Kővári nem mondta ki, de bejelentkezett a polgármesteri székre

2018. október 10. 14:37 2018. okt. 10. 14:37

Egy saját egyesülete által készült interjúban beszélt Pécs felemeléséről Kővári János önkormányzati képviselő. Ugyan azt nem jelentette ki, hogy indul a polgármesteri címért, eléggé ki lehetett hallani a sorok közül. Ezer fős gyár Pécsre telepítése ügyében is tárgyalásban van.

Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) küldött interjúnak álcázott sajtóközleményt szerda délelőtt, amelyet a Szövetség Pécsért alapítójával, Kővári Jánossal készítettek. Aki nem mellesleg az ÖPE elnöke is.

Az interjúban/sajtóközleményben természetesen nem másról, mint Pécs helyzetéről esik szó. Kővári szerint jelenleg "béna kacsa" állapotban leledzik a város, köszönhetően a fideszes városvezetésnek, amely "gyakorlatilag csődbe vitte az önkormányzatot, azaz a várost", és amelynek "kitelt a becsülete a Kormánynál, maga Orbán Viktor láthatóan találkozni sem kíván a Polgármesterünkkel."

(Szinte látjuk magunk előtt, ahogy ezt nagybetűvel ejti ki az ÖPE elnöke a száján.)

Kővári szerint a város le van gatyásodva (ez mondjuk tényleg igaz), közel 10 milliárd forintos a hiány, az erre kapott kormányzati 12,5 milliárd forintot pedig három év alatt kell visszafizetni (illetve egy részét már idén) úgy, hogy az ÖPE-képviselő szerint nem nagyon látszik a változás a gazdálkodásban.

Kővári úgy látja, bele kell állnia az ellenzéknek ebbe a helyzetbe, és a dönteni képtelen és elbizonytalanodott városvezetés helyett kell dolgozni a helyzet javításán. (Mondjuk ez nehéz lesz, lévén a kormánypárt többségben van a közgyűlésben.)

Az ÖPE elnöke szerint "nagy bajban van a városunk, se hatékony vezetése, se erős gazdasága, se egyensúlyos költségvetése nincs, az emberek pedig borúlátóak, sokan fel is adják, elmennek." Pedig nagy lehetőségek vannak Pécsben és az itt élőkben, dolgozókban.

Természetesen felmerült a polgármesterség kérdése is, erre csupán ennyit felelt az ÖPE elnöke, hogy

Egy év van még az önkormányzati választásokig, erről nem most kell feltétlenül döntést hozni. A felelősségvállalásért kell sorba állni, nem tisztségekért. Engem mindig a feladat motivált, nem a cím.

(Kővári egyébként 2014-ben már volt egyesülete polgármester-jelöltje.)

Az interjú/sajtóközlemény további részében Kővári magát fényesíti, hogy mi mindent tett le eddig az asztalra a fenntartható fejlődés reményében, és milyen fejlesztések kellenének még (elektromos buszok, okosváros, ledes lámpák, stb.) Az ÖPE elnöke felhozott olyan ügyeket is (állítása szerint több városi beruházásnál - aquapark, haditechnikai park, jégpálya a Misinán - olyan területeket választott elsőként az önkormányzat, amik zömmel magánkézben vannak, pedig lettek volna tisztán önkormányzati területek is ezekre a célokra) amelyek felvethetik akár a korrupció gyanúját - nem értjük ugyanakkor, hogy miért nem tett ezek miatt feljelentést akkor.

Az interjú/sajtóközlemény végén még belengette Kővári, hogy tárgyalásban áll egy olyan céggel, amely 1000 főt tudna foglalkoztatni az e-járműgyártás területén, és 2015-ben már bejelentkezett egy másik gyárával, de akkor abból végül nem lett semmi.