Leleplezés: Kamuprofilokkal örvendeztetik a PTE modellváltását a Pécs Aktuál komment harcosai

2021. február 4. 10:52 2021. feb. 4. 10:52

Nem kellett túl nagy kutatómunkát végeznem ahhoz, hogy leleplezzem azokat az álprofilokat, amik rendre a Pécs Aktuál Facebook oldalának kommentszekcióját ellepik. Érdekes módon ezek a "felhasználók" mindig akkor tűnnek fel, amikor a Fidesz szekerét kell tolni kicsit. Legyen szó a pécsi polgármester szapulásáról, városházi képviselők elhiteltelenítéséről vagy PTE modellváltásról. De vajon ki állhat a kamuprofilok mögött? Van egy tippünk...

Ahogy minden hírportál, úgy a Pécs Aktuál is  jellemzően egy cikk elkészülte után megosztja azt Facebook oldalán az iromány terjedés érdekében, illetve a lájk és megjegyzés formájában történő reakciók miatt. Számos pécsi lap beszámolt a PTE modellváltásáról és nehezen lehetett olyan bejegyzést találni, ahol ne fejezték volna ki  a város lakói markáns véleményüket. Persze, mindenhol voltak olyanok, akik egyetértettek a döntéssel kapcsolatban, de az, hogy szinte az egész olvasóbázis egyhangúan támogatja a történteket, az több mint szürreális. Kivéve a Pécs Aktuál posztja alatt, hiszen ott "mindenki" éljenzett a cikk kapcsán. Persze ezek többsége nem igazi ember volt, sokkal inkább álprofil.

De hogyan lehet mégis, hogy lájk reakció mellet a dühítő fejecskéből kapta a legtöbbet az említett bejegyzés? Hogyan lehet, hogy ezek az emberek nem fejezték ki pont most véleményüket megjegyzés formájában is? Egyszerű a válasz. Törölték valószínűleg ezeket a hozzászólásokat. Ezt azért tudom nagyon jól, hiszen tettem egy próbát, és az én kommentem percek alatt eltűnt. A posztra érkező dühítő reakciókat viszont nem lehet cenzúrázni. Nézzük csak meg azokat a bizonyos igen "valódi" kommentelőket: 

Részlet a hozzászólásokból.
Forrás: Facebook

 

De nem csak a PTE-s poszt alatt jelentek meg ezek a nevek, hanem egy Péterffy Attilát lejárató cikk bejegyzésénél is. 

 

Forrás: Facebook

 

 Na de nézzük akkor a tényeket. Hasonló képek, a fiókjukon, a profilképükön, és a borítóképükön kívül nem található semmi illetve az össze álprofil ismerőse egymásnak. Ez azért van, mert a Facebook hamar törli azokat a kamu felhasználókat, akiknek egyetlen ismerősük sincs, viszont aktívan trollkodnak. 

 

Viszont ami után nem igazán kellet gondolkodnom, hogy itt tényleg hamis "véleményvezérekről" van szó, az a fiók létrehozásának és a cikk közlésének dátuma. Tényleg lenne ember, aki azután, hogy fel regisztrált a Facebookra, az első dolga, hogy kommenteljen a Pécs Aktuál hasábjain? Erősen kétlem...

Forrás: Facebook

 

Szerencsére kedves kommenthuszáraink jó barátságot ápolnak egymással, kicsit sem szembetűnően az összes csak a Pécs Aktuál felületein tevékenykedik. Ilyen összetartást mindenki megirigyel! Főleg, hogy delikvenseink rendre decemberben és januárban regisztráltak a Facebookra. 

 

Forrás: Facebook

 

Ha kell, akkor kicsit körbenyalogatják kedvenc politikusaikat és besegítenek a kampányba:

Forrás: facebook

 

Megnyugtató, hogy Mrs. "felelősségteljes döntés született a PTE-n" Eszter pont akkor regisztrált a Facebookra, mint "remek hír" Alex. 

 

Forrás: Facebook

 

Egyebek mellet az is kiderült, hogy nagyon hasonló "személyeink" érdeklődési köre hiszen rendszerint ezeket az oldalakat követik: 

Forrás: Facebook

 

Mindenesetre az elég egyértelmű tények ellenére se tudhatjuk ki áll pontosan a profilok mögött. Nem tudjuk kinek van ennyi ideje, hogy egy komplett kamu hadsereget tartson fönn és mikor fontos tolni egy kicsit a kormánypárt szekerét, ily módon tegye azt, viszont végtelenül undorító. 

 

Forrás: Facebook

 

Egy biztos. Ez az eset is megmutatta azt, mennyire messze el tudnak menni bizonyos érdekeltségi körök azért, hogy manipulálják, félrevezessék az embereket saját céljaik elérésének érdekében. A Pécs Aktuál komment szekciójában megjelenő álprofilok félelmetesen hasonlítanak a Fidesz kampánystratégiájára. Gyűlöletkeltés, uszítás, elvakultság, manipulálás. Reméljük akik ezt a cikket végigolvasták ezentúl sokkal figyelmesebben járnak el, mikor elolvassák valaki kommentjét és reméljük azt is, hogy ezek az ízléstelen érdekcsoportok sose érik el céljukat és nem tudnak több embert félrevezetni. 

Itt a Pécsi Stopnál mi mindig résen leszünk és leleplezzük az ilyen álszent próbálkozásokat. Szerintünk ez valahol újságírói felelősség is. Aztán ki tudja hol, hogyan gondolkodnak...

 

Szerző: Bogos Csaba