Közel 30-szoros különbség Baranya megye lakásárai között: ezek a legdrágább és legolcsóbb települések és utcák

2021. december 6. 08:29 2021. dec. 6. 08:29

 A Baranya megyében idén eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára nagy szórást mutatott: a legalacsonyabb és legmagasabb összeg között 29-szeres volt a különbség. A listavezető Almamellék 582 ezer forinttal, a legolcsóbb pedig Sumony és Hirics egyaránt 20 ezer forinttal.   

Az utcaszintű hivatalos adatok szerint a múlt évben a pécsi István utca volt a legdrágább, ahol 661 ezer forintos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok. A megyében 27 ezer forintos árak a komlói Kazinczy Ferenc utca volt a legolcsóbb ezer forintos árral a legolcsóbb település. Vagyis a tavalyi eladási adatok szerint 24-szeres volt a különbség a megyén belüli négyzetméterárak között. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Budapest és a különböző megyék lakáspiacát is kedvezőtlenül befolyásolta a járványhatás, ennek ellenére utóbbin élénkebb maradt a forgalom. 

Az országos lakáspiacon százszoros különbségek vannak a legalacsonyabb és legmagasabb árak között az utcaszintű hivatalos adatok szerint. A legmagasabb, átlagosan 2 millió forintos négyzetméterár a budapesti Rózsadombon található Vérhalom utca nevéhez fűződik, a legalacsonyabb - 21 ezer forintos ár - pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rudabánya Árpád utcájához és a Bács-Kiskunban lévő Borotához tartozik. Többek között ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb, a KSH részletes adatain alapuló összeállításából, de kérdés, hogy Baranya megyében, melyek a legolcsóbb és legdrágább utcák és települések. Erre választ ad az elemzés, amely bemutatja azt is, hogy az idei kínálatban mely települések rendelkeztek a legalacsonyabb és legmagasabb árral. 

 Kétsebességes az országos piac

Budapesten 644 ezer forint volt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, ami az egy évvel korábbi 627 ezer forintot 2,8 százalékkal haladja meg. A többi megyében 110-388 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez pedig 4,2-37,2 százalékkal múlja felül a 2019-re jellemző szintet. A lakásdrágulást jól mutatja, hogy a hivatalos adatok alapján Baranya megyében tavaly átlagosan 260 ezer forintos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni, pedig 2019-ben még csak 233 ezer forint volt az egy négyzetméterre jutó átlag. Ez éves szinten 11,6 százalékos növekedésnek felel meg.

 Az ingatlan.com adatai szerint a fővároson kívüli megyék piaca jobban vészelte át a koronavírus-járvány negatív hatásait, és erősebb alapokról vág neki az újabb élénkülésnek.  “Az utóbbi időszakban kétsebességessé vált a használt lakások országos piaca. 2019 második felében, majd a koronavírus-járvány hatására 2020 elején megtorpant a korábban tempósan bővülő budapesti lakáspiac és nehezen indult újra az idén. Ezzel szemben a fővároson kívüli piac nagy részén is élénk maradt a lakáspiac és folytatódott a korábban elindult drágulás” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: A járvány előtti időszakban, 2015 és 2019 között az országos használtlakás-piacon belül a megyeszékhelyeken mérsékelten nőtt, a kisebb városokban és községekben ütemesen emelkedett a forgalom, miközben a fővárosban évről évre csökkent. 

 Toplista a megyéből

A hivatalos utcaszintű adatok szerint a múlt év során Baranya megye legdrágább utcái mind Pécsről kerültek ki. Az első helyet a István utca szerezte meg 661 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A második helyen Teréz utca 536 ezer forinttal, a harmadikon Boszorkány út 488 ezer forinttal. A top 10-ben szerepel még a megyeszékhely Lotz Károly, Nagymeszes dűlő, Hársfa út, Árnyas liget, Haas Mihály tér, Fellbach utca, Angster József utca 438-484 ezer forinttal.  

 A legolcsóbb kategóriában nemcsak utcák szerepelnek, hanem akár teljes települések is. A Baranyában tavaly Komló Kazinczy Ferenc utcájában volt a legalacsonyabb az átlagos négyzetméterár 27 ezer forintot tett ki. Emellett a sellyei Mátyás király utcához, a pécsi Hősök teréhez és Kórház utcához, valamint Mágocs településhez tartoztak alacsony 37-57 ezer forintos négyzetméterárak. 

 Kik az idei kínálat legolcsóbb és legdrágább szereplői? 

 Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy mely baranyai településeken kínálták a legdrágábban és legolcsóbban a lakóingatlanokat, sor-, iker- és családi házakat, valamint lakásokat. 

 A listát Almamellék vezeti 582 ezer forintos értékkel. A következő a sorban Hásságy 537 ezer forint, majd Sárok 485 ezer forinttal. A tízes megyei rangsorban helyet kapott még Kozármisleny, Óbánya, Bicsérd, Pécs, Boda, Kovácsszénája, Orfű, ezeken a településeken 350-456 ezer forintért kínálták a lakóingatlanok négyzetméterét. 

 A megye legolcsóbb települése Sumony és Hirics 20-20 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Emellett még Márok, Drávaiványi, Siklósbodony sorolható a legalacsonyabb árú települések közé 23-27 ezer forinttal. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Címlapkép: Pécs, Pexels