Lakossági ötletbörzével fejlesztené a város a Misina-tetőt

2020. augusztus 18. 15:47 2020. aug. 18. 15:47

Nyílt ötletpályázatot hirdetett a pécsi önkormányzat a Misina-tető fejlesztése érdekében. Az ötleteket szeptember végéig várják, a legkreatívabb pályamunkák alkotói pénzjutalmat kapnak, ötleteiket megvalósíthatóságig kidolgozza a város, a pécsiek által legszimpatikusabbnak tartott pedig meg is valósul.

Az ötletpályázat részleteit Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ismertette kedden, a tévétorony tőszomszédságában tartott sajtótájékoztatón.

Péterffy Attila felidézte, a Misina-tető fejlesztésére 2016-ban 380 millió forintra pályázott sikerrel az akkori városvezetés. Ebből a pénzből a tévétorony díszkivilágítása, a torony egyik szintjének felújítása, valamint az egykori Misina Étterem felújítása, funkcióváltása valósult volna meg. Továbbá tervben volt egy jégpálya is, amiről aztán kiderült, hogy nem lehet kialakítani, ugyanis az épület már annyira bizonytalanná vált statikailag.

Csúcs Zoltán és Péterffy Attila (fotó: Pécsi STOP)

A fentiekből a díszkivilágítás megvalósult, jól is funkcionál, a többiből viszont nem lett semmi. A felújításra megkötötték a kiviteli szerződést 2018 áprilisában, ennek keretében megindult a részleges bontás. 2019 áprilisára viszont nyilvánvalóvá vált, hogy a volt étterem nem alkalmas a jégpálya befogadására, valamint felújítani sem érdemes, ezért az akkori városvezetés szerződést bontott a kivitelezővel.

Az új városvezetés októberben átvette a projektet, elsőként megvizsgálták, hogy érdemes-e folytatni a projektet. Péterffy elmondta, a legtöbb átvett projektet továbbvitték, sőt, tettek is hozzájuk, itt viszont komoly kétségek merültek fel, hogy szabad-e tovább foglalkozni vele, vagy vissza kell adni a pályázati forrást az illetékes minisztérium számára. 

"Mérlegeltünk, szakértőt vontunk be az épület állagának ismételt jellemzésére, és arra a döntésre jutottunk, hogy próbáljuk menteni a menthetőt, ezt a projektet megpróbáljuk mégis valamilyen formában a pécsieknek hasznosíthatóvá fordítani"

- fogalmazott a polgármester. Hozzátette, megfogalmazódott az az ötlet, hogy a város szeretné egy ötletbörze keretében megszólítani a pécsieket, melynek keretében a mostani adottságok mellett, a pályázati környezet és a maradék forrás ismeretében arra kéri őket, gondolják végig, mit szeretnének itt látni, a megvalósult projektet pedig közös eredményként lehet majd ünnepelni.

Az ötleteket szeptember 30-ig várják a  misinaotletborze.hu-n, itt taláható meg a szükséges dokumentáció is. A beérkezett koncepciókat egy nyolcfős szakmai zsűri értékeli majd, melyben a városi főépítész mellett a Biokom és a Mecsekerdő Zrt. munkatársai is megtalálhatók lesznek.

Péterffy Attila hangsúlyozta, a város politikai jelleggel nem vesz részt a zsűrizésben. A szakmai grémium kiválasztja a legjobb öt ötletet, az ötletgazdákat fejenként 100 ezer forinttal jutalmazzák. Ezt követően a rostán fennmaradt öt pályaműből, ha kell, akár kicsit összegyúrva őket, három koncepciót fog kidolgoztatni a város részleteiben, megvalósíthatósági vizsgálaton keresztül is, melyek meg fognak felelni a pályázati előírásnak, valamint a rendelkezésre álló forrás - nettó 184 millió forint - is elegendő lesz rájuk.

A három meghirdetett nyilvános koncepcióból a pécsiek fogják a szavazataik révén eldönteni, hogy melyiket valósítsa meg a város.

- Kétséges volt, hogy maradt-e elég időnk a pályázati ciklus elszámolási időszaka miatt. A város ezért tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériummal, ahonnan az a válasz érkezett, hogy lehet gondolkodni a projekt újranyitásában, reálisan meg lehet valósítani - mondta Péterffy, arra bátorítva minden pécsit, hogy küldjék a jobbnál jobb ötleteket.

- A tervezési terület egy 14 ezer négyzetméteres, zömében zöldterület, ahol védett növények is találhatók, a területtől északra egy Natura 2000-res terület fekszik, délre pedig a Mecsekerdő védett övezete található - vette át a szót Csúcs Zoltán. Mint mondta, fontos szempont a területen található fák, növényvilág megóvása. Maga az épület 1500 négyzetméteres, a statikai felmérések alapján állékony, továbbá egy 40 férőhelyes parkoló, egy buszváró, valamint egy elektromosautó-töltő is található itt. Mint mondta, nem mérnöki igénnyel kidolgozott ötleteket várnak szeptember 30-ig, az volt a cél, hogy a lakosságot megszólítsák, bevonják az ötletelésbe. 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP