Kifejlett szupercella rontott Baranyára, Mohács 70 milliméter esőt kapott

2020. augusztus 5. 12:28 2020. aug. 5. 12:28

Esemény-, és csapadékdús napként írta le a keddet Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, Baranyát egy kifejlett szupercella kapta el, Mohácson 70 milliméter eső esett szerda reggelig.

A szerdai posztban megjegyezik, már délelőtt elrobogott keleten néhány zivatar, de az események java délutántól indult be (a vártaknak megfelelően).

Ekkor Horvátország felől egy kifejlett szupercella rontott Baranya megyére, majd folytatta útját északkelet felé, maga előtt további heves zivatarokat gerjesztve. Pécsett nem sokkal 15 óra után szakadt le az ég, az özönvízről a Pécsma.hu mutatott fotógalériát

A meteorológiai szolgálat posztja szerint este északkeletre helyeződött át az aktivitás, talán a vártnál ez kissé hamarabb is következett be. Megjegyzik, általában gyors volt az áthelyeződés, viszont voltak helyek, ahol szinte alig moccantak meg a cellák.

Ennek következményeképp (és a magas kihullható víztartalom miatt) pedig kiadós csapadékmennyiség gyűlt össze. Augusztus 5. reggel nyolcig Balatonakaliban 118,5 mm esett 48 óra leforgása alatt. Mohácson 70 millimétert, Csurgón 64, Domboriban és Siófokon 61 millimétert mértek, Pécs térsége 33-35 milliméter esőt kapott.

A heves zivatarokat néhol viharos, erősen viharos széllökések is kísérték, ez inkább este volt jellemző. Debrecenben (Repülőtér) 103,7 km/h-t is lökött egy vérmes cella.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP