Közmeghallgatás: átmeneti helyre kell költözniük az árusoknak az új vásárcsarnok elkészültéig

2020. október 14. 09:24 2020. okt. 14. 09:24

2022 nyarára készülhet el leghamarabb az új pécsi vásárcsarnok, a régiből azonban 2021 augusztusában ki kell költözniük a bérlőknek, mivel komoly felújítás kezdődik az épületben - többek között ez is elhangzott azon a közmeghallgatáson, melyet kedd este tartott a pécsi önkormányzat, a járványhelyzet miatt sajátosan a Nevkó színháztermében.

Azt, hogy nekiállnak az új vásárcsarnok építésének, idén júliusban jelentette be a városvezetés. Amint arról korábban írtunk, az új csarnok építésére még Páva Zsolt polgármestersége idején nyert el a város 2,784 milliárd forintot, ám az építtető B Build & Trade Kft. 3 milliárdos árajánlatot adott. Páva Zsolt azt kérte a kormánytól, hogy engedélyezzék más, a városban futó TOP-os projekteknél a források átcsoportosítását, hogy azt a vásárcsarnok építésére fordíthassák. 

Ezt az igényt Péterffy Attiláék is többször jelezték a kormány felé, de válasz nem jött, az idő közben elkezdett szorítani, így úgy döntöttek, nekivágnak az építésnek. EIB-hitelkeretből pótolják ki a hiányzó 415 millió forintot és belevágnak az építésbe. Pár napja viszont megjelent egy kormánydöntés, mely szerint 415 millió forint pluszforrás érkezik a projekthez. A pécsi városháza közleményben reagálva a fejleményekre, azt írta, bíztak abban, hogy megjön a hiányzó összeg.

A régi vásárcsarnok közelében épülő új csarnok kivitelezési munkálatai már zajlanak. A régi csarnok sem megy veszendőbe, egy kiadható szolgáltatóközponttá alakítanák, viszont 2022 végéig el kell készülniük a munkálatokkal, előzetes felmérések szerint ugyanis eddig tudnak várni egy ilyenre az SSC-szektorban érdekelt piaci szereplők a jelenlegi versenyhelyzetben. Emiatt viszont előáll az a helyzet, hogy előbb kell kiüríteni a régi csarnokot, minthogy elkészülne az új. 

A közmeghallgatásról tudósító Pécsma.hu azt írja, a régi csarnok felújítása, melyre 800 milliót nyert pályázaton Pécs, 2021 augusztusában indulhat el. Az új csarnok viszont 2022 júliusára épülhet meg, így lesz egy átmeneti időszak, mely során az önkormányzat átmeneti helyszínt fog biztosítani az új helyre váró bérlőknek.

Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. igazgatója, a vásárcsarnok üzemeltetője elmondta, az átmeneti helyszínek kiválasztása folyamatban van, év végéig döntés születhet ebben a kérdésben, a költözésben minden segítséget meg fognak adni. 

Péterffy Attila polgármester ennek kapcsán rámutatott, a kormányzati pótfinanszírozás késlekedése miatt indult késve a beruházás, ezért kénytelenek az átmeneti időszakkal kalkulálni. Mint mondta, nem az árusok költsége lesz a költözés, a régi szerződéseket tiszteletben fogják tartani.

Az új csarnok részleteiről Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. igazgatója beszélt. Mint mondta, 13 ezer négyzetméteren fog állni, 6500 négyzetméter lesz a belső területe, több bejárata lesz, az északi oldalon lesznek az asztali elárusítóhelyek 3000 négyzetméteren, éttermek, ételudvar, hús- és hentesáru üzletek, és pékségek is helyet kapnak, déli oldalon lesz az árufeltöltő parkoló és lesz itt egy vásárlói vizesblokk, valamint egy hűtőkamra is, a környéken meglévők mellé új parkolóhelyeket is kialakítanak. 

Szerző: H. V.

(Címlapkép: A Gettoplan látványterve az új pécsi vásárcsarnokról - Fotó: Pécsi Önkormányzat)

Forrás: Pécsi STOP