Kisebb lett Siklós, nem úgy választ, mint eddig

2019. március 10. 11:17 2019. márc. 10. 11:17

10 ezer alá csökkent Siklós lakossága, ezért az őszi választáskor itt már nem lesznek egyéni körzetek, egyetlen választókerület lesz az egész város. Ritka jelenség, az egész országban még egy település esett 10 ezer fő alá.

Négy településen másként választják meg a képviselő-testület tagjait ősszel, mint öt évvel ezelőtt, a lakosságszám változása miatt ugyanis megváltozott a választás rendszere Siklóson, Edelényben, Diósdon és Halásztelken.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény alapján a települési önkormányzati képviselő-testület tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának évében, a január 1-jei lakosságszám alapján kell meghatározni.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a mandátumokat. A választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület; a képviselők száma 100 lakosig kettő, ezer lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig nyolc.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs, 75 ezer lakosig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig 14 egyéni és 6 kompenzációs listás mandátum jár. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben szerezhető mandátumok száma, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma. (A választók a kompenzációs listára nem szavaznak, a kompenzációs mandátumokat az úgynevezett töredékszavazatok, vagyis az egyéni választókerületben nem hasznosult voksok alapján osztják szét a pártok között).

A helyi választási irodák vezetői - a jegyzők - a Belügyminisztérium által közölt adatok alapján már mindenhol megállapították a képviselő-testület létszámát.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Baranya megyei Siklóson és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben 2014-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, ősszel azonban már úgynevezett egyéni listán választják őket, mivel a települések lakosainak száma 10 ezer alá csökkent: 2019. január elsején Siklóson 9730-an, Edelényben 9864-en éltek. A változás érinti a képviselők számát is: Siklóson és Edelényben 11 helyett 8 tagú lesz az ősszel megválasztandó testület.

Ugyanakkor két településen - a Pest megye Diósdon és Halásztelken - 10 ezer fölé nőtt a lakosok száma. Halásztelken 11 183, Diósdon 10 603-an éltek január 1-jén, így itt egyéni lista helyett már vegyes választási rendszerben bonyolítják le a voksolást. Diósdon és Halásztelken 8 helyett 11 tagú lesz a képviselő-testület.