Kitört a szúnyogháború Dombóváron

2019. június 14. 09:02 2019. jún. 14. 09:02

A város vezetése és a helyi Fidesz összekapott azon, hogy ki gyérítse a vérszívókat. Ma nagyon nem jó Dombóváron szúnyognak lenni.

Nemrég írtunk arról, hogy bőven akadnak települések a régióban, ahol csak álom az államosított szúnyoggyérítés, míg a szabadban tett séta valóságos rémálom lett.

Ennek keretében foglalkoztunk Dombóvárral is. Itt a polgármester igyekezett felvilágosítást adni arról, hogy a szúnyoggyérítés ügye évekkel ezelőtt kikerült az önkormányzatok hatásköréből, és azokról a Katasztrófavédelem országos központjában döntenek. (Itt kell hozzátennünk, hogy természetesen az önkormányzatok elvi lehetősége megmaradt, hogy alkalmanként milliókért gyérítést rendeljenek az adófizetők pénzén. Ám az Orbán-kormány alatt folyamatosan és drasztikusan csökkentek az önkormányzatok szabadon felhasználható anyagi forrásai, az irtásra a települések túlnyomó többségén csak akkor lenne pénz, ha azt máshonnan veszik el.)

„Immár harmadik éve tájékoztatom Önöket, hogy a szúnyoggyérítés kikerült az önkormányzati feladatok közül. Azt az Orbán-kormány birodalmi beszállítója végzi nem kevés juttatásért. Kérem Önöket, hogy jelzéseiket a térség fideszes országgyűlési képviselője felé küldjék, hiszen ő az egyik illetékes. Amint látják, már írásban is kértük a felelős szervet, hogy tegyenek valamit. Telefonon kérésünket már két hete folyamatosan jelezzük. Minél többen hívják a Fidesz irodát, annál előbb lehet intézkedés.”

- írta Facebook-oldalán a témában Szabó Loránd polgármester.

Ezzel együtt is levélben fordult a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Ebben jelezte, hogy számos lakossági panasz érkezett a városvezetéshez a vérszívók miatt. A levél tanúsága szerint a szabadban tartózkodás szinte lehetetlen, pedig Gunaras kiemelt turisztikai területnek számít.

A válasszal a helyi Fidesz sem maradt adós, Facebook-oldalukon tették közzé véleményüket.

Ebben kifejtik, hogy „senki sem tiltja az önkormányzatnak a szúnyoggyérítést”. (Nem, de forrást sem ad rá senki, lásd fent – a szerk.). A Fidesz legott megemlékezett arról is, hogy „Pintér Szilárd úr, a Kapos–menti Terület, és Vidékfejlesztési Társulás elnöke tájékoztatása alapján lesz szúnyoggyérítés, a vállalkozónak a Társulás már el is küldte a megrendelést” több környező település mellett Dombóváron is.

Pintér Szilárd (egyebek mellett csikóstőttősi polgármester) úr csudálatos, bár nyomokban itt-ott némi összefonódást tartalmazó tevékenységéről már megemlékeztünk, ahogy arról is, hogy Csikóstőttősön az sem meg eseményszámba, ha egy tavat kétszer is kikotornak, mire egyszer tó lesz belőle.

Ám a történet itt nem állt meg. A dombóvári polgármester szerint az ilyesfajta politikai kavarások komolyan lassíthatják az ügy intézését. A Fidesz oldalán megejelent hír ugyanis „a döntéshozók szemében - akik tőlünk távol hozzák meg határozatukat - ez jelentheti azt, hogy nálunk megoldottnak tekinthető a probléma, ezért hátrébb sorolnak bennünket. Felelősen gondolkodó személy ekkora hülyeséget politikai haszonszerzés érdekében nem ír le” - áll Szabó Loránd Facebook-oldalán.

Időközben meglett az eredménye a polgármesteri levelezésnek is: a központilag elrendelt gyérítés június 19-én este lesz, a tartaléknapok a 20-a és a 21-e.

Szabó Loránd polgármester szerint jó eséllyel annak köszönhető ez is, hogy még időben léptek, és a légből kapott magángyérítés híre nem állt az útjába a Katasztrófavédelem központjából elrendelt irtásnak.

Forrás: pecsistop.hu