Költségvetés: plusszal zárta a 2021-es évet az önkormányzat

2022. május 17. 10:24 2022. máj. 17. 10:24

Kedden tárgyalja és fogadhatja el a pécsi közgyűlés az önkormányzat tavalyi költségvetésének zárszámadását, amely kapcsán a Dr. Schmuck Rolandot, a költségvetési és gazdasági bizottság elnökét kérdezték.

Dr. Schmuck Roland elmondta, hogy a költségvetés értékelésénél a bevételek és a kiadások teljesülési arányát kell megvizsgálni. Hozzátette, hogy a 2021-es évben a bevételek teljesülése általánosságban nagyobb, mint a költségeké, azaz a költségeket nagyobb mértkében sikerült visszafogni mint amennyivel a bevételek csökkentek.

2019-ben is takarékos gazdálkodást ígértünk, és ehhez tartjuk is magunkat: 2022-re is ez a célunk – mondta el a lapnak Dr. Schmuck Roland.

 

Kapcsolódó: Kezdődik a közgyűlés! - Kövesse velünk élőben!

A gazdasági bizottság elnöke elmondta, hogy a kormányzati elvonások és a Covid járvány elhúzódása ellenére szintén sikeres volt a gazdálkodás, mivel az alaptevékenység maradványa ekkor is pozitív lett, ennek mértéke 350 millió forint. Hozzátette még, hogy ez a 350 millió forint többlet valójában 620 millió hiány lett volna, ha az önkormányzat tavaly nem értékesíti a pogányi reptér egy részét az államnak majdnem 1 milliárd forintért.

A képviselő emlékeztetett arra a súlyos teherre, amelyet az előző fideszes városvezetés hagyott a pécsiekre:

A város ez évi pénzügyi mozgásterének korlátait ugyanakkor ez a maradványösszeg nem oldja meg, hiszen a városnak idén is vissza kell fizetnie 1,75 milliárdot az államnak a fideszes önkormányzati vezetés felelőtlen gazdálkodása miatt felvett tízmilliárdos hitel törlesztéseként.

A közgyűlésben ma tárgyalják a zárszámadást elfogadását. A fideszes képviselők nem meglepő módon nem fogadják el, illetve arról beszélnek, hogyan kellene jobban takarékoskodnia a városvezetésnek.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy stabil volt az önkormányzat működése 2021-ben, de a kiadásokat alultervezettnek nevezte. A bevételi oldalt örömtelinek nevezte, rekordmértékű iparűzési adóbevétel jellemezte a tavalyi évet. Szerinte a pécsi gazdaság válságálló volt, majd elkezdte a kormányt és az előző városvezetést méltatni, annak ellenére, hogy 2019-ben óriási nagy mínusszal adta át a város irányítását a Fidesz Péterffy Attiláéknak.

 

forrás: pécsma.hu