Készül a költségvetés, a nehéz helyzet ellenére is bizakodó a városvezetés

2023. január 31. 16:27 2023. jan. 31. 16:27

Nem elég, hogy a drága rezsiárak miatt folyamatos óvintézkedéseket folytat a pécsi önkormányzat, a fideszes városvezetés hiányosságát is kompenzálni kell.

Kedden, a déli órákban tartott sajtótájékoztatót Ruzsa Csaba, Pécs 2023-as évi költségvetéséről. Városunk alpolgármestere szerint ahhoz, hogy az intézményrendszer fenntartása és a kötelező feladatok ellátása megvalósulhasson, valamint a tervezett fejlesztések se maradjanak el, rengeteg szempontot kell figyelembe venniük a szakértőkkel.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere

Ezek 3 pontban foglalhatóak össze: Az első és legfontosabb az infláció és annak hatásai, főként a béremelésre vonatkozó igények. Ide tartozik többek között a buszsofőrök fizetése, amit a jelenlegi városvezetés már mintegy 20%-kal megemelt, de a piachoz képest még mindig kevésnek mondható. Az előző, fideszes városvezetés viszont elmúlasztotta a bérek kompenzálását a Tüke Busz Zrt. irányába, ez a lemaradás pedig nehezen hozható be ilyen anyagi helyzetben. A most regnáló városvezetés egyik fő célja, hogy ezen hátráltató tényezőt ne érezzék meg a lakosok a szolgáltatások minőségében.

Emellett folyamatosan zajlanak a tárgyalások a kormányzattal a rezsikompenzációról, tavaly ugyanis a kért 5,5 milliárd forint helyett csak 1,1 milliárd forint érkezett, a város ennek felülvizsgálatát kérte. Törleszteni kell az előző városvezetéstől örökölt adósságot, ez idén is 1,7 milliárd forintos kiadást jelent. Eközben a város odafigyel a fejlesztésekre és a befektetések ösztönzésére is. Az uniós projektet lezárják és igyekeznek újabbakat nyitni a közeljövőben.

Továbbá alapvetően pozitív irányba lökheti a költségvetést az új befektetők jelenléte a Déli Ipari Parkban. Ruzsa Csaba kiemelte, hogy fontos, hogy ne csak középületeket újítsanak fel, hanem adóalapot fizető cégekkel bővüljön a portfólió. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a megnövekedett rezsiköltségek miatt mind a lakosság, mind a kis- és középvállalkozások terheit szeretnék csökkenteni.

A keddi tájékoztatón elhangzott: az idei 38,2 milliárd forintos büdzsé bevételi és 38,1 milliárd forintos kiadási főösszeggel számol, ebből az államnak összesen 4,4 milliárd forintot kell befizetni. A költségvetés február 14-én kerülhet a közgyűlés elé, ha pedig elfogadásra kerül, akkor negyedévente nyílik lehetőség felülvizsgálni, vagy módosítani azt.