Kukacbombázó helyett platóról ritkítják idén a pécsi szúnyogokat

2020. június 25. 13:06 2020. jún. 25. 13:06

Idén nem fog dübörögni nyári estéken az An-2-es Pécs felett: lejárt ugyanis annak a hatóanyagnak az engedélye az Európai Unióban, mely repülőgépről a kifejlett szúnyogok irtására kiszórható lenne. Helyette földi-kémiai gyérítéssel küzdenek a kellemetlenkedő vérszívókkal, mely ugyan zajosabb, de megvannak az előnyei. 

Minderről Herbai Attila, a Biokom Nkft. köztisztasági és szolgáltatási vezetője és Vranesics Csaba László, az Antipest - Környezethigiéniai Kft. ügyvezető igazgatója, szakképzett egészségügyi gázmester számolt be csütörtökön a Béke-parknál, ahol a BIOKOM mutatta be egy sajtótájékoztatón, hogy mire is számíthatunk idén szúnyoggyérítés ügyileg.

Fotó: Pécsi STOP

"Minden szárazföldi és vízi ökoszisztéma nélkülözhetetlen elemei a szúnyogok, cél nem a teljes kiirtásuk, csak az, hogy ne lépje túl az elviselhető szintet a számuk a lakott területeken"

- mondta Herbai Attila. Beszélt arról is, hogy a finanszírozót tekintve kétféle módon valósulhat meg Pécsett szúnyogirtás: történhet az országos szúnyoggyérítési program részeként, a katasztrófavédelem finanszírozásában és irányításával, illetőleg városi megrendelésre, a városüzemeltetési költségkeret terhére.

Idén nagy változás, hogy légi kémiai gyérítés már nem lesz. Ennek az az oka, hogy nincs már forgalomban olyan készítmény, mely a kifejlett szúnyogok ellen hatásos és engedélyezett lenne a repülőgépről történő kijuttatása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kezelés nélkül maradnak bizonyos területek, csak más módszerrel juttatják ki a szert: gépjárművek platójáról, ULV-technológiával vagy melegköd-képzéssel.

Fotó: Pécsi STOP

Herbai szerint nem lehet eldönteni, hogy a légi vagy a földi gyérítés jobb-e, mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Míg a földi irtás egész éjszaka végezhető, a légi gyérítésre csak egy-két óra áll naponta rendelkezésre.

A földi irtás másik előnye, hogy a sűrűn benőtt területen magasabb a hatásfoka, mint a légi gyérítésnek. Hátránya viszont, hogy hangos, illetve a melegköd-képzés zavarhatja az embereket. Emellett csak ott lehet vele munkát végezni, ahová autóval el lehet jutni.

Magántulajdonú kertekbe értelemszerűen nem fognak bemenni, azoknál a tulajdonosnak kell odafigyelnie arra, hogy megszüntesse a potenciális tenyészhelyeket. Le kell fedni az esővíztároló hordót, nem szabad napokra vizet hagyni napokra a vödörben, kannában, tisztítani kell az ereszcsatornát, hogy ne gyűljön fel a csapadékvíz. 

Fotó: Pécsi STOP

"Az emberek nem is gondolnak bele, de pár deci vízben több száz szúnyog ki tud fejlődni"

- hangsúlyozta Herbai Attila. Mint mondta, ha mindenki rendben tartja a területét, azzal sokat tehet a szúnyogszám csökkenéséért.

- 40 éve használják ugyanazt a hatóanyagot, a deltametrint Magyarországon szúnyoggyérítésre - vette át a szót Vranesics Csaba László, megjegyezve, félő, hogy kialakul egyfajta rezisztencia, és kevésbé lesz hatékony a szer. Beszélt arról is, hogy az elmúlt évtizedek alatt mindössze néhány igazolt, méheket érintő problémával találkoztak, ami a deltametrin használatához köthető.

Fotó: Pécsi STOP

Beszélt arról is, hogy szeretnék, ha nagyobb teret nyerne a biológiai gyérítés, mely az árterekkel, ismert szúnyogtenyésző helyekkel körülvett településeknél jöhet jól. Ekkor egy baktériumkészítményt vetnek be, mely fajspecifikus, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja egy meghatározott stádiumban. A módszer hátránya, hogy időben el kell kezdeni, folyamatosan figyelni kell a területet, és a lárvák megjelenésekor már lépni kell. Pécs tekintetében ez a módszer nehézségekbe ütközne.

Az ULV-technológiával kijuttatott cseppek nagysága 25 mikron, ezek terjednek el a légtérben, és pusztítják el a szúnyogokat, ugyanezt a technológiát és hatóanyagot alkalmazták a repülőgépes kezelésnél - mondta Vranesics. Ez egy hidegen porlasztott köd, a másik földi módszer a melegködös eljárás, előnye, hogy tovább megmaradnak a cseppek a levegőben. 

"Minden engedélyezett technológia, kóborkodni nem lehet, a kollégák szakképzett egészségügyi kártevőirtók, a kijuttatás biztonsága megfelelő"

- tette hozzá a szakember, majd beröffentek a gépek, és demonstratíve végigpermetezték a területet.

A BIOKOM tájékoztatása szerint Pécsett várhatóan az ULV-technológiát és a melegködös eljárást is alkalmazni fogják a gyérítéssel megbízott vállalkozók: az ULV-technológiát jellemzően a város központi részén, a melegködöst pedig a külső területeken.

Fotó: Pécsi STOP

A városüzemeltetési cég kitért arra is, hogy az országos szúnyoggyérítési program keretében a korábbi években általában egy szezonban két alkalommal került sor városunk területének kezelésére, erre számíthatunk idén is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett gyérítések során a 2019-es évben körülbelül 3000 hektár területet sikerült kezelni, 2020-ban már alkalmanként mintegy 3200 hektár területnagysággal fog Pécs városa szerepelni a programban. 

A korábbi évek során általában maximum 1-2 alkalommal kellett az országos program részeként, a központi költségvetés terhére végzett irtásokat saját megrendeléssel kiegészíteni. Ezen irtások finanszírozása a városüzemeltetési költségkeret terhére történik. 2019-ben ez mintegy hatmillió forintot jelentett, 2020-ban hat és félmillió forint körül fog mozogni ez az összeg. A beavatkozások szükségességét a csípőszúnyogok száma határozza meg (ezt pedig döntően az időjárás befolyásolja), ami előre nem tervezhető meg, ezért a kalkulálthoz képest nagyságrendi eltérés is elképzelhető a költségek terén.

Szerző: H. V.
 

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil