Különleges kiadvány és weboldal készült a pécsi időseknek/nyugdíjasoknak

2022. szeptember 28. 14:46 2022. szept. 28. 14:46

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete október 1-én, az Idősek Világnapján mutatja be SZÉPKORÚ HÁLÓZAT nevet viselő projektjét, valamint annak első kiadványát és weboldalát. A hálózat célja, hogy az idősügyi koncepció keretein belül egy közös platformon gyűjtse össze azokat a szabadidős és kulturális programokat, szociális szolgáltatásokat és lehetőségeket, melyek az idős emberek életminőségének javulását szolgálják.

A népesség megöregedésének üteme sokkal gyorsabb, mint valaha volt a múltban. Mára a 60 év felettiek száma meghaladja az 5 évnél fiatalabb gyermekekét, és ez a tendencia valószínűleg nem is fog változni: becslések azt mutatják, hogy 2030-ra minden hatodik ember lesz 60 év feletti, 2050-re pedig az idősek száma megduplázódik. Minden országnak komoly kihívásokat fog jelenteni a jövőben a múlt és jelen demográfiai változása, de legfőképp az, hogy biztosítsák egészségügyi és szociális ellátórendszereiket.

Bár a statisztikák komor képet mutatnak, világszervezetek, kormányzatok és gazdasági szereplők az idős embereket egyre inkább a fejlődéshez hozzájáruló személyeknek tekintik, akik tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen nem csak a társadalmak, de a gazdaság javulása érdekében. Világszinten már elindult az összefogás, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ meghirdette az Egészséges Idősödés Évtizedét (2021-2030), hogy a különböző szektorokat (kormányok, civil társadalom, tudományos intézmények, magánszektor) összefogja annak érdekében, hogy a kialakuló együttműködések javítsák az idősek és családjaik, közösségeik életét és annak minőségét.

Azonban, mint minden probléma megoldását, úgy ezt is helyi, lokális szinten lehet és célszerű elkezdeni, hogy a leghatékonyabb változásokat érjük el viszonylag rövidebb időn belül. Ennek reményében indult útjára a Szépkorú Hálózat.

Bár a kiadványt már online formában közzétette mind a Pécsi Tudományegyetem, mind az Egészséges Városok Alapítvány, sőt volt, aki már a nyomtatott formát is a kezébe vehette, az elmúlt időszak vészterhei ezidáig nem engedték, hogy eme kezdeményezésnek hivatalos bemutatót is szervezzenek a projektgazdák. Most azonban az Idősek Világnapján, azaz 2022. október 1-én sajtónyilvános esemény keretein belül sort kerítenek erre.

A rendezvényen beszédet mond Ruzsa Csaba, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata alpolgármestere, Dr. Sík Attila, a PTE-ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének igazgatója és egyben a kiadvány egyik szerkesztője.

A köszöntőket követően az idősek számára nagy jelentőséggel bíró INGYENES előadások lesznek. Többek között szó lesz az idős korosztályt leggyakrabban érintő elsősegélynyújtást igénylő helyzetek felismeréséről és ellátásáról – Dr. Bánfai Bálint, a PTE Egészségtudományi Kar adjunktusának előadásában. Dr. Polyák Éva adjunktus asszonytól megtudhatjuk, hogy a helyes táplálkozás milyen kapcsolatban áll az egészséges idősödéssel. Joó Zsuzsanna az Idősek Világnapja programban tartott előadásában az életkor harmadik harmadába belépők, illetve a hamarosan ezt a kort elérők számára mondja el, mi is jellemzi ezt az időszakot, hogyan érdemes rá készülni, illetve milyen lehetőség kínálkozik egy nyugdíjas számára a munka világában. Dr. Zolnai Krisztina ügyvédnő segítségével az öröklés kapcsán felmerülő kérdések kerülnek megválaszolásra. Majd zárásként Tóth Gabriella a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet Pécs mindennapi munkáját, a szervezet kihívásait mutatja be.

Az esemény helyszíne: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (7622 Pécs, Universitas u. 2/A) Konferenciaterem

Időpont: 2022. október 1. 14:00 óra (13:30-tól regisztráció)

Időpont: 2022. október 1. 14:00 óra (13:30-tól regisztráció)

Bővebb információ és regisztráció, ITT!

Kiadvány, ITT!

Bemutatásra kerülő honlap: https://szepkoruhalozat.hu/

Címlapkép: Illusztráció, Pexels