Kormányhitel: 1,54 milliárdot elutalt ma Pécs 

2020. november 27. 16:16 2020. nov. 27. 16:16

November 27-én elutalta a pécsi önkormányzat az előző, fideszes vezetés idején szükségessé vált állami gigahitel idénre előírt törlesztőrészletét, 1,54 milliárd forintot.

Két hete írtuk meg a Pécsma.hu nyomán, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek szerint öt részletben kell törlesztenie Pécsnek a 8,54 milliárd forintot, mely annak a 9,54 milliárdos visszatérítendő állami támogatásnak a maradéka, mely 2017-ben, Páva Zsolt polgármestersége idején érkezett a rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe került önkormányzathoz.

Az idei év végéig 1,54 milliárdot kellett utalni az államnak, ezt ma megtette a pécsi önkormányzat. A következő négy évben évente 1,75 milliárdot kell még törleszteni. Ez még a jobbik eset, eredetileg ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy 2020 végéig egyben kell visszaadni a 8,54 milliárdot, amit rendkívül megérzett volna a város. A többszöri egyeztetés eredményeként az átütemezési igényt a kormány november közepén elfogadta, és a visszafizetést 2024-ig öt részletben engedélyezte.   

A pécsi városvezetés a mostani törlesztéssel egyidőben kezdeményezi, hogy a városi ingatlanokra a hitel fedezetéül bejegyzett jelzálogjogot a kormány az eddigi visszafizetésekkel arányosan törölje. 

"A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 7 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy a négy évig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében" - olvasható a közleményben.

Forrás: Pécsi STOP