Közel 9 millióba került az adófizetőknek az ingyenes pécsi Szabadságkoncert

2019. október 18. 11:22 2019. okt. 18. 11:22

Lapunk megkeresésére a 15 napos határidőt tartva válaszolt a pécsi Szabadságkoncertet támogató "30 éve szabadon" Emlékbizottság. Az elég gyanúan fideszes kampánybulinak szánt választás előtti koncerteket közpénzből támogatták.

Október 2-án számolt be arról a Pécsi STOP, hogy október 8-án, kedden (pár nappal az önkormányzati választás előtt) a pécsi Széchenyi téren ingyenes Kormorán és Beatrice-koncerteket tartanak, amelyeket a pécsi önkormányzat és a ZSÖK szerveznek, a támogató pedig a "30 éve szabadon" Emlékbizottság. 

Utóbbi testületben erőteljesen túltengenek a fideszes politikusok és potentátok, ahogy ezt akkori cikkünkben is jeleztük, valamint már aznap kérdéseket intéztünk a városházához, a ZSÖK-höz és az Emlékbizottsághoz is.

Október 8-án a koncert előtt a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjei a koncert közelében települtek ki, akkor Horváth Tamás, a 6-os körzet jelöltje (aki a választáson meg is nyerte a körzetét) mondta el lapunknak, hogy egy bújtatott kampányrendezvény a Szabadságkoncert, amit közpénzből szerveztek meg.

A ZSÖK-nek nem volt köze a bulihoz

Végül aztán a kérdéseink elküldését követő 15. napon befutott a ZSÖK és az Emlékbizottság válasza. A ZSÖK szerint ők csak "alvállalkozók" voltak a rendezvény megszervezésében, a koncertekre szánt pénz 100 százaléka pályázati forrásból érkezett, amire a városháza nyújtotta be a szükséges dokumentumokat. A ZSÖK semmilyen saját forrást nem költött a rendezvényre - állt a válaszban.

Közpénzből szólt a Ricse a dzsáminál

A "30 éve szabadon" Emlékbizottság bővebb felvilágosítást nyújtott kérdéseinkre. Válaszukból kiderült, hogy

"az október 8-án Pécsen megrendezett Szabadságkoncertet 8.852.789 Ft-tal támogatta a Közép és Kelet-európai Történelem Társadalom Kutatásáért Közalapítvány."

(Ez az alapítvány Schmidt Mária kormányközeli vállalkozó, történész, a Terror Háza Múzeum vezetőjének érdekkörébe tartozik, nemrég a napi.hu összesítette, hogy a rendszerváltás emlékévére három évre széthúzva jó 12 milliárd forintot költhetnek a közpénzből.)

Az Emlékbizottság válasza szerint:

"ezt az összeget a Közép és Kelet-európai Történelem Társadalom Kutatásáért Közalapítvány mint támogató nyújtotta Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata mint kedvezményezett részére.

A Magyarország Kormánya által létrehozott „30 éve szabadon” Emlékbizottság a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett emlékév keretében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (mint támogatásközvetítő a kormány 1124/2019. Korm. határozata alapján) XXI. Század Intézete a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára meghirdetett „30 éve Szabadon” Emlékév keretében „Szabadságkoncert” elnevezésű könnyűzenei programok szervezésére pályázatot hirdetett." 

A válasz szerint a közalapítvány az emlékév lebonyolítására vissza nem térítendő támogatásban részesült a kormány felől, ebből a pénzből ment többek közt a különböző városokban megrendezett Szabadságkoncertek megszervezése, lebonyolítása is, amelyre pályázni kellett. Ezen a pályázaton indult és nyert a pécsi önkormányzat is.

"A kedvezményezett a teljes támogatási összeget a Szabadságkoncert megvalósítására köteles fordítani, ide értve a Szabadságkoncert megvalósításához szükséges valamennyi kiadást (például: a rendezvény biztosítása, színpad építése-bontása, színpadtechnika, takarítás, mobil WC-k, áramszolgáltatás, hatósági díjak, egészségügyi szolgálat, szállítási költségek, fellépők díjai, marketing, jogdíjak)."

- olvasható az Emlékbizottságtól kapott válaszban.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP