Katasztrófavédelem: egyelőre nem okoz nagy problémát a havazás az országban

2021. január 14. 15:55 2021. jan. 14. 15:55

Manapság annyira szokatlanná vált a télies idő, hogy mikor leesik egy kis hó meglepődünk. Sokan meg is ijednek, hogy most mi lesz. Nem kell aggódnunk, a legtöbb helyen, hamar elolvad.

Egyelőre nem okoz nagy problémát a havazás az országban, az átlagosnál kicsit több műszaki mentéshez kell vonulniuk a tűzoltóknak - mondta Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel az MTI-nek.

A helyettes szóvivő figyelmeztetett, hogy senki ne induljon útnak téli gumi és elegendő üzemanyag nélkül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint a 300 méternél magasabban fekvő települések közül a Veszprém megyei Hárskúton 10 centiméteres hóréteg képződött. Az alacsonyabban lévő területek közül a Somogy megyei Kutason mérték a legnagyobb, 7 centiméteres hóvastagságot. Néhány településen regisztráltak még 5-6 centiméteres hómennyiséget, de jellemzően ennél kevesebbet mértek. A budapesti mérőállomásokon is jellemzően hólepel vagy maximum 1 centiméteres hóréteg alakult ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta, csütörtökön napközben szakadozni kezd a felhőzet, megerősödik, viharossá fokozódik a szél, és egyre inkább keleten várható hózápor, kisebb havazás.

Forrás: MTI / PÉCSI STOP