Legyél te is telefonos lelki segítő! - Önkéntesek jelentkezését várja a Lelki Elsősegély pécsi csapata

2022. január 10. 17:57 2022. jan. 10. 17:57

Telefonos lelki segítőket keres önkéntes munka keretében az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi csapata. A 137-00 ingyen hívható segélyszám működésében résztvevő Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány 18-70 év közötti, érettségizett urakat és hölgyeket keres. Jelentkezni a lelekterifjusag@gmail.com címen lehet január 31-ig!

A 137-00 hívószám hétfőtől péntekig 17-21 óra között érhető el, tehát ekkor van az ügyeleti idő. Egy önkéntesre havi 3-5 estés elfoglaltság vár, ha csatlakozik a csapatunkhoz. – mondta el Székely Zsuzsanna, a szolgálat helyi vezetője. – A hívások fogadása előtt egy 100 órás, ingyenes képzést tartunk, mely péntek esténként és szombatonként van, hogy az is tudjon csatlakozni, aki főállásban dolgozik. Minél színesebb a csapat, annál jobban működik, ezért az egyetemistáktól a nyugdíjas korosztályig várjuk a jelentkezőket, férfiakat és nőket egyaránt.

A telefonszolgálat célja a fiatalok öngyilkosság-megelőzése, a kríziskezelés és a korosztály lelki egészségvédelme. A felelősségteljes feladat miatt fontos, hogy az önkéntesek jó kommunikációs készségekkel és fejlett önismerettel rendelkezzenek. Az elfogadó, empatikus hozzáállás is alapfeltétel. A képzésen szerzett készségek, tudás a magánéletben is jól hasznosítható, és felkészíti a jelentkezőket arra, hogy érdemben tudjanak segíteni annak is, aki öngyilkos gondolatokkal küzd.

A szervezet honlapján egy anonimitásban dolgozó telefonos segítő így írt erről a tevékenységről:

A telefonos szolgálat egy igazi kihívás. Megdöbbentő, hihetetlen emberi sorsok bontakoznak ki, és a kezedben van némi gyógyír a sebekre. Néha csak hallgatni kell, olykor hümmögni, hogy igen megérted, vagy olyan kérdésekkel segíteni, ami kitágítja a hívó probléma miatt beszűkült világát. Annál nincs jobb, mint úgy letenni a telefont, hogy egy nyugodtabb, önmagával kicsit megbékélt ember mond köszönetet.

Egy olyan közösség része lehetsz, akik nemcsak a munkában, hanem a szabadidejükben is együtt vannak időnként. Hétvégi összejövetel, kirándulás köt össze bennünket. A legfontosabb pedig az, hogy ne égjünk ki, szupervízión és állandó képzéseken veszünk részt. A csoporttársaim javasoltak már filmet, könyvet, tanfolyamot….

Én azt mondom, gyere közénk, és gazdagabb leszel sok- sok érdekes ember barátságával, és persze a segítés örömével…”

A februárban induló 100 órás, ingyenes képzésre a lelekterifjusag@gmail.com címre várják a jelentkezéseket január 31-ig.