Külön polgármesteri biztos ügyelhet a pécsi sportberuházásokra

2020. szeptember 14. 12:44 2020. szept. 14. 12:44

Török Ottó korábban a Népstadion intézményvezető-helyettese volt, de irányított több sportközpontot, valamint volt sportért felelős szakállamtitkár 2008-2009 között.

Egy városházi előterjesztés szerint külön polgármesteri biztost nevezne ki az önkormányzat egy évre, aki a városi nagyobb, jellemzően a sporthoz köthető beruházások ügyének előmozdításáért lenne felelős. 

Az előterjesztésben írtak szerint a majdani PMFC-stadion, a sportuszoda fejlesztése, egy tervezett fedett jégcsarnok, a Honvédelmi Sportközpont és aquapark-projekt igényli a polgármesteri biztost, akinek az is a feladatai közé fog tartozni, hogy ezen beruházásoknál a város érdekeit képviselje és azokat a projektekben érvényesítse. 

Az aquapark kapcsán a dokumentumban a következő olvasható:

"A Modern Városok Program keretében a korábbi években elindult a város számára talán az egyik legfontosabb fejlesztési projekt, az Aquapark projekt, amely jelenleg kissé megrekedt. Mivel itt is megvan a kormányzati akarat a projekt folytatására, illetve a valós indulásra, de az fejlesztés szempontjai nem minden esetben közösek, ebben az esetben kifejezetten megkerülhetetlen a városi érdekek képviselete."

Az előterjesztés szerint mivel ezek nagyberuházások, ezért van szükség a külön polgármesteri biztosra, aki egy kézbe tudja fogni ezeket a projekteket - ehhez olyan személyt találtak, aki ekkora volumenű dolgokat képes ügyezni.

"Török Ottó 1997 és 2001 között a Népstadion és Intézményei Igazgatóság intézményvezető helyettese, 2005 januárjától 2006 decemberéig a Nemzeti Sportközpontok, Budapesti Olimpiai Központ és Népligeti Sporttelep igazgatója volt. 2007 januárjában a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet főigazgatójává nevezték ki. 2008 szeptemberében kormányzati szerepet vállalt: az Önkormányzati Minisztérium sportért felelős szakállamtitkára lett. 2010 után saját tulajdonú, sportszakmai tanácsadással, ingatlankezeléssel, vezetési tanácsadással foglalkozó cégeit vezette, de részt vett például a 2017-es Vizes Vb szervezőbizottságának tagjaként a rendezvény biztonsági koordinációjában is. 2017-től ez év augusztusáig a Vasas Jégcentrumot üzemeltető cég ügyvezetője volt. Szakértőként részt vett a Budapest 2024 olimpiai kandidáció elkészítésében. Jelenleg a Magyar Vívó Szövetség gazdálkodásért felelős alelnöki feladatait látja el társadalmi megbízásban"

- olvasható az előterjesztésben a polgármesteri biztosi posztra kiszemelt Török szakmai életútja.

Török Ottó a pecsma.hu-nak elmondta, a poszt hasonló ahhoz, mint amit Fürjes Balázs visz, ő a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos. 

Mint Török kifejtette, ő a kormányzattal, elsősorban Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral fogja tartani a kapcsolatot, a város érdekeit fogja képviselni, emellett

"projektek koordinálása, nyomon követése, előkészítése, és a megvalósult objektumok hasznosítása is a feladataim közé tartozik."

A polgármesteri biztosi poszt várományosa szerint bár várhatóan kormányzati forrásból fognak ezek a beruházások megvalósulni, de

"az önkormányzatnak is lesznek velük kapcsolatban városfejlesztési kötelezettségei és feladatai, és egyáltalán nem mindegy, milyen erősen tudja a projektek megvalósulása során az érdekeit érvényesíteni a város."

Török Ottó még hozzátette, az önkormányzat saját koncepciót dolgoz ki mindegyik beruházással kapcsolatban, mind a helyszínt, az épületeket, mind pedig azok hasznosítását illetően.

A kinevezésre szeptember 22-én bólinthat rá a közgyűlés, ha pedig ez megtörtént, Törököt 

Az előterjesztésben egyébként az is olvasható, hogy a PSN Zrt. működésének átszervezését tervezi a városvezetés, mivel korábban csak állami és önkormányzati forrásokra alapozták a sportcéget, amely jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Ennek az átalakításnak a kidolgozása a vezérigazgató dolga, Török pedig ellenőrizni fogja ennek megvalósítását és eredményét, ez is szerepel a megbízási szerződésben, amely egy évre szól és havi bruttó 1,1 millió forintos fizetésről szól.

 

Címlapkép: Illusztráció - pixabay.com CCO

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu