Koronavírusos lett egy pécsi és egy szekszárdi nő, akik Törökországban kirándultak

2020. április 6. 18:08 2020. ápr. 6. 18:08

Még októberben fizetett be egy törökországi körutazásra egy pécsi és egy szekszárdi nő, ahonnan közel három hete tértek haza, mindkettejüknél koronavírus-fertőzést mutattak ki. Törökországban két idegenvezető vitte a csoportjukat, az egyik magyar volt, a másik helyi. A magyar idegenvezető jelenleg koronavírussal kórházban van. 

- Októberben fizettük be az utat, tízévente szoktuk külföldre utazni – mesélte lapunknak a szekszárdi hölgy. Az indulásuk előtti napokban már Európában is járvány volt, de nem akarták lemondani az utat, mondván, jöjjön, aminek jönnie kell.

A nő lázasan, köhögve érkezett haza. A háziorvos beküldte a pulmonológiára, ahol tisztázták, hogy egy hegyi túra után kezdődtek a tünetei, melynek során hóviharban is sétáltak. Hazaküldték, két adag antibiotikumot szedett, koronavírus-tesztet állítása szerint nem készítettek.

Időközben kiderült, hogy a magyar idegenvezető, aki török kollégájával vitte a csoportot, elkapta a koronavírust és kórházba került. A két barátnő közül a pécsit tesztelték a vírusra, mivel nem érzett ízeket, más tünete viszont nem volt. Tesztje pozitív lett, hatósági házi karanténba helyezték.

Ezek után csörgött a szekszárdi hölgy telefonja, pécsi rendőrök hívták olyan kérdésekkel, hogy van-e láza, járt-e koronavírusos országban, találkozott-e koronavírusos beteggel, majd megkérték, hogy menjen el a szekszárdi pulmonológiára. Ide saját kocsival érkezett, tesztelték, az eredménye negatív lett.

Hazament, harmadik emeleti lakásába alig tudott felmenni, minden lépcsőfordulóban pihennie kellett, elfogyott a levegője. Két nap múlva újabb tesztet végeztek rajta, ezt már a lakásán, itt pozitív lett az eredmény. Mindkét esetben orrból és garatból történt a mintavétel. Azóta otthon van, hatósági házi karanténban gyógyul, rendszeresen ellenőrzik a rendőrök.

Mint mondta, várja a húsvét utáni napokat, akkorra ígértek ugyanis újabb tesztet neki, ha pedig az negatív, akkor lekerül a piros, karantént jelző plakát az ajtóról. Hozzátette, az orvosnál azt mondták neki, hogy az elkövetkezendő években vélhetően védve lesz a koronavírustól, szervezete ugyanis elegendő immunanyagot termelt ehhez.

Szerző: Szabó Ferenc
 

Forrás: Pécsi STOP