Kampányolhattak az adománnyal, szakított a komlói fideszes vezette szervezettel az Élelmiszerbank

2019. november 13. 15:03 2019. nov. 13. 15:03

Felmondta az Élelmiszerbank a komlói Fekete Láng Egyesülettel az élelmiszerosztásról szóló megállapodását, ugyanis a szervezet sajtóhírek szerint a választás befolyásolására használhatta fel az adományokat a kormánypárt érdekében. Az egyesület az ellenzéket és a sajtót vádolta, hogy miattuk lett felmondva az együttműködés, ezt azonban az Élelmiszerbank cáfolta.

Az Átlátszó cikke nyomán a Pécsi STOP is beszámolt arról, hogy Komlón egy olyan civil szervezet osztotta ki az Élelmiszerbankon keresztül érkező adományokat, melyet a Fidesz és a Lungo Drom közös képviselőjelöltje vezet. Orsós Ferenc "Gogen" október 13-án még megnyerte körzetét, de aztán kiderült, hogy elég gyanús üzelmek történtek, így az 5-ös választókörzetbe tartozó 13-as szavazókörben új választás lefolytatását rendelte el a bíróság. Ezen végül a fideszes jelölt alulmaradt az ellenzéki jelölttel szemben.

A nonprofit Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Élelmiszerbank) évek óta adja rászorulóknak az üzletláncoktól begyűjtött élelmiszerfelesleget. A kiosztást partnerszervezeteken keresztül végzik, amelyek szintén nonprofit alapon állnak az ügyhöz. 

Komlón a családsegítő szolgálat vett részt az élelmiszerek kiosztásában, ám azt egy idő után - infrastruktúra és erőforráshiány miatt - átadták azt a Fekete Láng Érdekvédelmi Egyesületnek. És innentől jöttek a gondok: a lapnak nyilatkozó helyiek szerint nem minden esetben rászorultsági alapon osztották ki az adományokat. Volt olyanok, akik jóban voltak az egyesület vezetőjével, és azért kaptak a csomagokból, viszont akik rászorulók voltak, azok meg kimaradtak néha az osztásból. 

Sokszor autókból osztották ki az adományokat, és nem annyira jelezték, hogy ezek a csomagok az Élelmiszerbankon keresztül érkeztek. Olyanra is akadt példa, hogy az önkormányzati választás előtt meg lett mondva, ha valaki "rosszul" szavaz (értsd: nem a kormánypárti jelöltre), akkor búcsút inthet az adományoknak. Ráadásul az egyesület vezetője - aki nyáron már mint a Fidesz és a Lungo Drom közös képviselőjelöltje is be lett mutatva a nyilvánosság előtt - is részt vett az adományok kiosztásában (ami már eleve nem annyira etikus), és a Facebookra kikerült fotóin sem büszkélkedett azon, hogy honnan vannak az adományok - ellenben Policsnak és Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőnek sokszor hálálkodott.

Az Élelmiszerbank egyébként választások előtt felfüggeszti az adományosztásokat, hogy azokat ne lehessen politikai célra felhasználni. Az Átlátszónak ezzel szemben az újrázni tudó fideszes Polics József polgármester azt nyilatkozta, hogy "alaptalan vádaknak köszönhetően már másodszor két hétre szünetel az élelmiszerbanki ellátás", holott ez bevett eljárás.

Az Átlátszónak az Élelmiszerbank vezetője jelezte, hogy a komlói problémákat megismerve kezdeményezték a Fekete Láng Egyesülettel kötött megállapodás bontását. 

Felmondták a megállapodást, az egyesület az ellenzékre és a sajtóra kenné a balhét

Az Átlátszó november 13-ai cikke szerint az Élelmiszerbank felmondta a megállapodást a Fekete Láng Egyesülettel, amelyet az egyesület a következő szöveggel kommentált kedd este a Facebook-oldalán:

"Az évek óta jó kapcsolatban álló Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, akikkel 2010 óta folyamatosan dolgoztunk együtt Komló városában.
Sajnos a mai nap hivatalos e-maiben értesítettek minket arról, hogy mától megszűntetik az együttműködésünket a sok negatív sajtóvisszhang és a valótlan rágalmak sorozata miatt, mely őket is érte.
Kijelenthetjük, hogy ez a komlói politikai ellenzének köszönhető, hiszen teljesen vállvetve bele vetette magát hogy minket elkaszáljanak, hogy megnyerjék a városvezetést, és kenderföldet is.

Bátran mondhatjuk, hogy a Napi Komló, és az Átlátszó hírportál, és Komló Összeköt Egyesület megtette a kellőhatást."

Az Átlátszó megkeresésére az Élelmiszerbank vezetője, Cseh Balázs elmondta, az egyesület bejegyzése ebben a formában nem igaz, ugyanis az együttműködést azért mondták fel, mert több forrásból (nemcsak az Átlátszó cikkéből) is úgy értesültek, hogy politikai célokra használta fel az egyesület az adományokat. 

Ez súlyos szerződésszegésnek minősül, mivel az Élelmiszerbank egyik fő alapelve a politikai függetlenség, így minden ilyen tevékenységtől a leghatározottabb módon igyekszünk elhatárolódni, akármelyik politikai párt vagy oldal érintett az ügyben

- mondta el a lapnak az Élelmiszerbank igazgatója, aki hozzátette, a jövő héten indulnak el a tárgyalások, hogy mely másik szervezet lássa el a feladatot a bányászvárosban.

A komlói független 7300.hu cikke szerint Ferenczy Tamás, az ellenzék polgármesterjelöltje (aki végül a megismételt választás eredménye miatt nem került be a képviselőtestületbe, bár várhatóan társadalmi megbízatású alpolgármester lehet belőle) ugyancsak kedd este reagált a Fekete Láng Egyesület által írottakra a Facebookon.

Ferenczy többek közt visszautasította az egyesület vádjait, szerinte ugyanis az egyesület eljárása miatt alakult így a helyzet.

 

Forrás: Pécsi STOP/Átlátszó