Közösségi fórumon vitatják meg az új NAT-ot Pécsett

2020. február 7. 16:24 2020. feb. 7. 16:24

Közösségi fórumot szervez az Emberség Erejével Alapítvány, melynek témája a napokban bemutatott, és pedagógusszakmai oldalról komoly kritikákat kapott új Nemzeti Alaptanterv. Az átvariált NAT ellen a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanárai nyílt levélben tiltakoznak.

Mint ismert, a napokban bemutatott új Nemzeti Alaptanterv az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe. Rengeteg szakmai kritika érte tartalmi és a tananyag mennyiségére vonatkozó szempontból is, sem gyerekbarátnak, sem korszerűnek nem tartják. Többek között kifogásolják, hogy miközben Wass Albert és a nácikkal szimpatizáló Nyírő József munkássága belekerült, a Nobel-díjas Kertész Imrével nem foglalkozik.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjai nyílt levélben utasította el az új NAT-ot, szerdán kelt írásukat mostanáig több mint ezerötszázan osztották meg a Facebookon.

A kialakult helyzetre tekintettel február 20-án, csütörtökön közösségi fórumot tartanak a Reggeliben (Király utca 23-25) az Emberség Erejével Alapítvány szervezésében. 

"Az est célja nem a kesergés, hanem kitalálni azt, hogy mit tehetünk azért, hogy máshogy legyen. Meghívtuk az oktatás kulcsszereplőit (pedagógusokat, diákokat, szülőket, civileket) képviselő független szervezetek képviselőit, hogy kezdjük el közösen gondolkodni és cselekedni"

- írják a Facebook-eseménynél. Az este moderátora Csovcsics Erika, a Vadgesztenye Általános Iskola alapítója lesz, a fórumot Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt igazgatójának szavai indítják. 

Résztvevő szerveződések/szervezetek: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjai (Iskola a határon), PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Szülői Hang, Civil Közoktatási Platform, Diákparlament / ADOM, Szabad Egyetem, TASZ

Forrás: Pécsi STOP