Lehet, beindul a vájárképzés, talán még bánya is lesz

2014. április 17. 13:32 2014. ápr. 17. 13:32

A decemberben alakult Mecsek Bányászati Klaszter közleményben számolt be arról, hogy a vájárképzés felélesztése megvalósulni látszik. A PTE szakembereivel mindenesetre felvették a kapcsolatot.



Polics József komlói polgármester, a Klaszter elnöke sajtóközleményében leírta, hogy az idei évre elfogadott program szerint megkezdték az egyeztetéseket a Pécsi Tudományegyetem szakembereivel. Ezt azért tartja fontosnak, mert a tudományos élet képviselőinek tudása, tapasztalat és gyakorlata nagy segítség lesz ahhoz, hogy a világban már meglévő, környezetkímélő bányászati technológiákat be lehessen vezetni a Mecsekbe, cáfolva a tevékenységgel kapcsolatos negatív előítéleteket. Továbbá a vájárképzés felélesztése is megvalósulni látszik. Polics ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a szakiskolai mellett küszöbön áll a felnőttképzés engedélyeztetése is, amelyre máris harmincnál több jelentkező van. Gyűlnek a normál tantervű jelentkezők is a vájár szakmacsoportba, amelybe a május 31-i pótjelentkezési határidőig várják a diákokat. A képzés szerintük azért is lehet vonzó, mert a diákok egy hosszú távon is garantált foglalkoztatást és kiemelt bérezést jelentő szakmát tanulhatnak (érdemes lenne a fiataloknak a rokkant bányászokat is megkérdezni - a szerk.), az iskolai évek alatt, pedig ösztöndíjat is kaphatnak.
A Mecsek területén a 18. század óta végeztek szénkitermelést, egyre nagyobb intenzitással, a 20. századra már teljesen meghatározta a megye gazdasági életét. A Nyugat-Mecsekben 1957-től folyt az uránkincs felszínre hozatala, de a rendszerváltást követő piacgazdasági törekvések eredményeként gazdaságtalannak ítélték az uránércbányászatot és 1997-ben leállították a munkálatokat.

Az utóbbi években több szereplő is feltűnt a környéken: a legtöbbet a Calamites Kft és a Wildhorse Energy tevékenységéről lehetett hallani. Előbbi a Tolna megye területére eső nagymányoki, külszíni fejtéssel is kitermelhető mezőre és a Váralja, valamint a szomszédos (már Baranya megyéhez tartozó) Máza külterületén található, mélyműveléssel kitermelhető széntelepekre kapott geológiai kutatási engedélyt. Nagymányok határában meg is kezdték a kitermelést, de nem csináltak belőle titkot, hogy fő céljuk befektetőt találni a váraljai mélyművelésű üzem megnyitásához és egy erőmű felépítéséhez, ahol az üzemben kitermelt feketekőszenet elégették, vagy gázzá alakították volna. A történet 2012-ben szakadt meg végleg, miután a cég nem talált nagy beruházót. Az ausztrál Wildhorse Energy milliárdokat költött az ásványvagyon felkutatására, majd tavaly nyáron egy megvalósíthatósági tanulmányt is benyújtottak a nemzetgazdasági minisztériumnak. A cég emellett szintén a váraljai és mázai területeken fogott kutatásokba, a fúrások előreláthatólag év végéig is eltartanak. Azt is kijelentették, hogy a szénvagyon felszínre hozatalában a mélyművelés helyett egy új technológiát, a szén föld alatti elgázosítását (UCG) alkalmaznák.

A klaszter tagjai szerint a Mecsekben jelenleg is száz évre elegendő szénvagyon pihen, amit nagy hiba lenne a föld alatt hagyni. A bányászat beindulása több ezer munkahelyet teremtene, amitől újra erőre kaphatna a megye gazdasága. Polics szerint a vasasi külszíni munkálatok már idén elkezdődhetnének, más mecseki területeken pedig öt-tíz éven belül indulhatna a termelés.

(Októberben önkormányzati választásokat tartanak, a volt komlói bányászokkal finoman szólva sem felhőtlen Polics viszonya, így nem lennénk meglepve, ha az egész bányanyitásból nem lenne semmi, az öt-tíz évre szóló ígéret nem túl meggyőző. - a szerk.)

Forrás: Forrás: Pécsi Stop