Két hónappal kiterjesztette a pécsi vállalkozásokat segítő kedvezményes időszakot az önkormányzat

2020. május 29. 17:30 2020. máj. 29. 17:30

Júniusra és júliusra is kiterjesztette a járványhelyzet miatt kedvezményes bérleti időszakot a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. - jelentette be pénteken az önkormányzat.

A közleményben emlékeztetnek, a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság miatt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. még áprilisban felülvizsgálta annak az 1000-nél is több vállalkozásnak a helyzetét, amelyek az önkormányzati cégtől bérelnek üzleti célú helyiséget. 

Az ő problémáikat közvetlen módon a bérleti díjakra kidolgozott részletes kedvezményrendszeren keresztül igyekszik enyhíteni az önkormányzat. Szabó Szilárd, a vagyonhasznosító vezérigazgatója korábban egy interjúban arról beszélt, jó visszajelzéseket kapott a bérlőitől az önkormányzati cég a kedvezményrendszerről, és azt is mondta, hatására havi 90 millió forint marad a bérlőknél.

A vagyonhasznosító eredetileg április és május hónapra dolgozott ki részletes és komplex díjcsökkentés-rendszert, figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak számát.

A kedvezményes időszak a végéhez közeledik, a veszélyhelyzettel kapcsolatos korlátozásokat fokozatosan enyhíti a kormány, az élet lassan visszazökken a normális kerékvágásba. Az önkormányzat viszont úgy látja, sok pécsi vállalkozás azonban még messze áll attól, hogy kiheverje az előző hónapok bevételkiesését. 

A PVh ezért június-július hónapokra is kiterjesztette a kedvezményes időszakot. Az április-május hónapokra érvényes díjkedvezmények a következő két hónapra vonatkozóan lépcsőzetesen változnak, ezek mértékét az alábbi táblázat tartalmazza (a kép új ablakban megnyitva nagyítható):

Forrás: Pécsi Önkormányzat

Ezzel együtt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összesen 270 millió forintos mentőcsomagot biztosít a tőle ingatlant bérlő cégeknek. A díjkedvezmény részleteiről az érintetteket értesíti a PVh Zrt.

Az önkormányzat közleménye szerint a negyedmilliárd forintot meghaladó csomag a PVh vállalása alapján nem igényel önkormányzati hozzájárulást, azaz úgy tudja a társaság segíteni a pécsi munkáltatókat, hogy az nem terheli a város adófizető polgárait.

"Pécs önkormányzatának elsődleges célja természetesen továbbra is a pécsi munkahelyek megőrzése. A kedvezményrendszer kidolgozásakor ez a törekvés, és a válsághelyzeteknek leginkább kitett kis pécsi cégek megsegítése volt a fókuszban"

- zárul a kommüniké.

Forrás: Pécsi STOP