Komoly bevételkiesésre számítanak a pécsi cégek a járvány miatt

2020. július 7. 15:29 2020. júl. 7. 15:29

Szakemberek állítottak össze a pécsi önkormányzatnak egy kérdőívet, amelyet száznál is több helyi cégnek küldtek ki. A kérdőívek feldolgozásából kiderült, a turizmust és vendéglátóipart érintette a leginkább a járvány miatt gazdasági visszaesés.

A pecsma.hu cikke szerint megtörtént azoknak a kérdőíveknek a kiértékelése, amelyeket a pécsi önkormányzat felkérésére szakemberek állítottak össze és küldtek ki a pécsi vállalkozásoknak a járványhelyzet idején. A kérdőívek célja a járvány hatásainak gazdasági felmérése volt, de a foglalkoztatottságra is kiterjedt. 

Az önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottságának elnöke, Schmuck Roland a lapnak elmondta, fontos, hogy a helyhatóság képben legyen azzal, milyen folyamatok zajlanak a pécsi gazdasági életben. 

Mint kifejtette, száznál is több pécsi cég töltötte ki a kérdőíveket (nagy foglalkoztatóktól a kicsi cégekig), amelyek a 2020. május közepétől június végéig tartó időszakot ölelték fel. A kiértékelés szerint a kitöltők legnagyobb probélmaként a kereslet és az értékesítési lehetőség csökkenését jelölték meg. (Az online kérdőívezést a továbbiakban is folytatja az önkormányzat, hogy nyomon lehessen követni a járványnak a pécsi gazdaságra gyakorolt hatását.)

A cikk szerint a cégek 18,5 százaléka 75-100 százalékos megrendelés-csökkenésről számolt be. Leginkább a turizmus és a vendéglátás területén dolgozó cégeket érte negatívan a járványhelyzet, ott a válaszadók közel 90 százaléka számolt be 75 százalékot meghaladó bevételkieésésről. 

A cégek saját bevallásaik szerint egész évre szólóan jelentős bevételkieséssel számolnak, átlagosan 21,5 százalékossal. A leginkább pesszimisták a mikrovállalkozások, amelyek átlagosan közel 35 százalékos bevételkieséssel számolnak.

Szektorra bontva a következő visszaesést jósolják a cégek:

  • építőipar 15 százalék;
  • kiskereskedelem: 17 százalék;
  • vendéglátás és turizmus: 43 százalék.

 

A járványhelyzet idején a pécsi munkaerőpiacot a szállítás és a logisztika területén érintette a leginkább a járvány, itt tömeges leépítések is történtek: 3 cégtől összesen 121 embert küldtek el. A kiskereskedelem területén a válaszadók 90 százaléka viszont egyáltalán nem számolt be létszámleépítésről, és a visszajelzések szerint a pécsi cégek több mint felének több hónapnyi tartaléka volt.

"Az adatokból kiderül továbbá, hogy a létszámcsökkentési kényszer alatt lévő pécsi cégek csaknem kétharmada aktívan tesz a létszámleépítés ellen. Biztató az is, hogy a kialakult helyzet a cégek közel 40 százalékát előremutató változásokra késztette"

- olvasható a cikkben. 

Schmuck Roland bizottsági elnök a lapban is megköszönte, hogy a cégek kitöltötték a kérdőíveket, ez szerinte jó tapasztalatokkal járt, és a későbbiekben is fenn kívánják tartani a párbeszéd ezen formáját.

A bizottsági elnök azt is elárulta, hogy bár már eddig is több módon is igyekezett segíteni a pécsi önkormányzat a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerülőket (és nemrég indította el a Pécs Nyitva kampányt, mellyel a turizmust próbálják újraindítani), a közeljövőben várhatóan újabb intézkedésekre lesz szükség.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu