Két évre befagyasztaná az iparűzési adót a kamarai elnök - nagy bajba kerülne Pécs

2020. november 17. 12:32 2020. nov. 17. 12:32

Parragh László iparkamarai elnök azt javasolja, hogy idénre és jövőre ne legyen az iparűzési adó behajtva a településeken. Ha ez megvalósulna, az többmilliárdos kiesést okozna Pécsnek. Több fideszes városvezető sem örül Parragh ötletének.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a napokban már belengette az ötletét - amelyet a kormányfő nagy kedvvel fogadott -, miszerint egy évre el kellene engedni a helyi iparűzési adó beszedését. Ezzel a lépéssel az önkormányzatok járnának rosszul, mivel a tavaszi járványhelyzet idején elvonták tőlük már a gépjárműadó helyben maradó részét, de a parkolási bevételeket is, így leginkább az iparűzési adó maradt olyan adóbevételként, amit a település fejlesztésére tudnának fordítani. 



Pécsnek a tavaszi járványhelyzet idején bevezetett kormányzati elvonások összességében 3 milliárdos kiesést okoztak Ruzsa Csaba alpolgármester korábbi számításai szerint, az október 20-ai adatok alapján pedig idénre az várható, hogy az adóbevételek kiesése 2 milliárd forint lesz (ezt Ruzsa az októberi közgyűlésen mondta el). 



Parragh László nem állt le, november 17-én, hétfőn már arról nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a korábbi ötletével ellentétben nem fölfüggeszteni kellene az iparűzési adót erre az évre, hanem teljesen el kellene engedni 2020-ra és 2021-re vonatkozóan ezt az adófajtát. 

"Az idén már befizetett pénzek a kamarai elnök megfogalmazása szerint "lelakhatóvá" válnának, ami azt jelenti, hogy az adófizetési kötelezettség visszaállásakor ezt a pénzt be kellene számítaniuk az önkormányzatoknak. A legújabb kezdeményezés ágazattól és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásra kiterjedne"

- írja az Mfor.hu az ötlet kapcsán.

Emellett azt is felvetette, hogy az önkormányzatokhoz tartozó más adók mértékét (ingatlanadó, építményadó, idegenforgalmi adó tartozik ebbe a körbe például) pedig be kellene fagyasztani, azaz hogy az önkormányzatok ne tudják a kieső iparűzési adót úgy pótolni, hogy más adófajtákat emelnek meg. 

Parragh szerint az intézkedések célja az lenne, hogy a kis- és középvállalkozói szektort (kkv) ne terheljék az adókkal, hanem segítsék a szektor szereplőit a járványhelyzet idején. Az MKIK elnöke a fővárosnak megtiltaná, hogy bevezesse az újraindtási adót (ami egyébként a 2 százalékos iparűzési adót emelné 2,5 százalékra a legnagyobb bevételű cégek esetén, vagyis nem vonatkozna a kkv-szektor többségére). 

Amennyiben ezt a változtatást a kormány elfogadná és bevezetné, az eléggé katasztrofális hatással járna az önkormányzatokra nézve. Pécsnek ugyanis tavaly 9,7 milliárd forintos bevétele volt az iparűzési adóból, a jelenleg érvényes idei költségvetési rendelet szerint a iparűzési adóbevétel 2020-ban 9,5 milliárd forint lett volna, de ez a járványhelyzet kihatásai miatt 7,5 milliárd forintra lett áttervezve. Ha a Parlament esetleg elfogadja Parragh ötletét, akkor ettől a bevételtől mondhatnának búcsút idénre, és jövőre is.



Debrecen, Győr és Székesfehérvár fideszes polgármesterei is fölhördültek Parragh László új ötlete kapcsán, és Budapest főpolgármestere sem repes az örömtől - erről bővebben a Telex cikkében lehet olvasni.



És a bevételkiesés nem áll meg (ismételten ingyenes például a parkolás), mert egy a napokban benyújtott törvénytervezet szerint differenciálnák a településekre vonatkozó közműadót, ami a Tettye Forrásház Zrt. számításai szerint nekik plusz évi 82 millió forintnyi adót jelentene, amennyiben megszavazza az országgyűlés a módosítást.

 

Forrás: Pécsi STOP/Mfor.hu/magyarnemzet.hu/hvg.hu/pecsma.hu/Telex

Címlapkép: Pécsi STOP