Költségvetésekről, új vásárcsarnokról tárgyalt a közgyűlés

2020. július 15. 09:24 2020. júl. 15. 09:24

A tavalyi költségvetés végrehajtásáról, illetve az idei büdzsé módosításáról is szó esett szerdán a pécsi önkormányzat rendkívüli közgyűlésén. A ZSÖK, az Egyesített Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára is pályázatot írt ki a testület, utóbbinál azért, mert Rázga Miklós direktor mandátuma jövő év februárjában lejár. Az új pécsi vásárcsarnok megépítésének elindításáról is határozott a testület.

Tíz nyílt és egy zárt napirendi pontnak veselkedett neki szerdán a pécsi képviselő-testület a rendkívüli közgyűlésen, a napirendek között szerepelt az idei költségvetés módosítása és a tavalyi végrehajtásáról szóló előterjesztés elfogadása is.

A közgyűlésen szó volt még a ZSÖK, az Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatói posztjaira kiírt pályázatokról is, illetve más önkormányzati cégeknél is lesznek változások. Ezen felül a testület szavazott a szociális területen dolgozóknak juttatandó pluszpénzről, valamint az új pécsi vásárcsarnokról is.



16:10: Indulhat az új vásárcsarnok beruházása

A 9. napirendi pont az új vásárcsarnok megépítésének elindításáról szól. Péterffy Attila polgármester ismét elmondta azt, amit előző pénteken egy sajtótájékoztatón, miszerint a városvezetés belevágna a fejlesztésbe, mert 10 hónapja hiába várják a még Páva Zsolték által beadott kérvényre a választ a kormánytól. Barkóczi Csaba annyit kért, hogy az új vásárcsarnok környékén legyen több parkoló, mert a környéken lakók parkolási helyzetét nagyban befolyásolja ez. A polgármester úgy válaszolt, hogy ez már be lett tervezve a beruházásnál, de a volt Boccaccio helyén lévő területet is be fogják vonni, amely már a BIOKOM kezelésében áll.

Ruzsa Csaba alpolgármester megköszönte az Európai Uniónak a forrást, és felhívta a figyelmet arra, hogy a régi vásárcsarnokot munkahelyteremtésre lehet felhasználni, mert szolgáltatóközpontot hoznának ott létre, de ezt július végéig el kell indítani, mert különben az egyik érdeklődő cég elviheti a beruházást Indiába. Ezért is kell sietni. Hozzátette, lehet, hogy négy éve zajlik az új vásárcsarnok építésének előkészítése, de kiviteli terv még mindig nincs. Kővári János 2012-től kezdte felfejteni az új vásárcsarnok megépítésének eddigi útját, de hozzátette, ő támogatja, hogy mielőbb megindulhasson a beruházás.

Barkóczi szerint a magyar kormány is kell az uniós források elosztásához, és az ország nettó befizető. Ruzsa Csaba szerint nem, az állam kevesebbet fizet be és többet kap az EU-tól, és amúgy minden megyei jogú város kap TOP-os forrásokat, ezt még Bajnai Gordon kormánya idején vezették be. Több nagy céggel egyeztettek, hogy a járványhelyzet kapcsán változtak-e az igények a nagyobb irodaházakra, de egyelőre ebben nincs elmozdulás. Kis vita után az előterjesztést elfogadta a közgyűlés. 

Az utolsó napirendi pont a Zlatko és Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány civil keretből történő támogatásáról szólt, ezt hozzászólás és vita nélkül megszavazták a képviselők. 

A rendkívüli közgyűlés végén Péterffy Attila polgármester elmondta, újabb rendkívüli közgyűléssel nem terveznek augusztus végéig, így mindenkinek jó pihenést kívánt, szeptemberben folytatják.

 

15:33: Megkapják a szociális területen dolgozók az egyszeri támogatást

A hetedik napirendi pont az Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatói posztjára kiírt pályázatról szól, mivel a mostani vezető a PTE-re megy át dolgozni, a képviselők méltatták a munkáját, az előterjesztést elfogadták. 

A nyolcadik napirendi pont a szociális területen dolgozók támogatása a járványhelyzet idején végzett munkájuk miatt. Az önkormányzat személyenként 25 ezer forintos egyszeri juttatást ad az Integrált Nappali Szociális Intézmény és az Esztergár Lajos Családsegítő munkatársainak. Barkóczi Csaba egy módosítót javasolt, hogy a nettó 25 ezret nettó 50 ezerre emeljék fel, mert ez még mndig kevesebb, mint amennyivel többet a városfejlesztési cég vezérigazgatója többet keres. Azt is javasolja a Fidesz, hogy ebben a támogatásban részesüljenek azok az óvodai dolgozók is, akik részt vettek a PAPI-programban.

Sajgó György (Momentum frakcióvezetője) szerint jó ötlet a két módosító indítvány, és örülne, ha a Fidesz-kormány is hasonlóan támogatná a szociális dolgozókat.

Schmuck Roland (MSZP) annyit tett hozzá, hogy a vaszonhasznosító vezérigazgatójának fizetéséről nem határozhatnak így hirtelen, de jegyzői segítséget kért. Barkóczi javaslatára elmondta, hogy az óvodai dolgozóknak jár cafetária, míg a szociális dolgozóknál nincs cafetéria, ezért döntöttek a támogatás mellett. Nem volt egyszerű a 8,54 milliárdos hiány miatt ezt betervezni a költségvetésbe, de megcsinálták - tette hozzá.

Kóbor József is megköszönte a szociális dolgozók munkáját, mert botrányos, hogy Kásler Miklós EMMI-miniszter ezt nem támogatta. A cégvezetői fizetések aránya azonban benne is kérdéseket vet fel, a továbbiakban ezt a kérdést rendezni kell majd. Ruzsa Csaba alpolgármester ismét elővette a Fideszt, hogy korábban nem mondtak igazat, hogy az óvodai dolgozók nem kaptak cafetériát, mert kaptak. Barkóczi fenntartotta a módosító javaslatait, amit leszavazott a többség, majd az eredeti előterjesztést fogadták el.

15:27: Több kulturális intézmény alapító okiratát kell módosítani

Visszatért az ebédszünetről a pécsi közgyűlés, az ötödik a napirendi pont önkormányzati cégeknél lévő személyi ügyekről szól, ezt vita és hozzászólás nélkül fogadta el a grémium.

A hatodik előterjesztés kulturális intézmények alapító okiratának módosításáról szól, egy vonatkozó kormánydöntés miatt - a kulturális dolgozók közalkalmazotti munkaviszonya munkaviszonnyá válik -, emiatt kell változtatni az intézményi szervezeti és működési szabályzatokat. A múzeumnál két álláshelyet megszüntetnek, ebből az egyik betöltetlen volt. Barkóczi Csaba szerint a városvezetés egy háromgyermekes családapát küld el, vajon ez politikai tisztogatás-e? - tette föl a kérdést. A másik kérdése az volt, hogy mi a helyzet a Mecsek Táncegyüttessel, illetve a még fideszes városvezetőség alatt nekik átadott múzeumi épülettel, mert ott marad a múzeum. Egy művészeti iskola (Berze Nagy János Általános Művészeti Iskola) áthelyezése is szóba került.

Péterffy Attila polgármester elmondta, a múzeum helyzete rendben van, a művészeti iskola a Szivárvány Gyermekházból költözött volna át, magának a szivárvány Gyermekháznak az állapota 10 éve változatlan. Az elbocsátott férfi kapcsán Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, ennek a státusznak az esetében duplikációról van szó, azért szüntetik meg a múzeumi álláshelyet (mert azt az önkormányzatnál ellátják). A Mecsek Tánceggyüttes esetében pár napon belül felveszik az együttessel a kapcsolatot, mert körvonalazódni látszik a megoldás. Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, jelenleg is folyik egy átvizsgálás a múzeumnál, mert nem minden kifizetés tiszta, ezért neveztek ki oda költségvetési felügyelőt. A városnak nem volt fedezete 3-4 projektre, amiknek nekiálltak - tette hozzá. Barkóczi Csaba ismét megkérdezte, hogy mi lesz a táncegyüttessel, mire Bognár Szilvia úgy válaszolt, hogy amint megvan a megállapodás, szólni fognak neki. Kővári János szerint a természettudományos múzeum átköltözhetne a Zsolnay Negyedbe. Az előterjesztést megszavazták.

 

13:28: Nagy vitát generált a ZSÖK ügyvezetői posztjára kiírt pályázat

A negyedik napirendi pont a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatói pályázatának kiírása. Mint Bognár Szilvia elmondta, Rózsa zoltán addigi vezetőhelyettest tavaly novemberben határozott időre választották meg, ami a járványhelyzet alatt lejárt, viszont a járvány miatt automatikusan szeptember közepéig meghosszabbodott a mandátum. Az új ügyvezetőnek kell gazdasági tapasztalattal és végzettséggel rendelkeznie, de nem árt, ha ért a kultúrához is.

Barkóczi Csaba (Fidesz) szerint bulinegyedet akar csinálni a negyedből a városvezetés, arra is rákérdezett, hogy milyen új rendezvényt tervez a város, és azt hogyan fogják finanszírozni, ha nincs megállapodás az EMMI-vel az állami támogatásról. Péterffy elismételte azt, amit korábban elmondott, és ezzel meglesz a háttere az új rendezvény finanszírozásnak. Barkóczi arra is rákérdezett, hogy miért válaszolta neki azt a polgármester, hogy az átvilágítást végző ügyvédnek nincs felhatalmazása teljesítési igazolás kiadására, holott van.

Ruzsa Csaba alpolgármester a kérdésekre elmondta, hogy az EMMI nem fesztiválokra ad pénzt, hanem intézményfenntartásra. Azt is felhozta, hogy a Fidesz volt az ,amely az EKF-beruházások ingatlanánál "zaciba vágta" az épületeket, mint például a Kodály Központot. Ha ezt Barkóczi nem tudta, akkor ezt mondja a jegyzőkönyvbe - tette hozzá.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arról értekezett, hogy inkább a meglévő fesztiválokat kellene fenntartani, mint egy újat létrehozni, és hozzátette, hogy a POSZT kapcsán a Zsolnay Negyedet be kellene kapcsolni a rendezvénybe.

Ágoston Andrea (Mindenki Pécsért-Párbeszéd-Öt Torony) szerint szükség van egy helyben lévő ZSÖK-vezetőre, mert a régiek ezt nem tudták ellátni. Kunszt Márta szerint Csizmadia és Barkóczi annak szurkol, hogy megváltozzon a ZSÖK tulajdonosi szerkezete.

Kővári János szerint Ruzsa Csabának több szerénységet kellene mutatnia a témában, majd hozzátette, a negyed még a bevételei ellenére sem fenntartható, szükség van az állami támogatásra. A vitának inkább arról kellene szólnia, hogy milyen új funkciók kellenek a negyedbe, amik képesek a negyed fenntartását javítani. Az új vezetőnek egy funkcionális átvilágítást kellene létrehoznia, és például a kiállítótérre kellene új koncepció, mert az veszteséges - javasolta Kővári. 

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint az ingatlanállomány tekintetében van gazdasági potenciál, ebben kell erősíteni.

P. Horváth Tamás kulturális bizottsági elnök szerint a fesztiválok nem alapból veszteségesek, mint ahogy ezt Kővári János állította, mert például a Szamárfül Fesztivál nem veszteséges, és növekedtek a ZSÖK számai a járvány előtt. A kormánynak pedig mindenkor kutya kötelessége támogatni a magas kultúrát az országban, nemcsak Budapesten, ha már a helyben keletkezett adókat elviszi a kormány - tette hozzá.

Bognár Szilvia alpolgármester hozzátette, az idei állami 1,9 milliárd forintos támogatást nem kérték, az a 2016-ban kötött 10 éves fenntartási szerződésben szerepelt benne.

Kővári János szerint az államnak nem kötelessége az elitkultúrát támogatni, és állítása szerint ő már Hoppál előtt (2010-14 között) elintézte az állami támogatást. Kővári szerint ha az állam ennyi pénzt ad, akkor be kell vonni az államot az igazgatói pályázatba.

Péterffy Attila szerint egy szerződés megkötése miatt ez a támogatás jár a városnak, ezt a mostani városvezetés kész tényként ugyanúgy elfogadja, mint ahogy az előző városvezetés alatt keletkezett adósság visszafizetésének kötelességét. Hozzátette, nem érti, hogy Kőváriban pécsi képviselőként hogy merülnek fel ilyen kérdések. Kővári szerint az a pénz nem jár, de a mostani vezetés tartja a markát, holott az előző vezetés egyezett meg a kormánnyal erről. Ha fenyegetik a kormányt, akkor ne várják el, hogy az pénzt adjon. Fogarasi Gábor frakcióvezetőként javaslatot tett a vita lezárására, mert már eltértek a tárgytól. 

Bognár Szilvia alpolgármester tisztázta, a Kőváriék által nehezményezett kulturális tanácsadók szakmai bizottsága (amely egyelőre nem létezik) megfogalmazás arra vonatkozik, hogy a ZSÖK majdani vezetőjének ezekkel a kulturális életben jártas tanácsadókkal kell majd együttműködnie. 

Kunszt Márta elmondta, nagyon utálja a képmutatást a ZSÖK ügyében, mert anno semmilyen feltételt nem támasztottak az állami támogatás fejében. Ahogy megváltozott a városvezetés, egyből jöttek a feltételek, ami nagyon érdekes. Azt az értelmezést sem szereti, hogy az ügyben a városvezetés tehet mindenről, holott a minisztérium álláspontja változott meg. 

A testület végül a két módosító indítványt elutasítva elfogadta az eredeti előterjesztést, ajd a polgármester 14:30-ig ebédszünetet rendelt el.

13:04: Kiírják a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatát

A harmadik napirendi pont a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatról szól, Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, jogszabályi kötelezettség kiírni a pályázatot, mert jövő év februárban lejár a mandátuma Rázga Miklósnak (az önkormányzat részéről Bognár László fideszes képviselőt és Bognár Szilvia alpolgármestert javasolják a szakmai bizottságba). Az új pályázat 5 évre szól 2021. február végétől.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint el kellene napolni a pályázat kiírását, mivel még nem ismert, hogy mennyi pénzt ad az állam az idei évre. Péterffy Attila felkérésére dr. Lovász István városi jegyző elmondta, muszáj most kiírni, mert egyrészt augusztusban emiatt nem kellene rendkívüli közgyűlést kiírni, de a szeptemberi rendes közgyűlés már késő lenne a törvényi rendelkezések miatt. Kunszt Márta arra kérte Csizmadiát, hogy a Fidesznél is ekkora vehemenciával kérje a támogatások aláírását. Csizmadia kitartott az augusztusi időpont mellett, szerinte eddigre rendeződik a színház anyagi helyzete. Az előterjesztést a közgyűlés elfogadta.

12:00: 1,3 milliárdon felüli a bérlakások bérletidíj-tartozása

Csizmadia Péter a kulturális intézményrendszer helyzetét hozta fel, ez most a legproblematikusabb rész, ezért kérdezte a városvezetést, hogy mi a helyzet a ZSÖK és a színház állami támogatásával. Arra is rákérdezett, hogy mi a helyzet a korábbi gazdaságélénkítő önkormányzati csomaggal. A Fidesz frakcióvezetője azt elismerte, hogy a közbiztonság csökkent a járvány idején és azóta, ezért meg kellene erősíteni a közterület-felügyeletet. A frakcióvezető szerint ha elektromos alapra helyezik a tömegközlekedést, akkor sem lehet az állami támogatás nélkül fenntartani, racionalizálásra ugyanakkor szükség van.

Péterffy Attila az első kérdésre elmondta, jól állnak a tárgyalások, és közeledtek az álláspontok az ügyben, de akkor szeretne a városvezetés erről kommunikálni, ha már megegyeztek, ez pár héten belül bekövetkezhet. Ruzsa Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy a belügyminisztériummal már egyeztettek a járvány miatti extra költségek esetleges visszatérítése kapcsán. Azt nem tartotta kizártnak, hogy ezek elszámolása egyes esetekben 2021 tavaszára húzódhatnak át. 

Berényi Zoltán (ÖPE) módosító javaslattal élt, a településrészi önkormányzatoknak pluszpénzt, illetve a civileknek is plusz támogatást állítana be, a forrást az általános tartalékból tenné át, mindösszesen 24 millió forintot jelentene. Hozzátette, a Pécs-Keleten élők (Vasas, Somogy, Hird) is szeretnének egy működőképes kmb-irodát, mert az épület adott, és a költségvetést is meg lehet rá találni. 

Bognár Szilvia alpolgármester a civil támogatások kapcsán elmondta, minimum hét "zsebből" kapnak támogatást a civilek az önkormányzattól. amiről Berényi beszél, az csak a közművelődési keretet jelenti. Emellett másfajta támogatási rendszerre állnak át, ezek is befolyásolják a támogatásokat, nem beszélve a járványhelyzet miatti átcsoportosításokat. A kulturális támogatásokról elmondta, ő is bízik abban, hogy július végén, augusztus elején megszületik a megállapodás az állammal, ezt eddig is ilyenkor fogadták el. a lakásgazdálkodásnál pedig időről-időre ki kell küldeni a tartozóknak a leveleket.

Berényi Zoltán abszolút támogatja, hogy legyen egy egyeztetés a pécsi civil koncepció kidolgozására. Bognár Szilvia szerint az egyeztetések folyamatban vannak, mint ahogy a támogatási rendszer kidolgozása is ilyen közös gondolkodás alapján lesz kialakítva. Berényi szerint a civil tanácsnok (Kunszt Márta, a DK frakcióvezetője) elismerte, hogy miatta nem volt egyeztetés, és bocsánatkérésre szólította fel Kunsztot, mert a civilek nem kuncsorognak pénzért. Fogarasi Gábor visszatért a bérlakásokra, szerinte csak a bérleti díjhátralék 1,3 milliárd forinton felüli.

Kunszt Márta (DK) reagált az őt érintő megszólalókra. Mint elmondta, összeadta a tavalyi évi támogatásokat, több mint 300 millió forint ment ki különböző civil szervezeteknek, ekkora nagyságrendben nem tudnak idén adni. Mivel a kormány a civil kereteket korábban megvágta, ezért kompenzál vissza a Civil Közösségek Házát működtető egyesületnél az önkormányzat, ezért kapnak ők több támogatást. A következő időszakban szeretnék hosszabb időre megkötni a támogatásokat. A lakásgazdálkodásról szólva a képviselő elmondta, tényleg elég nagy a hátralék mértéke, szükség van ezek behajtására, de közben próbálják a megnyugtató megoldást keresni.

Bognár Szilvia alpolgármester szerint nem szabad összemosni a civileket és a politikát, de azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon sajnos ez néha összemosódik. Aki pedig arról beszél, hogy a civilek kuncsorognak, az kérjen bocsánatot - tette hozzá. Arra is kitért, hogy a 100 milliós keret, amit a járvány miatt tettek félre, az is a pécsieknél landol albérleti támogatásként, és egyéb jogcímen. 

Ruzsa Csaba alpolgármester a Tüke Busz Zrt. kapcsán elmondta, várják azon pályázat idei kiírását, melyen tavaly 106 milliót nyert el a város. Arra is kitért, hogy a kormány a veszélyhelyzet után visszaadta a jogot arra az önkormányzatoknak, hogy a kintlévőségekről tájékoztassa a tartozókat, de nincs szó senkinek a kilakoltatásáról.

A közbiztonság kapcsán a Hal tér és a Domus környéke a belváros környékén a problémás, de utóbbi helyen tegnap elértek némi előrelépést. Berényi Zoltán szerint az nem indok, hogy egy korábbi pályázatot elvesztett egy civil szervezet, ezért kárpótolják őket most, miközben a többiek támogatásából csípnek le emiatt. Bognár Szilvia szerint nemcsak ezért adtak nagyobb támogatást a Civil Közösségek Házának, hanem mert ott felújítások szükségesek.

A közgyűlés Berényi Zoltán módosítóját leszavazta, az előterjesztést elfogadta, Péterffy Attila polgármester 10 perc technikai szünetet rendelt el.

11:14: Kővári szerint helyi New Deal kellene

Kővári János szerint helyes a felkészülés, de nem érzi azt, hogy miképp próbál az önkormányzat előre menekülni bizonyos pontokon. A legnagyobb kiadást a Tüke Busz jelenti a város költségvetésének, ott érdemes lenne racionalizálni az idei üzleti tervet, mert vannak olyan városi területek, ahol vissza kell venni a fonódó járatok kínálatából. Az épület-energetikai korszerűsítést folytatni kellene - magyarázta -, ami kiadáscsökkentést hozhatna.

A tömegközlekedésben eszközfejlesztés kell, most is vannak pályázati lehetőségek elektromos járművekre, és a kormány is 2022-től csak ilyen buszok beszerzésére adnak pénzt. Kővári fölvetette a New Dealt (amit Roosevelt elnök vezetett be a nagy gazdasági világválság kivédésére, nagyszabású állami munkálatokkal indították be az építőipart és ezzel a gazdaságot), hasonló kellene Pécsen is. Például a távhő fölösleges hőenergiáját a konzervgyárak tudnák hasznosítani, de a környező mezőgazdasági területeket is be lehet vonni, valamint a helyi lakosságot is be lehetne vonni az épületenergetikán keresztül (ami pedig a helyi gazdaságra is élénkítően hatna). Az ÖPE azt javasolja, hogy az önkormányzat generáljon beruházásokat, ezzel is csökkenteni lehetne az adóbevételek kiesését. 

Fogarasi Gábor (Jobbik) a meszesi közbiztonsági centrum kialakításának fedezetét köszönte, ezt az előző városvezetés idején 5 évig kérte a Jobbik. A sporttámogatások részleges kifizetésének elindítását is köszönte, mert sok kisebb csapat van, akiknek jól jön a forint, és nincsenek olyan helyzetben, mint a társasági adóval támogatott sportágak. 

Kóbor József (LMP) szerint egyfajta hadihelyzetben van a város, ezért folyamatosan módosítani kell a költségvetést, ezért nehéz hosszútávú koncepciókat számon kérni. A képviselő szerint a járvány szociális válsághelyzetet is hozott, de a lakbér-hátralékosoknak a nyár közepén kiküldött tartozási számlák kérdését is kezelni kell. Szerinte a szociális lakáshelyzetet is meg kell oldani végre, és máshová, például a Lánc utcába is szükség lenne közbiztonsági centrumra.

A buszközlekedést is rendbe kell hozni, gerinchálózat és ráhordó járatok lehet a megoldás, de korszerű jegyrendszerre is szükség van, ami az átszállásokat támogatja. A Fidesz az országgyűlésben az ilyen újjáépítésre szánt 6 milliárdos támogatást szavazta le. Kóbor szerint az önkormányzatnak az uniós helyreállítási alapokat kell elérnie valahogy. Fogarasi válaszolt, hogy a járványhelyzet miatt bajba került családokat egyéni módon bírálják el, és szükség van új lakásrendeletre is, nem a régit kell toldozni-foltozni.

11:06: 20 százalékos adóbevétel-visszaeséssel számol az önkormányzat idénre, de a jövő évre is kihathat

Visszatért a közgyűlés a szünetről, a második napirend az idei évi költségvetés módosításáról szól. A polgármester elmondta, kiemelt cél a pécsi munkahelyek megtartása, a turizmus újraindítása a járványhelyzet után. Péterffy megköszönte az államkincstár munkatársainak segítségét, majd ismertette az előterjesztést. 

Csizmadia Péter szerint ez némileg összefügg az előző évi napirenddel a mostani, majd arról beszélt, hogy ugyan felelős több ponton a tervezet, de más pontokon alulfinanszírozott intézmények vannak, és nincsenek előremutató jelek ezek javítására. Jelen helyzetben még csak tapogatózás van, hogy a járvány mekkora kiesést okozott a városi cégeknek, de reálisan őszre derülhetnek ki a számok. Az iparűzési adóbevétel a jelek és előzetes értékelések szerint 20 százalékos csökkenést szenvedhet el, viszont szerinte komoly működési zavarokat okozhat az alulfinanszírozottság.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, a városi cégeknél is visszaeséssel terveztek, de például a Pécsi Állatkertnél lesz egy szerény béremelés a visszaesés ellenére. Azt nem vitatja, hogy a második járványhullámban lehetnek még meglepetések. 18-20 százalékos bevétel-elmaradás következhet be a jó cégeknél, akik gyengébbek, azoknál 45-50 százalékos elmaradás is összejöhet az előrejelzések szerint.

Az önkormányzat nem csak a 2020-as évi visszaeséssel, hanem azzal is számol, hogy 2021-ben is lesz visszaesés, a kettő összesen 4 milliárdos kiesést okozhat jelen állás szerint. Részben a veszélyhelyzeti alapot ezért tartják fenn továbbra is, hiába vannak néhányaknak ellenérzései az alap ellen. Az önkormányzat előtt olyan forgatókönyv van, hogy jönni fog a második hulláma a járványnak, csak a mértékét és idejét nem lehet még tudni. Erre kell készülni - mondta el az alpolgármester.

A sport-, kulturális és civiltámogatások kapcsán vegyes a kép, eleve más a koncepció, amire rájön még a járványhelyzet miatti változtatás - magyarázta Ruzsa Csaba. A Pécsi Agglomerációs Társulás is jelentősen kivette a részét a védekezésből, ezért van szükség ott a költségkeret megemeléséhez, vagyis az agglomerációban is figyelik és segítik a védekezést. 

A cégvezetőkkel az lett a megállapodás, hogy a nagy létszámú és közszolgáltatást végző cégeknél lesz béremelés idén, a kulturális szektorban kialakult bevételkieséssel is kezdeni kell majd valamit, mint ahogy a járvány utáni közbiztonsági, köztisztasági problémás helyzeteket is kezelni kell. 

Valószínűleg szeptember végén, október elején tudják levonni a tapasztalatokat, figyelembe véve a szeptember 15-ei adóbefizetést, ebből tudnak kalkulálni az idei évi költségvetésre vonatkozóan. Ha a járvány elmarad, és a vakcinagyártás elindul, akkor az alpolgármester lesz a legboldogabb, hogy emelni tudja a pénzügyi kereteket - magyarázta Ruzsa. Schmuck Roland szerint a bevételek tervezése reális és kicsit pesszimista is, de egy költségvetésnél ez a jobb megoldás.

10:18: Vári Attila: Péterffy vajon fideszes-e? Péterffy: Hűha.

Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő szót kért, Csizmádiának elmondta, a magyar adófizetők vállalták át az adósságot, és akkor is megmaradt tízmilliárdos adósság. Kővári János 2017 végén mentőövként emlegette a kormányhitelt, amivel a felelőtlen gazdálkodást lehet rendbe tenni, majd 2019 elején arról beszélt, hogy az önkormányzat 4 milliárdos hiánnyal akarja elfogadni a költségvetést. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fidesznek 2010 óta 10 évet kaptak a helyi gazdaság helyreállítására. A pécsi emberek érdekében kell dolgozni, ez helyi szinten már működni látszik.

Hozzátette, ő benyújtott egy költségvetési módosító javaslatot, amely Pécset segítette volna, de például Hoppál Péter országgyűlési képviselő ellene szavazott. És a helyi kormánypárti képviselők miért hallgattak akkor, amikor a gépjárműadó helyben maradó félmilliárd forintját elvonták, és az állam ki akar vonulni a közösségi közlekedés finanszírozásából. Mind a két városvezetés megbukott a gazdaság helyreállításában, és most van itt a lehetőség, hogy ezt meglépjék, csak fel kell emelni a szavukat a kormányzati megszorítások ellen. 

Kővári János köszönte, hogy Keresztes szerint az ÖPE 2014-19 között ellenzéki volt, és kritikusok voltak a városvezetéssel szemben. Azt is fenntartja, hogy a közösségi közlekedést állami finanszírozás nélkül nem lehet fenntartani. 

Barkóczi Csaba (Fidesz) arról érdeklődött, hogy Keresztes felszólalása már a 2022-es ellenzéki casting része-e. Péterffy szerint ez nem az ő reszortja. Csizmadia Péter respektálta Keresztes Lórántot, majd bedobta, hogy 2021-ben 16 százalékkal több lesz az önkormányzatokat érintő támogatás a központi költségvetésben, ez csak kampánybeszéd volt. Az idei évi helyi költségvetésről szóló előterjesztésben benne van, hogy a városvezetés igyekszik pályázat útján a kiesett gépjárműadó-bevételt és parkolási bevételt visszaszerezni. 

Berényi Zoltán (ÖPE) arról beszélt, hogy tavaly 144 civil egyesület közel 163 milliás támogatásban részesült, de az idei büdzsében már súlyos megszorítások vannak, a töredékét osztják fel súlyosan igazságtalanul. Vári Attila (Fidesz) a pénzügyi főosztályvezetőt kérdezte, hogy személyesen részt vett-e az átadás-átvételben. Vári Péterffyt arról kérdezte, hogy ha nem ő az ellenzéki összefogás vezetője, akkor vajon fideszes-e. Péterffy ezt egy "hűha" sóhajjal nyugtázta, majd elmagyarázta Várinak a valóságot (miszerint ő is ott volt az átadás-átvételen, és ha nem tűnt volna fel a fideszes politikusnak, nem az ő soraikban ül).

Ruzsa Csaba alpolgármester arról beszélt, hogy az átadás-átvételt követően derült ki, hogy a PSN Zrt. tavaly 100 milliós rezsit nem fizetett ki, erre többen is rácsodálkoztak. Ruzsa szerint nem egy moziban ülnek a Fidesszel, és azt tanácsolta, hogyha "észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le róla". 

Keresztes Lóránt válaszolt Barkóczinak, az LMP 2019-ben nem volt része az ellenzéki összefogásnak, és megnyugtatta Csizmadiát, hogy nem tervez letérni eddigi útjáról. Csizmadia részlegesen felelős az előző 10 évnyi problémás városvezetésért (mert képviselő volt 2014-19 között), de ezt a meddő vitát le kell zárni, és ki tudnak-e közösen állni a város érintő súlyos kérdésekben (PTE 2 milliárdos elvonása, a víziközmű-hálózat felújításának sürgős volta, közösségi közlekedés) - magyarázta az országgyűlési képviselő. Csizmadia a víziközmű-hálózat felújítását égetőnek nevezte, bízik benne, hogy a korábbi közgyűlésen tárgyalt egyik pályázat ezen segíteni fog. 

A napirendet végül elfogadta a közgyűlés, a polgármester 5 perc technikai szünetet rendelt el.

10:13: hisztéria, elmúltnyolc- és tíz év, költségvetés

A zárt napirend után a testület áttért a nyílt előterjesztésekre, az első napirend a tavalyi évi költségvetés zárszámadása, amelyet Péterffy Attila vezetett föl pár kiegészítéssel. Csizmadia Péter (Fidesz) frakcióvezető elismételte ugyanazt, amit kedden egy sajtótájékoztatón, miszerint a tavalyi költségvetés 3,7 milliárd forintos pluszban van. Ez szerinte az igazság pillanata, és ezzel le lehet zárni azt a "méltatlan" vitát, amely szerint hiány van az önkormányzatnál, mivel több lett a kalkuláltnál az adóbevétel, miközben a kiadások csökkentek.

Úgy fogalmazott, hogy a tavalyi költségvetés felelős és takarékos volt, és azt kérte a városvezetéstől, hogy kérjenek bocsánatot Páva Zsolt korábbi polgármestertől. Arra is kitért, hogy az idei évi költségvetést a járvány miatt változtatni kell, és példaértékű, hogy ezzel számol a városvezetés, de hozzátette, hogy tavalyi évről van egy 2 milliárdos megtakarítása a városnak, ami azt jelenti, hogy tavaly is jól gazdálkodott az önkormányzat. 

Péterffy Attila polgármester megköszönte Csizmadiának, hogy elismerték a felelőtlen gazdálkodást, Ruzsa Csaba alpolgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 4,8 milliárdos hiány volt a költségvetésben, ezt tavaly decemberben 2 milliárdra csökkentett le az új vezetés. Azt is hozzátette, hogy független vizsgálók szerint is több milliárdos hiánya volt az önkormányzatnak, plusz ott van a 8,54 milliárd visszafizetési kötelezettsége, vagyis ezt felelősnek és takarékosnak nem lehet nevezni. Csizmadia Péter kitartott amellett, hogy bele van írva a zárszámadásba a plusz 3,7 milliárd forint. Szerinte a városvezetés két szót - köszönöm és bocsánat - keres, csak még nem találták meg. 

Kővári János (ÖPE) a közgyűlés komolyságának megőrzését emlegette, majd becsatlakozott Csizmadia állítása mellé a 3,7 milliárdos pluszról. A politikus azt állította, hogy a szocialisták 42 milliárdos adóssággal, és évi 3-4 milliárdos hiánnyal adták át a várost, és volt egy ingatlan-spekuláció is, ezt a szocialista és DK-s képviselőknek címezte. Szerinte a működési hiány 2010-14 között lement évi 2 milliárdra, de 2015-2017 között voltak olyan döntések, amely miatt évi 3 milliárdra szökött fel a hiány, ez okozta a 9,5 milliárdos hiányt. 2018-ban és 19-ben viszont már többlet volt a működési egyenlegben, és objektív mércét emlegetett.

Decsi István volt fideszes alpolgármester volt az Kővári szerint, aki megfordította a hiány növekedést, majd azt emlegette, hogy ezek tények, amiket majd közzétesznek. 2006-12 között folyamatzosan csökkent az iparűzési adóbevétele a városnak, azóta nőtt. Kővári szerint le kell zárni azt a közgyűlésről közgyűlésre ismételt hisztériakeltést, hogy minden rossz az előző vezetés miatt (és mi a helyzet a 10 éve ismételt elmúlnyolcévezéssel, amit most is sikerült elővezetnie az ÖPE-s politikusnak - a szerk.)

Péterffy szerint az is tény, hogy 2014-ben nulla forint adóssága volt a városnak. Schmuck Roland (MSZP) szerint ha felelős a gazdálkodás, akkor idén nem kellene 8,5 milliárdot visszafizetni, és ha az előző 10 éves ciklust nézi, mint Kővári, akkor ez nem volt felelős gazdálkodás, ez az előző ciklus hibája. 

Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint Csizmadia statikus pénzügyi évről beszélt, majd feltett három kérdést a pénzügyi főosztály vezetőjének, amelynek a végkicsengése az volt, hogy ott van a 8,54 milliárdos kötelezettség. A mostani városvezetés átvett egy bizonyos hiányt, ezt kár tagadni. Nyőgéri Kővárinak azt mondta, hogy takarékosan bánik az igazsággal, egy "fake news-halmot hallhattunk" tőle, ami pedig igaz volt, azt elrontotta azzal, hogy valótlanságot állított - magyarázta a szocialista képviselő.

Kővári szerint majd a pécsi polgárok megnézik, hogy ki mondott igazat és ki nem. A politikus szerint a 2015-2017 közti gazdaságért felelős alpolgármester nem volt a helyzet magaslatán, ezzel finoman Girán János egykori fideszes alpolgármestert ekézte (aki 2016 októberében mondott le). Az ÖPE frakcióvezetője szerint a mostani városvezetés hisztériával nyerte meg a választást, ezt tartják fenn. 

Csizmadia Péter szerint valóban 2014-ben nem volt adósság, mert átvállalta az állam a korábbi vezetés 40 milliárdnál is nagyobb adósságát, viszont nem lehetett rendbe tenni a költségvetést, mert több milliárdos adósságok voltak a rendszerben, a szocialistáknak köszönhetően. A kormányhitel pedig kamatmentes hitel volt, és minden szerkezetátalakítás átmeneti romlással jár - szerinte ezért sem lehet felelőtlen gazdálkodásról beszélni 2014-19 között, 2010-2014 között pedig a túlélésre játszott az önkormányzat. A céges hitelek is trükközések voltak, mert nem lehetett az önkormányzatot eladósítani - sorolta.

9:02 - Elindult a közgyűlés

Rendkívüli közgyűlést tartott szerdán a pécsi képviselő-testület, az ülés előtt Fogarasi Gábor (Jobbik), a népjóléti és sportbizottság elnöke emlékezett meg a napokban 91 évesen elhunyt Tass Olga olimpiai bajnok pécsi tornászról. A testület felállva, egy perces néma csenddel emlékezett az elhunytra. 

A napirend megszavazása után Péterffy Attila polgármester zárt ülést rendelt el, az idei évi kitüntetések adományozásáról volt szó. 

 

Forrás: Pécsi STOP