Közel 16 milliárdért bővítheti a paksi atomtárolót Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége

2019. november 20. 10:35 2019. nov. 20. 10:35

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. bővítheti a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, ahol az atomerőmű azon fűtőelemeit tárolják és hűtik pár évig, melyek már kiégtek.

Az MTI híre szerint az Opus Global Nyrt. közvetett tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bővítheti közös ajánlattevőként eljárva 15,7 milliárd forintért a paksi atomerőmű kiégett fűtőelem kazettáinak átmeneti tárolóját. Ezt maga a cég tette közzé kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az Opus Global Nyrt. egyik tulajdonosa Mészáros Lőrinc híres felcsúti gázszerelő az Mfor.hu adatai szerint. A G7.hu gazdasági lap cikke szerint Mészáros Lőrinc családi vagyona jóval a 400 milliárd forint fölött járhat már.

Az Opus Global MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. ajánlata lett a legjobb ár-érték arányú a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljáráson. A Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen a paksi atomerőmű kiégett kazetták átmeneti tárolója (KKÁT) III. ütemének 3. fázisát végzi majd el, melynek során az üzemelő nukleáris létesítményt egy új, moduláris rendszerű tárolóval bővítik.

Az MTI híre szerint 

"a társaság egy új vasbeton szerkezetű modult épít a földfelszíni tároló létesítményhez. A KKÁT egy moduláris rendszer, amely az egyes modulokon belül azonos méretű és kialakítású kamrákból áll, amelyeknek a vasbetonfala és tömör acéllemez födémszerkezete megfelelő árnyékolást biztosít a radioaktív sugárzás ellen. A kamrákban emellett légbevezető járatok és légkivezető kürtők biztosítják a hűtőlevegő irányított áramlását. A kiégett fűtőelemeket ezekben a kamrákban, függőleges helyzetű tárolócsövekben tárolják.

A KKÁT a Paksi Atomerőmű üzemi területének déli része mellett található. A nukleáris erőmű kiégett fűtőanyagát azután szállítják át ide, hogy az 3-5 évet pihent az atomerőmű vizes medencéjében. A KKÁT egy száraz tároló, ahol a hűtésről a levegő irányított áramlása gondoskodik, így sem elektromos, sem más műszaki hiba miatt nem szűnhet meg a hűtés. Az épületet úgy tervezték, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a radiológiai és hűthetőségi szempontok mellett a szeizmikus hatásokra, a talajvíz és árvíz elleni védelemre is."

Az MTI híre szerint az Opus Global Nyrt. a közleményében arra is kitért, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. rendelkezik radioaktív hulladéktárolókkal és nukleáris létesítményekkel kapcsolatos épületek kivitelezéséhez szükséges minősítéssel, ami amúgy elengedhetetlen a KKÁT bővítés építéséhez.

A beruházás végleges összértéke - áfa nélkül - jelenleg 15,7298 milliárd forint (15 729 852 282 forint).

Forrás: Pécsi STOP/MTI