Keresztes László Lóránt: Pécs nem számíthat a kormányra

2020. július 15. 16:15 2020. júl. 15. 16:15

Adóssággal és számos egyéb teherrel küzd Pécs, a jelenlegi városvezetés így örökölte meg a megyeszékhelyet, a helyzeten pedig a koronavírus-járvány miatti intézkedések költségei csak súlyosítottak - mondta el Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője szerdán Pécsett.

Keresztes a Pécsma.hu tudósítása szerint a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a kormány ebben a helyzetben olyan intézkedéseket hozott, melyek tovább súlyosbítják az amúgy is nehéz helyzetben lévő városok helyzetét.

Felelevenítette a gépjárműadó-bevétel elvonását, ez Pécs esetében mintegy félmilliárd forint, de emlékeztetett arra is, hogy az állam kivonul a helyi közösségi közlekedés finanszírozása mögül. Ez szerinte katasztrofális következményekkel jár, és a szolgáltatás minőségének rovására megy. Megjegyezte, a PTE 1,9 milliárd forintos elvonással néz farkasszemet. 

Pécs egy nehéz időszakon van túl 2009 és 2019 között, ám már az azt megelőző évek is vészterhesek voltak. A legszomorúbb, hogy nem a pécsiek tehetnek arról, hogy ilyen nehéz helyzetben van a város - fogalmazott a képviselő. Elmondta, a fentebb említett intézkedéseket vissza kell vonni.

Emlékeztetett, kezdeményezte, hogy pécsi-baranyai országgyűlési képviselők nyílt levélben forduljanak a kormányhoz a megszorító intézkedések visszavonása érdekében, a kormánypárti politikusok azonban nem csatlakoztak ehhez. Szavai szerint a kormány válaszában nem ismeri el azt, hogy Pécset nehezen érintik az intézkedések, visszavonásukra pedig nincs szándék. Ezért szerinte nyilvánvalóvá vált, hogy Pécs nem számíthat a kormányra.

"A közösségi közlekedés támogatása kapcsán szólaltam fel a parlamentben, a járműpark korszerűsítésére 6 milliárd forintot szerettem volna elkülöníteni a központi költségvetésből. Hiszen nem a pécsiek tehetnek a buszpark korábban történt botrányos kiszervezéséről és a 2011-es korrupt beszerzésről sem. Ám mindezt lesöpörték az asztalról, és külön megdöbbentő, hogy a fideszes Hoppál Péter is leszavazta, akit többek között a pécsiek szavaztak meg képviselőjüknek"

- idézte a lap a politikust. Keresztes szerint a szerdai pécsi közgyűlésen a kormánypárti képviselők elismerték, hogy az állam nem vonulhat ki a közösségi közlekedés mögül, a városnak szüksége van a központi forrásból történő támogatásokra is. Emellett egyetértettek abban, hogy a megyeszékhely jelenlegi helyzetét kell nézni, a pécsiek érdekeiért kell küzdeni, ez pedig pártpolitikán felül álló kérdés.

Forrás: Pécsma.hu

(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)


@ifmobil
@endmobil