Kezdődik a pécsi adventi vásár: mutatjuk, hol lesz szükség a védettségi igazolványra

2021. november 24. 16:16 2021. nov. 24. 16:16

Hároméves program keretében újul meg a pécsi adventi vásár, és már az idei eseménysorozat is ennek szellemében, széleskörű összefogással valósul meg. A programokról és az ünnepről kedden Pécs polgármestere, az egyházmegye püspöke, a civil összefogás és a programok koordinátora tartottak sajtótájékoztatót.

November 26-án, pénteken este öt órakor nyitja meg kapuit az idei pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár. A programokról, létrejöttükről és az ünnepekről kedden délelőtt a pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartottak sajtótájékoztatót. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Péterffy Attila, Pécs polgármestere az eseményen beszélt arról, hogy a pécsi adventi eseménysorozat egy hároméves program keretében újul meg. Ennek célja, hogy Pécs a téli időszakban is vonzó helyszínt, programokat tudjon kínálni a pécsi családoknak, a hazai, és ha a járvány szorítása enged, külföldi turistáknak is.

A polgármester szólt a városvezetés azon célkitűzéséről is, hogy a jövőben Pécs teljes belvárosa, és minél több külső városrészi helyszín is bekapcsolódhasson az adventi forgatagba. Péterffy Attila az idei advent megszervezésében fontos partnerként emelte ki a Pécsi Egyházmegyét, a Pécsi Tudományegyetemet, civil szervezeteket, a koordinációért és a szervezőmunkáért pedig Ágoston Andrea önkormányzati képviselőnek és a ZSÖK munkatársainak mondott köszönetet.

Felföldi László Pécsi megyéspüspök elmondta: Pécsett eddig minden területen nyitottságot tapasztalt, és örömmel vett részt az idei advent megszervezésében is a Pécsi Egyházmegye. Mint mondta: az emberek életéből eltűnt a várakozás öröme, pedig az egy pótolhatatlan csoda. Fontos célként azt fogalmazta meg, hogy egy szép adventi időszakot követően, karácsony után a pécsi családok boldogabbak, mosolygósabbak legyenek. Ehhez a várakozáshoz a püspökség adventi  hangversenyekkel járul hozzá.

Ágoston Andrea, a Pécs Jövője – Öttorony frakció önkormányzati képviselője méltatta a széleskörű összefogásnak köszönhetően megvalósuló adventi programsor résztvevőit és koordinátorait. Külön kiemelte az új résztvevőket, köztük Lipics Zsoltot, a Pécsi Nemzeti Színház vezetőjét és munkatársait, valamint a Keret Alkotó Csoport vezetőit, akik ősi hagyományokat élesztenek fel Pécs szívében, de köszönetet mondott a programok lebonyolításában résztvevő többi szervezet, így a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Kulturális Központ és az önkormányzat munkatársainak is. 

Bánkuti Péter, a Zsolnay Kulturális Negyed operatív igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázatra újításként idén már középiskolások is nevezhettek, hogy a jövő fényfestőiként az ő alkotásuk is fénybe borítsa a Dzsámit.

Ez is érdekelhet: Ünnepi ruhát öltenek Pécs utcái, terei is

- Nem állunk könnyű feladat előtt, mert tavaly az 1200 beérkezett rajznál azt gondoltuk, hogy ennél többet technikailag nehéz lenne feldolgozni, most pedig már több mint 2.000 pályázat érkezett, és ez a szám a ma éjféli határidőig még nőni fog – mondta Bánkuti Péter. Hozzátette: nagyon örülnek, hogy az ország minden pontjáról kapnak rajzokat és pozitív visszajelzéseket, ami azt mutatja: sikerült örömteli pillanatokat szerezni a gyerekeknek.

A gyerekrajzok mellett a Dzsámi és – most elsőként – a Városháza homlokzatán is láthatunk ünnepi, professzionális fényalkotásokat.

Az adventi vásár programjait és a külső megjelenést illetően is komoly előrelépések történtek. Pályáztatás alapján választották ki a kézműves és gasztronómiai kitelepülőket, garantálva a minőségi szolgáltatást. A Széchenyi tér belső része új fénydekorációt és frízeket kap, a Biokom jóvoltából pedig új adventi kapuk fogadják a vásárra érkezőket.

Új helyszínek, új programok színesítik az idei pécsi adventet. Idén már a városháza is fényfestést kap az ünnepi időszakban. „Történetek a balkonról" címmel a Művészetek és Irodalom Háza erkélyén színművészek olvasnak adventi történeteket, de a Pécsi Nemzeti Színház erkélyét is érdemes figyelni, amely koncerteknek ad majd otthont. Civilek jóvoltából adventi népi játékok és betlehemes felvonulás színesíti a kültéri programokat. A Székesegyház hat alkalommal ad helyet adventi hangversenynek, a Mesekuckó karácsonyi meseolvasással várja a családokat, december 20-án pedig a Kossuth térre gördül be a Petőfi Karaván színpadkamionja. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A koronavírussal kapcsolatos jelenlegi szabályozások alapján az adventi vásár szabadon látogatható, míg a színpadi programokon való részvétel védettségi igazolványhoz kötött. Minden további részlet, időpont és program megtalálható az Advent Pécs oldalon. 

Címlapkép: Péterffy Attila, Facebook