Kósa ötlet: tönkrevágják a melósokat, általános sztrájk jöhet

2018. november 22. 12:34 2018. nov. 22. 12:34

Ha nem csak a Gruevszki-ügyet maszatoló szándékos ostobaság Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos mesterterve a munka törvénykönyve átalakításával, hanem egy valóban komoly kezdeményezés, akkor a következmények is azok lesznek, legalábbis Benke Norbert pécsi szakszervezeti vezető szerint. A tervezetben minden benne van, amivel ki lehet fosztani a magyar melóst.

Szerdán robbant be a köztudatba Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők tervezete a munka törvénykönyve módosítására. Ha nincs kollektív szerződés, akkor a cégek törvényesen évi 250 órában túlóráztathatják a dolgozóikat, ha van, akkor 300-ban, ez a szám most 400-ra nőne. A módosítás a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását.

A tervezetet komoly tiltakozási hullám követte. A Vasas Szakszervezet egyértelműen elutasítja a módosítást. Közleményükben egyebek mellett azt írták: a módosítás eredményeképpen tovább nőne a munkavállalók kiszolgáltatottsága, amely a munkaidő beosztása terén ma is a legnagyobb. „A munkaügyi ellenőrzések eredményei azt bizonyítják, hogy a túlóráztatással, munkaidővel kapcsolatos jogsértések az összes jogsértés nagyjából negyedét teszik ki, a legtöbb vita és konfliktus ezen a területen van” - áll a közleményben.

A szakszervezet szerint a jelenleg is tapasztalható munkáltatói gyakorlat mellett megengedhetetlen a három éves munkaidőkeret lehetőségének bevezetése. A munkavállalói érdekek, a magánélet és munka egyensúlya teljesen alárendeltté válik az üzleti érdekeknek, ott ahol nincs szakszervezet. Felháborítónak tartják a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő 400 órára emelését, ráadásul úgy, hogy ezt kollektív szerződéshez sem kötnék. „Különösen cinikus, hogy már a túlórával járó többletjövedelmek is veszélybe kerülhetnek miközben 60%-kal több munkát követelhetne a munkáltató a törvényhozók áldásával. A munkaerőhiányt ilyen szánalmas eszközökkel pótolni elfogadhatatlan. Nem járulhatunk hozzá a dolgozók fokozódó kizsigereléséhez, munkavégzési képességük romlásához” - szögezte le a szakszervezet.

A Vasas régiós és a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője, Benke Norbert szerint ha ezt tényleg bevezetik, az nagyon súlyos következményekkel járhat.

A szakszervezeti vezető elmondta: a munkaidőkeret legfeljebb az idényszerűen működő cégeknél, például a konzervgyáraknál lehet hasznos, ezzel trükközni nagyon káros. Már ahhoz is komoly adminisztrációs háttér kell, hogy 12 hónapig pontosan vezessék egy munkás ledolgozott óráit, nem hogy három évig.

A túlóra terén sem jobb a helyzet. Mint mondta: nem egy munkáltatónál már májusra elfogy a 250-300 órás kerete a dolgozóknak, ám erre nem megoldás, hogy ezt tovább növelve még jobban kizsigerelik őket.

Kevés a melós, több a munka, több a túlóra, több a baleset, a táppénz, tovább nő a fluktuáció, még kevesebb a dolgozó – ez egy ördögi kör – hangsúlyozta Benke. - Ráadásul a tervezetben még több apró kis szemétség van elrejtve, összességében minden benne van, ami a dolgozók teljes kizsigereléséhez kell.

Benke Norbert elmondta: a szakszervezetek a versenyszféra konzultációs fórumának azonnali összehívásán dolgoznak. Arra is figyelmeztetett: nem csak a szakszervezeti tagok körében, de azokon kívül is rendkívül nagy visszatetszést keltett a tervezet, könnyen lehet, hogy az egész versenyszférát komoly sztrájkok sújtják majd, ha a munka törvénykönyve ebben az irányban változik.