Kerékpáros pumpapálya épülhet Pécsett

2021. február 27. 16:04 2021. feb. 27. 16:04

A pumptrack a kerékpározásnak egy fiatal szakága, amelyben nem a tekerésé, hanem a kerékpáros pumpáló mozgásáé a főszerep. Az egyre népszerűbb sport gyakorlásához speciális pályára van szükség, ennek megépítésére nyújt be pályázatot a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. az Országos Bringapark Program keretében. A fejlesztés a Tüskésréten valósulhat meg, ha a pályázat elnyeri a támogatást.

Kerékpározás tekerés nélkül – ez a pumptrack. Ennél a szakágnál a haladáshoz szükséges sebességet a testsúly áthelyezésével és célzott irányú húzó-toló mozdulatokkal nyerik. Gyakorolni zárt körpályán érdemes, ami hullámokkal, döntött kanyarokkal, esetleg ugratókkal rendelkezik. Némi gyakorlás után az egyes pályák teljes egészében tekerés nélkül teljesíthetők.

Egy ilyen zárt körpályát tervez megépíteni a PSN Zrt., amely az „Országos Bringapark Program – 2021” keretében pályázott a kivitelezéshez szükséges támogatás elnyerésére. A pécsi pumptrack a tervek szerint a Tüskésréti tótól északnyugatra épülne fel, mintegy ezer négyzetméternyi területen, csaknem 600 négyzetméternyi aszfaltos területtel.

A teljes egészében 45 millió forintos beruházáshoz a PSN Zrt. külső támogatók bevonásával csaknem 25 millió forintos önerőt biztosít, a fennmaradó 20 millió forintos összeget a cég a pályázati támogatásból fizetné ki. A pályázati kérelmet várhatóan még az első félévben elbírálják, így a támogatás megítélése esetén akár idén megépülhet a pécsi pumpapálya.

Víz és áram a meglévő kerékpárpályára

Szintén pályázati forrásból valósulhat meg egy régóta várt fejlesztés a kertvárosi kerékpáros pályán. A Szellemváros közelében lévő kerékpáros parkban ugyanis jelenleg sem ivóvíz, sem elektromos áram nincs. Ezt pótolná a PSN Zrt. az Országos Bringapark Programra benyújtott pályázat révén. A hatmillió forintos fejlesztés felét önerőből, felét pedig pályázati támogatásból fizetné ki a társaság.

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Címlapkép: Illusztráció, Pexels