Kedvezőbb helyi adó-feltételek lehetnek az ipari parkban

2021. március 5. 14:47 2021. márc. 5. 14:47

Múltbéli ígéret teljesítése miatt módosíthatja építmény- és telekadó rendeletét a pécsi önkormányzat. Az ipari parkokra vonatkozó új szabályok a korábbinál kedvezőbb feltételeket teremthetnek - az új befektetők számára is- derült a szerkesztőségünknek megküldött közleményből.

A közlemény szerint az építményadó-rendelet tervezett módosítása az ipari parkokban létesült építmények esetében vezetne be könnyítést. Ez alapján mentesülhet az adó alól az Ipari Park területén 2013. december 31. napját követően megszerzett végleges használatba vételi engedéllyel rendelkező újonnan épített építmény, a használatba vételi engedély megszerzését követő évtől kezdődően 5 adóéven keresztül.

Megtudhatjuk azt is, hogy hasonló szellemben módosulhat a telekadóról szóló rendelet is. A könnyítés eredményeként adómentessé válna az Ipari Park területén elhelyezkedő legalább 5 hektár területű telek az arra épített első építmény használatba vételi engedélyének véglegessé válását követő 5 adóéven keresztül, amennyiben az építmény alapterülete eléri a telekre vonatkozó beépíthetőség 5 %-át, és a beépítés a tulajdonszerzéstől számított 3 éven belül megvalósul.

 

Ahogy a polgármesteri programban ígértük, ebben a választási ciklusban korszerű, komplex és versenyképes helyi adórendeletet dolgozunk ki Pécsett, ennek az előkészítése már megkezdődött. Az építmény- és telekadó-rendeletek mostani tervezett módosítását még nem az új rendszer bevezetése miatt, hanem azért kell végrehajtani, mert az előző városvezetés által a városba települt befektetőknek ígért kedvezményeket csak így tudja biztosítani az önkormányzat. A kedvezményes adófizetés lehetősége az építményadó esetében jelenleg alig több mint 30, a telekadó esetében pedig megközelítőleg 40 adózó számára nyílhat meg. Ugyanakkor a módosított rendelet még vonzóbb feltételeket kínálna az új befektetők számára, a jelenleginél is kedvezőbb adózási környezet révén Pécs még vonzóbb lehet a munkahelyeket teremtő vállalkozások számára – fogalmazta meg Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

 

Az építmény- és telekadóról szóló rendelet március közepén kerül a képviselők elé a polgármesteri online konzultáción. 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Városának Önkormányzata