Kétszázan tüntettek Pécsen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai mellett

2020. szeptember 2. 20:10 2020. szept. 2. 20:10

Bő kétszázan tartottak szolidaritásból a Színház- és Fimművészeti Egyetem mellett flashmobot szerdán este Pécsen a Színház téren. Az eseményen Schilling Árpád levelének egy részletét is felolvasták, hogy ezzel is mutassák, az egyetemisták, a kormányzati nyomulás miatt lemondó szenátus és a tanárok mellett állnak.

 Mint ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejétől a korábbi állami fenntartásból egy alapítvány alá került, amely kuratóriumába egyetlen, az egyetem által delegált jelölt sem került be.

"A Magyar Hang cikke szerint a hivatalos indoklás az átszervezésre az volt, hogy a "kor kihívásai miatt" kell meglépni, ennek ellenzői szerint viszont a kormány újabb erőszakos térnyerésének lehetünk szemtanúi. 

A tervről nem szóltak az SZFE-nek, mikor ez kiderült, tiltakozások kezdődtek, azonban az Országgyűlés július 3-án megszavazta a modellváltást. Július 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila lesz az SZFE-t irányító kuratórium vezetője.

A helyzet odáig eszkalálódott, hogy augusztus 31-én, hétfő lemondott az egyetem vezetősége és szenátusa. Aznap tüntetést szerveztek az intézményért, mely után sok diák bennmaradt az épületben, elfoglalva azt"

- írtuk korábbi cikkünkben.

A tüntető diákok 13 pontból álló követelést adtak közre, melynek leglényegesebb pontjai az egyetemi autonómia visszaállítása, a kuratórium lemondása voltak (bővebben ebben a cikkben lehet olvasni a pontokról). 

A gyülekezés pillanatai - Fotó: Pécsi STOP

 

Szerdán este héttől Pécsen ezért tartottak szolidaritási flashmobot, amelyen bő kétszázan jelentek meg, a legtöbben a tenyerükre írt SZFE-feliratokkal, illetve táblákkal és egyéb transzparensekkel. 

Az eseményről készült élő videónkat itt lehet megnézni:

A villámcsődületen az SZFE diákjai által átírt dalok is elhangzottak, valamint Herczeg Adrienn színművész felolvasta Schilling Árpád rendező levelét, melyet a kialakult helyzet kapcsán írt és a Facebookon osztott meg:

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

 

 

 

 
Forrás: Pécsi STOP