Lejárt a határidő, mégsem adta ki a kért adatokat a POSZT-ot szervező cég

2018. július 9. 14:22 2018. júl. 9. 14:22

Még június 15-én kérte ki lapunk a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cégtől a 2017 eleje és 2018. május vége között kötött szerződéseket, ugyanis létezik egy másik cég, melynek vezetőségében a POSZT-ot szervező személyek is feltűnnek. A határidő tíz napja lejárt a válaszadásra, ám a cég még nem jelentkezett.

Még június 15-én számoltunk be arról, hogy több olyan személy is feltűnt egy 2017-ben alapított cégnél (Aktor Produkció Közhasznú Nonprofit Kft.), akik a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező cégben (POSZF Közhasznú Nonprofit Kft.) is vezető szerepet vállalnak.

Erről bővebben itt írtunk:

Titkolózik a POSZT mögötti cég? Közadatigényléssel járunk utána

Eredményes volt a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozó, bár akadnak még kérdések. Nem tudni, miért alapított tavaly a találkozót szervező társaság két vezetője a Magyar Teátrumi Társaság titkárával közösen egy előadó-művészeti céget, és hogy ez a két cég kötött-e egymással szerződést. Erre nem kaptunk megnyugtató választ.

Még május végén erre a cégnév nélkül rá is kérdeztünk a POSZF-nál, ám csak kitérő válaszra futotta a Magyar Attila által vezetett társulástól.

Éppen emiatt június 15-én közérdekű adatigényléssel éltünk, a cégtől a 2017. január 1. és 2018. május 31. között kötött szerződéseket kértük ki.

Erre az adatkérésre a cégnek a jogszabályban foglaltak szerint 15 napja van válaszolni, ám a határidő lejárta előtt még egyszer 15 napot kérhet a cég, ám ezt akkor mindenféleképp jelezni kell az adatigénylőnek (jelesül a Pécsi STOP-nak).

Ez nem történt meg, a 15 napos válaszadási határidő pedig lejárt június 29-én. Azóta pedig már eltelt 10 nap, a POSZF Közhasznú Nonprofit Kft. felől viszont egy huncut hang se sok nem érkezett.

A lapítás/hallgatás ismét megmutatta, hogy egy közpénzekből fenntartott cég (melyben a két színházi társaság mellett a fő tulajdonos a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. - vagyis végső soron a pécsi önkormányzat) mennyire tesz magasról a magyar törvényekre.

Amint újabb fejlemény lesz az ügyben, újra jelentkezünk.