a területen, a közvilágítás hiányos.

A kivitelező Strabag Építő Kft. nettó 392 980 699 forintért végzi a munkálatokat. Minden új parkolóhelyet térkő burkolattal alakít ki, az összekötő úthálózat aszfaltburkolatot kap. A területre hulló csapadékot olajleválasztós rendszer tisztítja majd meg, ezt a kivitelező a városi csapadékvíz-elvezető hálózatba köti be.

A beruházás eredményeképpen a Centrum-parkoló területén összesen a jelenlegi 240 darab, jellemzően nem felfestett és nem szabványosan kialakított parkoló helyett már 252 darab szabványos parkoló várja majd az autósokat. A normál parkolóállásokon felül 5 db új akadálymentes parkoló és 5 db rakodóhely kialakítása is megtörténik árufeltöltéshez. A meglévő elektromos autótöltő-állomást is bővíti a kivitelező, így már 4 autót lehet majd egyidőben tölteni.

Forrás: Pécsi Önkormányzat

A 2020. június 15-én induló beruházás alatt a lakosságnak a következő korlátozásokra, lezárásokra kell majd számítania:

Az I. ütem (2020. június 15 - 2020. október 1.) keretében lezárásra kerül a Centrum tömbparkoló (térképen 1. számmal jelölve), továbbá a kivitelezési munkák miatt a 6-os út felőli feltáró úton is lezárások várhatók (4.). Az I. ütem kivitelezése során a parkoló a Jókai utca és a Nagy Lajos Király útja felől is megközelíthető lesz (3.).

Az Ifjúsági-ház keleti oldalánál és attól északra található parkoló rész (2.) továbbra is használható lesz az autósok számára, továbbá a BIOKOM NKft. megnyitja az Ipar utcában, a Siklósi úti felüljáró alatt található zúzottköves (az egykori Boccaccio diszkó területén kialakított) parkolót is, ahol a Centrum-parkolóra vonatkozó zónára bérlettel rendelkezők újabb jegy megváltása nélkül parkolhatnak.

A kivitelezési munkálatok II. üteme várhatóan 2020. őszén kezdődik meg, azután, hogy a nagy tömbparkoló megnyitásra kerül.  A II. ütem keretében kerülnek kialakításra az Ifjúsági-ház és a Kereskedők Háza előtti új parkolók, továbbá az új park is.

Az önkormányzat hangsúlyozza, mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja az itt élők és az érintett területen parkolók mindennapjait, a beruházás során a lakosság türelmét kéri.

 

Forrás: Pécsi STOP