Korlátozások: így hatnak a lezárások a baranyai kisvállalkozók mindennapjaira - Többen biztosra veszik, lesz hosszabbítás

2021. március 13. 16:12 2021. márc. 13. 16:12

Mint ahogyan az a Pécsi STOP is megírta teljes zárlatot rendelt el a kormány, erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a március 4-i kormányinfón. Vagyis a kormány döntésének értelmében az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket máricus 8-tól máricus 22-ig két hétre bezárják, ez alól kivétel a élelmiszerboltok, a patika, a drogéri és a benzinkút. Ugyanezen intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magánellátások.

Időközben megjelent a Magyar Közlöny, ami pontosította a szigorítások részleteit és melyből kiderült, hogy a lezárás ideje alatt, mely üzletek tarthatnak nyitva, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

EZ IS ÉRDEKELHET: Azonnali hatállyal be kellett zárjanak - A Pepco tegnap még arról tájékoztatta a vásárlókat, hogy nyitva lehetnek, ma azonban csak a lehúzott rácsok fogadták a vásárlókat

A dokumentum szerint nyitva tarthatnak az alábbi üzletek:

  • A napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek;

  • A napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek;

  • A munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet;

  • Az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek;

  • A mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat;

  • A kertészeti árudák és faiskolák;

  • A piacok és a helyi termelői piacok;

  • A gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek;

  • Az állatgyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások, a nemzeti dohányboltok és az újságosok.

Továbbá számos szolgálató is folytathatja a tevékenységét:

  • közlekedési és a szállítási szolgáltatás;

  • magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést;

  • szociális szolgáltatás;

  • postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás;

  • totózó és lottózó szolgáltatás;

  • járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás;

  • informatikai, kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás;

  • temetkezési szolgáltatás;

  • állategészségügyi szolgáltatás;

  • állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;

  • élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás;

  • közétkeztetési szolgáltatás;

  • állattenyésztési szolgáltatás;

  • ügyvédi szolgáltatás;

  • biztonsági szolgáltatás;

  • épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás;

  • járműkölcsönzési és gépkölcsönzési szolgáltatás;

  • mosási és tisztítási szolgáltatás.

A Magyar Közlöny szerint tehát a lezárás ideje alatt a különböző szolgáltatók sem tarthatnak nyitva, vagyis nem dolgozhatnak a műkörmösök, fodrászok, kozmetikusok, masszőrök és persze még sokan mások sem.

A Pécsi STOP ezúttal a szolgáltató szektor néhány szereplőjét kereste meg, hogy megtudjuk miként vélekednek a kormány mostani döntéséről, illetve arra is kíváncsiak voltunk, milyen befolyással van a vállalkozásuk működésére az, hogy jelentős bevételük esik ki ebben az időszakban. Lapunk megkeresésére Losonci Mónika fodrász, Béres-Kondor Lilla műkörömépítő és Czakó Barbara kozmetikus mondta el a tapasztalatait.

Mi a véleményed a mostani korlátozó intézkedésekről, indokoltnak tartod őket, egyetértesz velük?

Barbara: Nem minden intézkedéssel értek egyet. A két hét zárlatot abszolút értelmetlennek tartom.

Mónika: Az intézkedések egy részével egyetértek. Kell korlátozásokat hozni a vírus megfékezése érdekében. Viszont véleményem szerint ez csak úgy volna hatásos ha minden ami nem létfontosságú bezárna. Gondolok itt arra, ahonnan már interneten lehet rendelni, nem feltétlen szükséges, hogy nyitva tartson.

Lilla: Úgy ahogy mindenki, én is azt szeretném, hogy minél hamarabb vissza térjen a "régi" életünk. Ha ehhez az kell, hogy bezárjunk, hát jó. De nem tartom jogosnak, hogy a boltokban, piacon, drogériákban, bankokban tömörülhetnek az emberek, de ahol csak maximum négyen vagyunk a szalonban, ott be kell zárni. Olyan szalonok, ahol tízen dolgoznak együtt, persze legyenek korlátozások de sokszor csak én és a vendég vagyunk ráadásul maszkban, állandó fertőtlenítés mellett. Tehát nem gondolom, hogy gyorsabban terjed a vírus nálunk, mint a boltokban.

A vendégeid hogy fogadták a hírt, hogy nem lehetsz nyitva?

Barbara: Szomorúan fogadták, legtöbben szintén nem értenek egyet ezzel a korlátozással.

Mónika: Nyilván a vendégeim első körben nem örültek. Sokan vannak akiknek a munkájukhoz fontos a megjelenésük. És vannak akiknek egyszerűen ebben a nehéz egy évben ez egy lelki feltöltődés is egyben.

Lilla: A tavalyi két hónap után szerintem mindenki belerázódott a bizonytalan helyzetbe. Sajnálják, de elfogadták. Sajnos nem tehetünk ellene semmit.

Mennyi vendéget kellett így lemondanod?

Barbara: Elég sokat, ezért problémát okoz majd a bepótolása is.

Mónika: Semennyit, szerencsére még a hétvégén sikerült mindenkit beszorítanom.

Lilla: Körülbelül 45-50 vendéget kellett lemondanom.

Két hét bezárásról beszélnek, szerinted ez tényleg így lesz vagy várható hosszabbítás?

Barbara: Csak remélni tudom, hogy nem lesz hosszabbítás.

Mónika: Szinte biztosra veszem, hogy hosszabbítani fognak. Abból következtetve, hogy az óvodák is egy hónapra zártak be és a kis vállalkozóknak az egész havi KATÁT is elengedték amit ugye nem két hétre fizetünk.

Lilla: Szerintem borítékolható, hogy meghosszabbítják. Erre vagyok felkészülve, de bízom benne hogy mielőbb vissza ülhetek a székembe és szépíthetem tovább a körmöket.

Szó van az 50 százalékos bértámogatásról és arról, hogy a Katát elengedik, erről kaptál már bármiféle tájékoztatást, tudsz élni a lehetőséggel?

Barbara: Különböző fórumokon láttam információkat. Vállalkozóként a KATA elengedése is számít, de ettől még bevételem, tehát fizetésem nem lesz.

Mónika: Tájékoztatást a könyvelőmtől kaptam, illetve a közösségi oldalakon olvastam. Hogy mekkora segítség ez nézőpont kérdése. Nyilván több a semminél. Bár így, hogy zárás időszakában még be kell fizetni és (majd ha minden jól megy) amikor újból dolgozhatunk akkor nem, szerintem ez sokaknak így nem feltétlen segítség. Véleményem szerint mindenki inkább dolgozna a támogatás helyett. Mivel úgy gondolom mi a lehetőségeink szerintem tudunk steril környezetet biztosítani.

Lilla: A márciusi Katát elengedik, ami nyilván könnyebbség de ott marad még más kötelező kiadás, tehát így is bőven mínuszba leszünk.

Ha nem tudsz kinyitni két hét múlva, milyen alternatívákat keresel, amivel tudod a kiesett bevételt pótolni?

Barbara: Ezen még nem gondolkodtam, bízom a legjobbakban.

Mónika: Próbálok optimista maradni és reménykedni abban, hogy két hét múlva ha korlátozva is de nyithatunk. Amennyiben mégsem a bevételét pótolni nem tudom. Igyekszem akkor itthon online képezni magam, Új technikákat anyagokat megismerni. Kitartást kívánok minden kollégának. Köszönöm.

Lilla: Élvezem a családi ház körüli teendőket, illetve a másik nagy "szerelmemet" a sütést is próbálom tökéletesíteni, mert nem titok, ezzel is komolyabban szeretnék foglalkozni a későbbiekben.

KAPCSOLÓDÓHa van zseniális akkor ez az: hitetlen fricskával pirított oda a korlátozásoknak ez a fiatal műkörmös lány - fotó

A fenti válaszokból is egyértelműen látszik, hogy a korlátozások jelentős részével a szolgáltatók nem értenek egyet. A legtöbben azt mondják, hogy bár igen, van, ami szükséges, de azt például abszolút érhetetlennek tartják, hogy bizonyos üzletek miért lehetnek nyitva, mások meg miért nem, a logikát sem igazán látják a döntések meghozatalában.

Sajnos a legtöbben arra számítanak, hogy biztosan nem nyithatnak ki két hét után, erre már csak az is következtetni enged, hogy a szolgáltatók számára a teljes havi kata járulékot elengedik, ezt pedig árulkodhat arról, hogy itt bizony lesz még két hét ráhúzás minimum. 

EZ IS ÉRDEKELHET: „A 8-a egy kis pillanatnyi infúzió nekünk" - Sebtapaszként szolgál a virágboltosoknak a nőnapi nyitvatartás, de a hogyan tovább bizonytalan

Ráadásul az elmúlt napok járványügyi adatai is azt mutatják, hogy hiába a hatalmas lezárások a napi esetszámok mégis meredeken ívelnek felfelé, mint megírtuk az elmúlt 24 órában Magyarországon 9444 új fertőzöttet találtak és meghalt 163 ember. Baranyában pedig 239 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órában.

Bár egyelőre a hosszabbítás kapcsán még semmiféle döntés nem látott napvilágot, sőt állítólag a hatalmas oltási kampány is zajlik, hiszen most hétvégén például tömegesen oltanak az AstraZeneca védőoltással. Ez a tömeges oltási kampány egyébként múlt hétvégére volt meghirdetve, amikor is 74 ezer embert készültek beoltani, ám ezt végül technikai okokra hivatkozva lefújták.

Ennek ellenére mint ahogyan arról lapunk is beszámolt, többen ellátogattak a korábbi sms-ben kapott kijelölt oltópontra és gond nélkül megkapták a vakcinát.

Az, hogy a jelenlegi korlátozások mellett egy kisvállalkozó meddig tud talpon maradni, megjósolni sem lehet. A szépségiparban dolgozó szolgáltatókkal történő beszélgetés során egyértelművé vált, hogy ez egy rendkívül nehéz helyzet, hiszen mint írtuk volt, aki 40-50 vendéget is le kellett mondjon. Persze bíznak a legjobbakban, abban pedig mindhárom általunk megkérdezett szolgáltató egyöntetűen egyetértett: nagyon várják, hogy ennek az egésznek végre végérvényesen vége legyen és visszakaphassuk a régi életünket. Mindenki igyekszik optimista maradni, még a kiáltástalanság ellenére is, ez pedig valljuk be ebben a kissé ingoványos helyzetben most a lehető legtöbb, amit megtehetünk, mert az optimizmus az, amit egyetlen kormány sem korlátozhat vagy vehet el tőlünk. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Gerber Petra 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels - Pécsi STOP montázs