Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan az MSZP két társelnöke

2020. szeptember 19. 17:50 2020. szept. 19. 17:50

A párt történetében először választottak társelnököket, az elnökhelyettes Komjáthi Imre lett. Tóth Bertalan szerint kormányváltásra és korszakváltásra van szükség.

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalan választotta az MSZP társelnökévé szombaton a párt online kongresszusa. A szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket.

Mészáros Tamás, a kongresszus szavazatszámláló bizottságának elnöke az MSZP Facebook-oldalán közvetített videóban azt mondta, a társelnökök megválasztását a 261 küldött 86 százaléka, 225-en támogatták.

A párt elnökhelyettese Komjáthi Imre lett, a párt alelnökének Gurmai Zitát és Hegyi Gyulát választották. A társelnökök, az elnökhelyettes, a két alelnök és az elnökség tagjai zárt listán szerepeltek, róluk egy szavazással döntött a kongresszus. Az elnökség tagjává választották Bárány Balázst, Bihal Dávidot, Eszik Bencét, Halmi Józsefet, Horváth Andrást, Király Józsefet, Pollreisz Balázst, Tóth Csabát, Tüttő Katát és Varga Lászlót.     

A választmány elnöke a korábban a posztot már betöltő Hiller István lett, őt 93 százalékkal választották meg, a 261 szavazatból 243-at kapott.

Kunhalmi: az MSZP stabil, ezt mutatja a 86 százalékos egység

Kunhalmi Ágnes megválasztása után azt mondta az MTI híre szerint, a 86 százalék azt bizonyítja, hogy a párt egysége megkérdőjelezhetetlen és stabil az irányvonal: cél a 2022-es kormányváltás.

Hozzátette: a nagy többség üzenet a többi ellenzéki pártnak is, hogy az MSZP stabil, egységes és megvan az ereje a 2022-es választáshoz.

A társelnök szerint Magyarország utoljára az európai uniós csatlakozáskor hozott jó politikai döntést.

De rá kellett jönni, hogy az EU nem oldja meg az ország minden problémáját, nem fog megmenteni minket - közölte Kunhalmi Ágnes.

Úgy folytatta: "mi, magyarok megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól legközelebb 2022-ben". Szerinte Magyarország jövője a szociális és zöld Európa megvalósításától függ, de az EU-nak is meghatározó, hogy Magyarország milyen irányt vesz.

Az unió nem válságban, hanem átalakulóban van, az EU-t a föderális német állam mintájára kell átalakítani, európai megoldásra és nem amerikaira van szükség - szögezte le.

Hozzátette: a migrációra, a menekültkérdésre és a klímaválságra olyan válaszokat kell keresni, amelyek az uniós polgárokra vannak elsődlegesen tekintettel.

Kunhalmi Ágnes szerint a nemzeti együttműködés rendszere nem alternatíva, nem jelent megoldást Magyarországnak, uniós források nélkül az ország még rosszabb helyzetben lenne.

Azt mondta, demokratikus és szociális fordulatot kell elérni, 2022-ben a negyedik magyar köztársaságot kell létrehozni. Közölte, az általuk képviselt szociális demokrácia programja azt jelenti, hogy csökkenteni kell a társadalmi különbségeket, tartós fizetésemelési programra, nyugdíjfelzárkóztatásra, átfogó, országos bérlakásépítési programra van szükség, valamint újra el kell érni, hogy tömegek szerezhessenek szakmunkás bizonyítványt, érettségit, nyelvvizsgát és diplomát.

Kunhalmi Ágnes az ellenzéki pártok összefogása mellett érvelt annak érdekében, hogy egy jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével az egyéni választókerületekben, hogy egy lista és egy miniszterelnök-jelölt legyen.

Elmondta, garantálják, hogy az MSZP a több mint félmillió szavazójával, az elmúlt harminc évben szerzett kormányzati tapasztalatával, erős szervezetével és a szociális demokrácia programjával hozzá fog járulni a 2022-es kormányváltáshoz.

Tóth Bertalan: kormányváltásra és korszakváltásra van szükség

Tóth Bertalan a kongresszus után a Facebook-oldalán tette közzé, hogy az MSZP kormány- és korszakváltást akar. 

Mint bejegyzésében olvasható, a többség megteremtésével kell felszámolni a mostani "önkényuralmi rendszert" és létrehozni az újabb Magyar Köztársaságot, ez Tóth szerint történelmi feladat.

A társelnök a bejegyzésben arra is kitért, hogy az elmúlt 10 év rombolása és hivatalossá tett gyűlöletpolitikája ellenére továbbra is ott él az emberekben a szolidaritás, szabadság, igazságosság és az egyenlőség iránti vágy, ezeket a baloldali értékeket pedig az MSZP képviseli - áll a bejegyzésben.

Tóth Bertalan a Facebook-posztja végén három nagyobb pontban sorolta fel, hogy mit kell tennie az MSZP-nek még, ezek lesznek a következő évek programjai:

"Fel kell számolnunk a félelmet!
Mert milyen világ az, ahol az emberek lassan már egymás között sem mernek őszintén beszélni, és a rendőrség hajnalban bárkit elvihet egy Facebook-bejegyzés miatt?
Ezért harcolunk a bíróságok függetlenségéért, a sajtó, a művészetek és az oktatás szabadságáért. Programunk első pillére a demokrácia és a szabadságjogok, valamint a jogbiztonság és a jogállam helyreállítása, és azt akarjuk, hogy a kormányváltók szövetsége közös programjának első pillére is ez legyen!

Meg kell szüntetnünk az igazságtalanságokat!
Mert milyen világ az, ahol ötszázezer gyermek éhezik, és a gyermekek sorsa már azzal eldől, hogy milyen családba születnek? Ahol a jómódú család gyermeke jobb oktatást kap, és felnőve kastélyokat vesz, míg fiatalok többségének a saját élet elkezdéséhez szükséges kis lakás is csak álom? Ahol több mint egymillió nyugdíjas naponta kényszerül arra döntésre: életfenntartó gyógyszert vagy élelmet vásárol? Ahol a dolgozókat maga az állam szolgáltatja ki a tőke kényének-kedvének, és az érdekvédelemnek még a lehetőségét is elveszi? Ahol a megélhetési és szociális válságot a kormány észre sem veszi, vagy szándékosan félrenéz?
Mi esélyteremtő államot akarunk építeni, amely mindenki számára biztosítja a felemelkedés lehetőségét. Egyenlő esélyt ad az oktatásban, az egészségügyben. Európai szintű béreket és a megélhetést biztosító nyugdíjakat akarunk. Meg kell szüntetnünk a javak és jövedelmek igazságtalan elosztását!

Meg kell szüntetnünk a rombolást!
Mert milyen világ az, ahol egy szűk brancs kisajátíthatja a természetvédelmi területeket, gyarmatosíthatja a Balatont és természetes vizeinket, betilthatja a szélerőműveket, és költségekkel és veszélyekkel nem törődve, Paks 2-t akar építeni?
Nekünk meg kell védenünk közös kincseinket, környezetünket; rombolás helyett építenünk kell!
Szabadságot, jogbiztonságot. Olyan országot, ahonnan nem menekülnek a gyermekeink, mert mindenkinek esélye van a jobb életre. Ahol nincs félnivalója senkinek a jövőtől, az időskortól vagy a szegénységtől; ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus. Ahol az emberek odafigyelnek egymásra és van szolidaritás. Békés, nyugodt és biztonságos országban szeretnénk Önökkel, Veletek együtt élni."

;Kunhalmi Ágnesen és Tóth Bertalanon kívül nem volt más induló, mivel Havas Szófia nem tudott listát állítani, Mesterházy Attila pedig nem nyújtott be listát a megszabott határidőig - írtuk korábbi cikkünkben.

Címlapkép: Facebook/Dr. Tóth Bertalan
Forrás: Pécsi STOP/MTI