Kővágószőlősi bálatűz: napokig füstölhet még a rakás

2019. augusztus 23. 14:53 2019. aug. 23. 14:53

Már nincs tűzoltói felügyelet annál a mintegy 7000 kockabálából álló halomnál, mely hétfőn kapott lángra - közölte honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az oltásban ötvenkét hivatásos és huszonnégy önkéntes tűzoltó vett részt váltásban, a lánglovagok három napon keresztül voltak jelen a káresemény felszámolásánál. Elsődlegesen a tűz körülhatárolása, valamint a biztonságos körülmények között történő égés biztosítása volt a tűzoltók feladata.

Égő bálák Kővágószőlősnél (fotó: baranya.katasztrofavedelem.hu)

Amikor a bálák jelentős része leégett, rakodógéppel széthúzták azokat, és a tűzoltók sugárral eloltották a még izzó, visszagyulladó részeket. Csütörtökön még a helyszínen tárolt, hozzávetőlegesen tíz köbméter faapríték füstölt és izzott. A pécsi hivatásos tűzoltók erőgép segítségével széthordták a faaprítékot, és a még izzó részeket eloltották. Ez követően a füstölgő bálarakások körül erőgéppel védősávot alakítottak ki.

Nagy valószínűséggel a bálák még napokig füstölnek majd, de tűzoltói jelenlét már nem szükséges, a területen a tulajdonos biztosít folyamatos felügyeletet.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu