Kétmillióból lerendezik a karácsonykor rommá égett pécsi lakás sorsát

2018. május 22. 09:33 2018. máj. 22. 09:33

Bár közel négymillió forint értéken tartja nyilván a biztosító azt az önkormányzati tulajdonú ingatlant, mely 2017 karácsonyának első napján égett ki egy rossz izzósor miatt, mindössze kétmillió forintot ajánlott fel kárrendezésre. Az önkormányzat meg jól elfogadta ezt.

Mint ismert, 2017. december 25-én, feltehetően egy meghibásodott karácsonyfaizzó miatt kiégett és lakhatatlanná vált egy belső udvaros, három helyiségből álló ház Pécsett, a Garay utcában. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az ott élő négy főt rokonoknál helyezték el.

Egy mostani, a május 23-i Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elé kerülő előterjesztésből kiderül, hogy az önkormányzat és a biztosító peren kívüli egyezség keretében egyezett meg a kártérítésről.

Az előterjesztés felidézte, a Garay utca 10. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanon 5 db bérlakás, illetve több tárolóhelyiség található. A földszint 2 szám alatti, 24 négyzetméteres, komfort nélküli lakásban 2017. december 25-én – felte-hetően elektromos túlterhelés miatt – tűz keletkezett. A tűzeset következtében személyi sérülés nem történt, azonban a födémen kb. 8 négyzetméter nagyságú terület leszakadt, az épületszerkezet károsodott, a lakás mindkét helyisége kiégett, ennek következtében az épületet életveszélyessé nyilvánították.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége által 2018. március 20-án kiállított Tűzeset hatósági bizonyítvány alapján tűzvizsgálati eljárás az ügyben nem indult.

A pécsi önkormányzat szerződött biztosítási partnere, az Allianz Hungária Biztosító Zrt. részéről az ügyben eljárt kárszakértő a bekövetkezett tűzesetet biztosítási eseményként értékelte.

A tűzeset során károsodott lakás műszaki állapota a bekövetkezett biztosítási eseményt megelőzően már rendkívül rossz minőségű volt. A biztosító az érintett lakást 3 679 000 forint értéken tartja nyilván, ebből a káridőponti értéket – annak korára, komfort fokozatára és műszaki állapotára figyelemmel – 2 925 000 forintban állapította meg.

Az előterjesztés szerint a biztosító és az önkormányzat között hatályba lévő vagyonbiztosítási szerződés szerint tűzkár esetén az önkormányzat által fizetendő önrész 200 000 forint.

Az Allianz mindent figyelembe véve végül kerek kétmillió forint kártérítési összeg megfizetésére tett ajánlatot, véleményük szerint ennyiből helyreállítható az eredeti állapot. A pcési önkormányzat rábólintott az összegre, úgy látják, ennyiből helyre lehet pofozni az ingatlant, legalábbis olyan komfort nélküli, lerúgott állapotúra, amilyen a tűzeset előtt volt.