Kényszertörölték az egyik Ledina-utódcéget

2018. december 13. 16:36 2018. dec. 13. 16:36

A Pannon Porcelán Kft. ellen kényszertörlést indítottak, cég novemberben meg is szűnt létezni. A Ledina-utódcégek közül a Ledina Épületkerámia ellen már 10 végrehajtás van bejegyezve, a Pécsi Kerámia Kft. még tartja magát. Mindhárom cégnek közös az ügyvezetője.

Kényszertörlés alá került és novemberben megszűnt aktív cégnek lenni az egyik Ledina-utód, a Pannon Porcelán Kft.

A Cégbírósági Közlönyben megjelentek szerint a kényszertörlési végzés jogerőre emelkedése - november 5. - után az azoknak, akik szeretnének valami vagyont látni a cégből, azoknak ezt 60 napja van jelezni.

"akiknek a céggel szemben követelése van – ideértve a számviteli törvény szerinti függő követeléseket is –, illetőleg akiknek tudomása van arról, hogy a cég ellen bírósági, közjegyzői vagy más hatósági eljárás van folyamatban, illetőleg azokat, akiknek a cég tulajdonában lévő eszköz van a birtokában, vagy a cég vagyontárgyára vonatkozó jog jogosultjaként van bejegyezve, valamely vagyontárgyat illetően a javára illetve érdekében tény van feljegyezve, vagy a cég vagyontárgyára tarthatna igényt, valamint tudomása van a kényszertörlés közzétételének a napját megelőző évben a cég vagyonában bekövetkezett változásról, vagy a céggel fennálló munkaviszonyon alapuló bérkövetelése vagy munkaviszonyból származó egyéb követelése van, hogy ezen végzésnek a Cégközlönyben történő közzétételtől számított 60 (hatvan) napon belül jelentsék be a Cégbíróságnak"

- áll a közlönyben.

Ez azt jelenti, hogy a 60 napos határidő után már senkinek nem lesz lehetősége követelési igénnyel fellépni.

A cég ellen még szeptember elején rendelt el végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya. A NAV eztán a cég adószámát is törölte, erre fel indította a Cégbíróság a kényszertörlést el.

"A kényszertörlés elrendelését követően a cégbíróság felméri a társaság vagyonát és felhívja a társaság hitelezőit a követeléseik bejelentésére. Ha követelés bejelentésére nem kerül sor, és a cég fellelhető vagyonnal rendelkezik, akkor a cégbíróság a társaság vagyonát felosztja a tagok között. Ha viszont a hitelezők követelést jelentenek be, akkor a cégbíróság megszünteti a kényszertörlést és elrendeli a felszámolási eljárást, kivéve, ha a cég vagyona a felszámolási eljárás költségeit sem fedezi.

Amennyiben kielégítetlen tartozások maradnak a cég után (akkor is, ha felszámolásba fordul át a kényszertörlés), akkor a cégbíróság a törléstől számított 5 évre eltiltja az ügyvezetőt, illetve a többségi befolyással rendelkező tagot és bírságot szab ki" - írja a kényszertörlési esetekről általában a jogado.hu.

A másik két Ledina-utódcég közül a Ledina Épületkerámiára is rájár a rúd egy ideje. Az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott e-cégjegyzék adatai szerint jelenleg 10 végrehajtás van ellenük bejegyezve. Az elsőt még tavaly márciusban kérte a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralék-kezelési Osztály 2., majd idén jött a többi kilenc.

A Pécsi Kerámia Kft. - amely Bally Holding Trust néven futott még pár éve - ellen idén október elsejével a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralék-kezelési Osztály 2. rendelt el végrehajtást.

Mindhárom cég ügyvezetője Zentai István, a cégek közt voltak némi áru- és volt ügyvezető-átárámlások az utóbbi időkben.