Kirakatná a FESZ Vincze Balázst az NKA táncbizottságából az Alföldi-ügy miatt

2018. június 1. 19:16 2018. jún. 1. 19:16

A Független Előadó-művészeti Szervezet felkérte az új emberi erőforrásminisztert, hogy a Nemzeti Kulturális Alapnál betöltött bizottsági posztjáról hívja vissza Vincze Balázst, mert az Alföldi-ügyben kiderült, hogy nem tud objektíven dönteni. Márpedig ez feltétel (lenne) az NKA bizottsági tagságnál.

Miután a héten megszólalt Vincze Balázs, a ZSÖK vezetője az Igenis, miniszterelnök úr! című darab pécsi, Kodály Központbeli vendégjátékának letiltása ügyében, hamar kiderült, hogy eléggé mondvacsinált okora hivatkozva sikerült megfúrni a pécsi vendégjátékot.

Vincze ugyanis a 24.hu-nak arról beszélt, hogy Alföldi Róbertet (a darab egyik szereplőjét) ő politikai aktivistának tartja, és meg akarta őrizni a kulturális negyed politikai semlegességét azzal, hogy végül visszamondta a fellépési lehetőséget.

De szerinte ez nem cenzúra, hogy ő egyedül, közpénzből fenntartott intézmény vezetőjeként az egyik szereplő vélt politikai meggyőződés miatt nem engedte be a darabot a ZSÖK alá tartozó intézménybe - ahol egyébként több párt is tartott már rendezvényt.

Az üggyel kapcsolatban a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) már korábban nyílt levelet fogalmazott meg, amiben elítélte Vincze húzását, de most újabb szintre terelték az esetet.

A FESZ ugyanis felkérte az új emberi erőforrásminiszter Kásler Miklóst, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elnökeként eljárva hívja vissza az NKA Táncművészeti Bizottságából Vincze Balázst - ezt a Facebook-oldalukon jelentették be.

A FESZ elnöksége szerint ugyanis a 24.hu interjúját olvasva "egyértelművé vált, hogy (Vincze Balázs - a szerk.) nem tud elfogulatlan szakmai döntéseket hozni, így feladatait a kollégium tagjaként nem tudja ellátni.

A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény 2/A.§ (3) bekezdése alapján az NKA kollégiumának tagja nem vehet részt olyan pályázat elbírálásában, amelynek megítélésénél tőle elfogulatlan állásfoglalás nem várható"

- fűzték még hozzá közleményükhöz, hogy mi miatt kérték Vincze visszavonását a bizottságból.