Kivonult a pécsi Fidesz, mikor az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedések elleni nyilatkozatról szavazott a közgyűlés

2020. június 23. 17:18 2020. jún. 23. 17:18

A pécsi Fidesz nélkül szavazta meg a kedden ülésező közgyűlés azt a nyilatkozatot, melyben tiltakoznak az önkormányzatokat sújtó kormányzati döntések ellen: a kormánypárt szegmense ugyanis inkább felállt, és kiment az ülésteremből.

A nyilatkozatot Sajgó György, a Mindenki Pécsért-Momentum frakciójának vezetője terjesztette a testület elé. Ez többek között azt mondja ki, hogy az önkormányzatokra a járvány elleni védekezésben kiemelt szerep hárul. A szöveg szerint a települések eddig megfeszített munkában végezték a feladataikat, miközben a kormánytól nemhogy támogatást nem kaptak, hanem már idén is forrásokat vont el az önkormányzatoktól. 

Megemlíti azt is, hogy a jövő évi költségvetési javaslat az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának nevezett adónemet csaknem négyszeresére emeli 2021-es évre, továbbá azt is, hogy az elvont gépjárműadó-bevétel, mely Pécs esetén idén 480 millió forintos kiesést jelent, jövőre is a központi költségvetésbe folyik.

Emlékeztet a parkolás ingyenessé tételére is, mely a szöveg szerint "nem járványügyi intézkedés volt, hanem egy újabb támadás az önkormányzatiság ellen". (Pécs havi tízmillióktól esett el így  a Pécsma.hu korábbi cikke szerint). Megjegyzi azt is, Pécsnek 2020 végéig 8,54 milliárd forint állami hitelt kellene visszafizetnie az előző, fideszes városvezetés ténykedése nyomán.

"Felszólítjuk Magyarország Kormányát, hogy ne bevételeket vonjon el az önkormányzatoktól, hanem éppen ellenkezőleg, biztosítson többletforrásokat az önkormányzatoknak feladataik ellátásához!"

- zárul a nyilatkozat, mely 17. napirendi pontként került a június 23-án ülésező testület elé. Ez olyannyira nem tetszett a helyi Fidesznek, hogy némi szócsata után a kormánypárti frakció politikusai felálltak és elhagyták a termet.

A távozás előtt Vári Attila felháborítónak nevezte a folyamatos kormánygyalázást. Csizmadia Péter frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy több a pénz (idén 11,5 milliárd forinttal támogatja a várost a kormány a frakcióvezető szerint, ami több is, mint korábban volt), de közös teherviselés van, több baloldali polgármester viszont három hónapig csak gyalázkodott. Szerinte inkább megköszönni illene, hogy a kormány megszervezte az országos védekezést, és soha nem látott nemzeti egység áll mögötte, ez fáj a baloldaliaknak.

Az előterjesztést jegyző Sajgó György azt mondta, sajnálja, hogy a Fidesz képviselői kivonultak, és nem folyt érdemi vita a kérdésről. Megjegyezte, a sikeres védekezést az egészségügyben dolgozóknak lehet megköszönni, nem a kormánynak. Azt kérte, a fideszesek beszélgessenek el az egészségügyi dolgozókkal, hogy mi is volt a járványhelyzet idején.

Kunszt Márta (DK) a Csizmadia által emlegetett 11,5 milliárd forintról azt mondta, az a kötelező feladatok finanszírozására érkezett.

A napirendi ponthoz hozzászólt Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő is. Többek között emlékeztetett, a baranyai fideszes országgyűlési képviselők válaszra sem méltatták azt az LMP által írt, Orbán Viktornak címzett nyílt levelet, melyben arra kérték, vonja vissza a megyeszékhelyet és a megyét érintő megszorításokat.

A napirendi pontot elfogadta a közgyűlés. A teljes közgyűlési tudósítást itt olvashatod.

Frissítés: közleményt adott ki a pécsi Fidesz

A pécsi Fidesz kedd késő este közleményt adott ki, melyben a kivonulásuk okait magyarázták, ide kattintva olvashatod.

(Címlapkép: Vári Attila és Csizmadia Péter, fotó: Facebook/Csizmadia Péter)


 

Forrás: Pécsi STOP