Költségvetési csalás miatt nyomoznak a pécsi Elios-ügyben

2018. szeptember 1. 09:40 2018. szept. 1. 09:40

Még mindig nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a pécsi Elios-ügyben, az eljárást költségvetési csalás gyanúja miatt folytatják ismeretlen tettes ellen.

Még márciusban tett feljelentést Berkecz Balázs, az azóta megszűnt Együtt párt baranyai poltikusa a pécsi Elios-ügyben csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Májusban ki is derült a Zoom.hu cikkéből, hogy a nyomozást elrendelték, a Legfőbb Ügyészség a Pest Megyei Főügyészségen keresztül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának adta ki a munkát (illetve hozzátették a már OLAF által javasolt további ügyek nyomozásához), szeptember 22-ei végdátummal.

Mint ismert, Pécsen 2014/15-ben az akkor még a miniszterelnöki vej Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Zrt. végezte a közvilágítás-korszerűsítés első fázisát. A beruházást a pécsi önkormányzat nem uniós pénzből, hanem milliárdos hitelből oldotta meg - ezért nem is vizsgálta ezt az ügyet az unió csalás elleni hivatala, az OLAF.

Mivel nyakunkon a szeptember, a Pécsi STOP megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy mi a helyzet a nyomozással: történt-e már gyanúsítás, kellett-e mentelmi jogokat felfüggeszttetni esetleg, és hogy tartható-e a szeptember 22-ei végdátum, vagy esetleg meghosszabbítják a nyomozást?

Bő kérdéseinkkel ellentétben az ORFK Kommunikációs Szolgálata a lapidáris stílus híve lehet, válaszuk ugyanis mindössze ennyi volt:

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség a nyomozati cselekményekről bővebb tájékoztatást nem ad.

Az mindenesetre ennyiből is kiderült, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás. Hogy szeptember 22-ig lezárják-e az eljárást, vagy tovább folytatják, arról egyelőre nem tudni, hiába is kérdeztünk rá.