Kormányzati plusztámogatás érkezik az új pécsi vásárcsarnok megépítésére

2020. október 6. 11:58 2020. okt. 6. 11:58

415 millió forintos plusztámogatást kap a projekt.

Az október ötödikei Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat, amely szerint egyes TOP-os (vagyis uniós finanszírozású) pályázatoknál pluszforrást biztosít a kormány. Az egyik ilyen projekt a pécsi vásárcsarnok építése - vette észre a Pécs Aktuál

Az új vásárcsarnok építésére Páva Zsolt polgármestersége idején nyert el a város 2,784 milliárd forintot, ám az építtető B Build & Trade Kft. (amely Bánki Erik egyik ismerőséhez tartozik) 3 milliárdos árajánlatot adott. Az akkor még polgármester Páva Zsolt azzal folyamodott a kormány felé, hogy engedélyezzék más, a városban futó TOP-os projekteknél a források átcsoportosítását, hogy azt a vásárcsarnok építésére fordíthassák. 

A tavaly őszi önkormányzati választás után Péterffy Attiláék is többször jelezték ezt az igényt a kormány felé, ám választ nem kaptak, ezért idén júliusban egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az EIB-hitelkeretből pótolják ki a hiányzó 415 millió forintot és belevágnak az építésbe.

A mostani kormánydöntés értelmében 415,779 millió forint érkezik pluszban a projektre, amelynek így az összköltségvetése 3,199 milliárd forint lesz.

Egy másik pécsi TOP-os forrású projekt is kapott plusztámogatást ("Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett"), itt az eredetileg 690 milliós dotáláshoz tettek hozzá még 39,225 millió forintot. 

Városháza: bíztunk benne, hogy pótolni fogja a hiányzó összeget a kormány

A fenti hírt követően közleményt adott ki a témában a pécsi önkormányzat:

"2020. júliusában soron kívül döntött Pécs önkormányzata a vásárcsarnok projekt elindításáról annak érdekében, hogy a fejlesztés, amelyet fontosnak ítéltek meg a pécsiek, 2022 decemberéig meg tudjon valósulni.

A 2019 októbere előtt, az előző ciklusban lefolytatott közbeszerzés eredményeként 416 millió forintos hiányt kellett a mostani városvezetésnek kipótolnia ahhoz, hogy a megítélt uniós támogatást ne kelljen visszatéríteni, és új vásárcsarnok szolgálhassa a pécsieket. Ezt részben saját forrásból, részben beruházási hitelből biztosította is az önkormányzat. Ugyanakkor a döntés meghozatalakor is hangsúlyoztuk: abban bízunk, hogy ezt a hiányzó összeget a kormány uniós forrásból pótolni fogja.

Az október 5-ei Magyar Közlönyben megjelent az a döntés, amely az igényelt többlettámogatás összegét teljes egészében biztosítja Pécs számára. Pécs önkormányzata üdvözli a kormány döntését, amellyel véleményünk szerint korrekt, szakmai lépést tett annak érdekében, hogy az új vásárcsarnok biztosan megvalósuljon."

 

Címlapkép: a Gettoplan Bt. látványterve az új vásárcsarnokról - Fotó: Pécsi önkormányzat

Forrás: Pécsi STOP