Keresztes Lórántot indítja Hoppál Péter ellen az LMP

2020. október 22. 16:25 2020. okt. 22. 16:25

Sajtótájékoztatón jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Keresztes László Lóránt parlamenti frakcióvezető, hogy Keresztes fog indulni a Baranya 2-es választókerületben 2022-ben országgyűlési képviselőként. 

Október 22-én, csütörtökön kora délután tartott Pécsen sajtótájékoztatót Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő, a párt parlamenti frakcióvezetője. A sajtóesemény elején Keresztes Lóránt mindenkinek megköszönte a munkáját, aki a koronavírus kapcsán a magyar lakosság egészségéért és biztonságáért dolgozik, mert véleménye szerint most ez a legfontosabb kihívás itthon, Európában és a világban. Az LMP parlamenti frakciójának nevében külön megemlékezett az '56-os forradalom kapcsán a magyar hősökről, és pécsiként a mecseki láthatatlanokról, akik a legtovább tartottak ki a szovjetek ellen.

Le kell váltani Hoppált

A politikus a sajtótájékoztató témájára rátérve elmondta, közeleg a 2022-es országgyűlési választás, szerinte lejárt az ideje azon parlamenti képviselőknek, akik nem azokért dolgoznak, akiktől a mandátumot kapták, és nem a választókerületüket képviselik a Parlamentben, hanem egyfajta helytartóként a kormány akaratát érvényesítik a választókerületekben. Hozzátette, ő ilyen képviselőnek tartja Hoppál Pétert (Baranya 2-es választókörzet), aki nem tett érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a térség leszakadását meg lehessen állítani, Baranya többek közt az ilyen képviselők miatt van ott, ahol van. Keresztes Lóránt szerint 2022-ben le kell váltani Hoppál Pétert a 2-es választókerület éléről (amelybe Pécs egy része, Komló, Kozármisleny, valamint kisebb települések tartoznak).

Schmuck Erzsébet társelnök elmondta, az LMP szándéka az, hogy 2022-ben Keresztes Lórántot indítsa a Baranya 2-es választókerületben, aki szerinte az egy-egy elleni küzdelemben le fogja győzni Hoppál Pétert. A társelnök az egyik legaktívabb parlamenti politikusként jellemezte Keresztest, akinek a tavaszi időszakban közel 200 felszólalása volt, amelynek nagy többsége a baranyai emberek problémáival, a megye gazdasági helyzetével, ezen dolgok megoldásával foglalkozott.

Schmuck ERzsébet és Keresztes László Lóránt - Fotó: Pécsi STOP

 

Schmuck Erzsébet szerint Baranya komoly gazdasági problémákkal küzd, de vannak komoly környezetvédelmi problémák is, mint a Bodára tervezett nagy aktivitású nukleáris hulladéktároló ügye, ami kapcsán Keresztes Lóránt sokszor szólalt már fel. De hasonló probléma a korábbi uránbánya és annak rekultivációja, amire forrásokat kell biztosítania a kormánynak. Megemlítette a mecseki erdők klímaváltozás miatti állapotát is, és visszatérve az eredeti témára elmondta, az LMP elkötelezett abban, hogy 2022-ben kormányváltás legyen.

Ezt Keresztes Lóránt is megismételte, de hozzátette, hogy a kormányváltás önmagában egy eszköz, de olyan garanciákat is adni kell a választóknak, hogy a kormányváltás nem csak annyit fog jelenteni, hogy máshogy hívják a miniszterelnököt, hanem egy olyan programot kell kínálni a magyar embereknek, amely valóban a fejlődés útjára teszi az országot. Ehhez viszont rendkívül fontos a képviselő szerint, hogy minden választókerületben megvalósulhasson az egy-egy elleni indulás, és a kiválasztott jelölt jól ismerje a választókerület adottságait, problémáit, és az ottani fejlődés lehetőségeit.

Pécs és Baranya nehéz helyzetben van

Keresztes Lóránt kitért arra, hogy a Fidesz tíz éves városvezetése a kétharmados Fidesz-kormány mellett is milyen helyzetet eredményezett, mostanra az ország egyik válságtérsége Pécs és Baranya, a dél-dunántúli régió pedig az egyik legszegényebb uniós összehasonlításban is, és az elvándorlás is nagy. Pécs adósságállománya óriási, a regionális központok közül az egyik leggyengébb a gazdasági eredménye, de a megye is az utolsók között van az egy főre jutó ipari tevékenység tekintetében.

A koronavírus okozta gazdasági megszorítások is nehéz helyzetbe hozták a térséget, Pécsnek és Komlónak sem jött jól például a gépjárműadó helyben maradó részének kormányzati elvonása, miközben a költségvetésben lett volna lehetőség átcsoportosításokra, például az értelmetlen beruházásokból - fogalmazta meg a képviselő és hozzátette: Hoppál Péter ezeket megszavazta, és nem szólt a megszorítások ellen. A megszorítások az egyetemeket is elérték, a Pécsi Tudományegyetemnél közel kétmilliárdos az elvonás, ami nagy károkat okoz, és ez ellen sem szólt semmit Hoppál Péter - tette hozzá. 

Schmuck Erzsébet és Keresztes László Lóránt - Fotó: Pécsi STOP

Keresztes Lóránt elmondta, a választás előtt is mindent meg kell tenni a térség megsegítése érdekében, az egyik legsürgetőbb feladat az egyetemet érintő elvonás megszüntetése, az elvont összeg visszaadása a PTE részére, amely a nehéz gazdasági helyzetben nem tudja kigazdálkodni ezt a veszteséget. Az elmúlt hónapokban sok ezer aláírást gyűjtöttek össze az elvonások megszüntetése érdekében az utcákon, ezt a munkát folytatni fogják - magyarázta. A képviselő a tervezett bodai nukleárishulladék-tárolóra is kitért, szerinte újra napirendre kell venni az ügyet és érvényesíteni kell a szándékot, miszerint Pécs és Baranya ebből és az uránbánya esetleges újranyitásából sem kér. Látják a lehetősgeket, irányvonalakat, amik alapján a fenntarthatóságból kiindulva lehet fejleszteni gazdaságilag a térséget. 

"Mi mindenkivel hajlandóak vagyunk együttműködni és mindenkivel képesek is vagyunk együttműködni, akik valóban a térség fejlődéséért kívánnak dolgozni. Úgy gondoljuk, ez nem pártpolitikai kérdés, nem is lehet az, és arra számíthatnak a tisztelt választópolgárok itt Pécsen, Komlón és térségében és egész Baranya megyében, hogy továbbra is a helyben élők érdekeit fogjuk képviselni"

- mondta el a politikus. 

Ellenzéki koordináció, előválasztás, környezetvédelmi ügyek

A Pécsi STOP kérdésére, hogy folyik-e már a koordináció az ellenzéki pártok között a jelöltállítások kapcsán, Schmuck Erzsébet elmondta, elkezdődött az öt parlamenti ellenzéki párt és a Momentum között az együttműködés, abban pedig egyetértés van, hogy egy ellenzéki jelölt induljon az egy kormánypárti jelölt ellen.

Ez egy nagyon fontos feltétele annak, hogy 2022-ben kormányváltás lehessen - magyarázta a társelnök, és hozzátette: már elkezdődtek az egyeztetések, most dolgozzák ki azokat a részletszabályokat, amelyek alapján ki lehet választani az egy-egy ellenzéki képviselőjelöltet. Nemcsak a pártoknak a súlya számít, az is fontos lesz, hogy melyik politikus fog elindulni, és mennyire elfogadott, támogatott a helyi lakosoknál. Szerinte Keresztes Lórántnak nagyon nagy az esélye arra, hogy a többi ellenzéki párt is felsorakozzon mögötte. Keresztes annyival egészítette ki a társelnököt, hogy már két alkalommal volt megbeszélés a pártok között, az pedig már eldöntött kérdés, hogy a 106 választókerületben ellenzéki koordináció legyen. 

Lapunk azon kérdésére, hogy részt venne-e egy ellenzéki előválasztásban, Keresztes Lóránt úgy felelt, hogy az LMP már világossá tette, legfőbb eszköznek tartják az előválasztást, sok helyen tárgyalás útján fog eldőlni, melyik körzetben ki tud indulni, de az nekik és más pártoknak is ugyancsak fontos, hogy meghatározott elvek mentén végezzék a politikai munkájukat. Sok körzet lesz, ahol ők tudnak más jelölteket támogatni, de itt is fontos kívánalom, hogy a jelöltek megfeleljenek ezeknek az elveknek, ez érvényes a baranyai választókerületekre is.

Lapunk rákérdezett a hidasi és garéi környezetpusztításra is, erre válaszul Keresztes Lóránt elmondta, dolgoznak az ügyön, de fontos, hogy a kormány biztosítson forrást a veszélyes és több mint 30 éve húzódó talajszennyezés kármentesítésére. Kitért a Karolina-külfejtésre is, ahol 2004-ben kellett volna kezdeni a rekultivációt, de mostanra már 2030-as évekre tolták ki a határidőket. Itt azt szeretnék elérni, hogy az állam is vegyen részt a rekultiválásban, ne csak a hőerőmű. Az illegális hulladéklerakók felszámolását is a kormány elé tárták már a megoldási javaslataikkal együtt, a cserkúti gumihulladék-lerakó ügyét is bemutatták. Mindenkinek biztosítani kell az egészséges környezethez való jogát - magyarázta.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

 
Forrás: Pécsi STOP