Környezetbarátabb tüzelőanyaggal fűtik a pécsi erőművel

2019. november 30. 13:05 2019. nov. 30. 13:05

A korábbiakhoz képest még szigorúbb környezetvédelmi mutatók mellett állítanak elő hőt és villamos energiát a Pannon Hőerőmű Zrt. faapríték-tüzelésű blokkjában a Mecsek Mix néven frissen engedélyeztetett tüzelőanyag segítségével.

A cég közleménye szerint a pécsi erőmű 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű blokkjában évente 400 ezer tonna fás szárú biomassza – nagyobb részt erdészeti és fűrészipari maradék anyagok, faapríték, fűrészpor és napraforgóhéj– felhasználásával állítanak elő hőt és villamos energiát, jelentős részben hozzájárulva Pécs távhőellátásához, valamint az országos áramhálózat működtetéséhez. 

November végétől a faapríték-tüzelésű blokkban felhasznált tüzelőanyag mintegy egynegyed részét az úgynevezett „Mecsek Mix” nevű tüzelőanyag válthatja ki. A termék minősítéssel rendelkező, kereskedelmi forgalomban kapható minőségbiztosított tüzelőanyag biomasszát valamint Pécsről és környékéről származó előválogatott, papírból, textilből és anyagában már nem újrahasznosítható, PVC-mentesített műanyagot tartalmaz. 

A közlemény szerint speciális tüzelőanyag-mixet egy termékengedéllyel rendelkező, Baranya megyei szakcég állítja elő. A tüzelőanyagot zárt tehergépjárművekben szállítják az erőmű területére, ahol azonnal felhasználják, így speciális tárolást nem igényel. 

„A Mecsek Mix az alternatív tüzelőanyagok egy olyan hazai változata, amelyeket ma már széles körben alkalmaznak szerte Nyugat-Európában ún. SRF (Solid Recovered Fuel) megnevezéssel, mely szilárd újrahasznosított tüzelőanyagot jelent. A környezetbarát és biztonságos tüzelőanyagot, korszerű és teljes folyamatában kontrollálható technológiával hasznosítják. Ennek révén a pécsi erőmű tüzelőanyag-ellátásának biztonsága a törvényi előírás szerinti kibocsátási mutatók és környezetvédelmi teljesítmény mellett erősíthető tovább” – mondta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Az új tüzelőanyag egyaránt rendelkezik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának engedélyével. 

A Mecsek Mix tüzelőanyagként történő felhasználása egy újabb példa a pécsi hőerőművet is üzemeltető Veolia Energia Magyarország Zrt. által preferált körforgásos gazdasági modell gyakorlati megvalósítására - hangsúlyozza a cég. Emlékeztetnek, a pécsi erőmű faapríték-tüzelésű blokkjában minden év januárjában energetikai célokra használják fel a Pécsett kidobásra ítélt karácsonyfákat. 

A Mecsek Mix alkalmazása lehetővé teszi, hogy a lakosság által gyűjtött háztartási hulladékok közül leválogatott, anyagában már nem újra-feldolgozható frakciót is eltérítsék a hulladéklerakóktól. Ennek az anyagnak a tüzelőanyag-gyártásba vonása és energetikai célú hasznosítása segít hosszú távon fenntarthatóvá tenni a pécsi erőmű és Pécs által megvalósított modellt, amelynek lényege, hogy a Pannon Hőerőmű Zrt. igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, alternatív energiaforrásokból biztosítani.

Ezt a modellt alkalmazzák Bécsben is és további európai nagyvárosokban is. Ennek a törekvésnek a sikerét jelzi, hogy Pécs az első megyei jogú város Magyarországon, amelynek teljes egészében sikerült helyben előállított megújuló, vagy alternatív energiaforrásokra átállítania a távhőellátását. 

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil