Koronavírus-gyanú miatt letesztelik az egyik pécsi idősotthon dolgozóit és ápoltjait

2020. november 18. 13:05 2020. nov. 18. 13:05

A Zipernovszky utcai Idősek Otthona egyik gondozottjának lett két negatív mellett egy pozitív koronavírus-tesztje, ezért rendelték el az érintettek tesztelését az önkormányzatnál.

Koronavírus-fertőzés gyanúja merült fel a pécsi önkormányzat alá tartozó Integrált Szociális Intézmény (ISZI) Zipernovszky utcai Idősek Otthona egyik gondozottjánál, aki az intézmény egy kisebb létszámú egységében él - olvasható a városháza közleményében. 

Az ápolt vasárnap este óta kórházban van, ahol azóta két negatív és egy pozitív eredményű tesztet produkált, az utóbbinak az eredménye kedd délután érkezett meg az intézményhez. 

Az önkormányzat közlése szerint bár a fertőzés megjelenése nem igazolt, az önkormányzat és az ISZI vezetése úgy jár el, mintha a fertőzés bizonyítottan megjelent volna az intézményben. A Baranya Megyei Kormányhivatal közbenjárásával szerda kora délután a Zipernovszky utcai otthon minden dolgozóján és ápoltján elvégzik a koronavírus-tesztet. 

"Az önkormányzat Integrált Szociális Intézményében minden egészségügyi és járványügyi protokollt szigorúan betartottak már az első hullám időszakától és betartanak most is, folyamatos az intézményegységek fertőtlenítése, azokat minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel elláttuk. Az intézményeket a kormány döntése nyomán hónapok óta nem látogathatják a hozzátartozók, az idősek és a dolgozók testhőmérsékletét folyamatosan ellenőrzik.

Az ISZI-ben a koronavírus első hulláma során is rendkívüli körültekintéssel járt el az önkormányzat, az intézmény vezetése és maguk a dolgozók is. A városvezetés soron kívül biztosított koronavírus teszteket és fertőtlenítőszert minden idősekről gondoskodó intézménynek, és nem csak a sajátjainak, de segítséget nyújtott a más szervezetek által fenntartott pécsi intézményeknek is.

Az Integrált Szociális Intézmény dolgozói voltak azok, akik a tavaszi hónapokban a családjukat hátrahagyva beköltöztek az intézménybe, hogy a minimumra csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Az intézmény mindkét egysége izolációs szobával rendelkezik. Pécs város és az intézmény vezetése minden tőle telhetőt megtesz, hogy a  lehető legnagyobb biztonságban tudja az itt ápolt időseket"

- áll a közleményben, amelyben megköszönték az ISZI dolgozóinak és a kormányhivatalnak a gyors és hathatós fellépést.

 

Címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP