Lenullázta az állam a pécsi stadionálmokat

2015. december 31. 09:05 2015. dec. 31. 09:05

Végleg szertefoszlottak a pécsi stadionálmok: a Magyar Közlöny szerdai száma szerint újabb félmilliárdot vettek el a projekttől, amire így a nyári csökkentéssel együtt így nulla forintot ad az állam.



Pécsnek még 2013-ban ígértek szép új stadiont. Amint arról akkor írtunk, Simicskó István államtitkár 700 millió és 1 milliárd közé tette a tervezett létesítmény költségét.

Aztán 2015 májusában a PMFC nem kapott licencet az első osztályhoz, így most a megyei I. osztályban szerepel, ami azért komoly visszalépés. Ezt nyilván észrevette a kormány is, júniusban ugyanis a Magyar Közlöny szerint elvettek 500 milliót a tervezett projekttől. A képet tovább árnyalja, hogy ezt megelőzően az önkormányzat hírportálján már arról írtak: 600 millióból épül a stadion.
A Magyar Közlöny december 30-i száma azt mutatja, hogy teljesen zátonyra futott a pécsi stadionprojekt.

Eszerint átcsoportosításokról döntött a kormány a Nemzeti Stadionfejlesztési Program felülvizsgálata keretében. A budapesti Bozsik-stadion fejlesztésére 510 millió forinttal többet szánnak, ezenkívül 690 millió forinttal több jut a kisvárdai sportlétesítmény-fejlesztésre és 325 millióval a békéscsabai beruházásra.

Csaknem 500 millió forinttal kevesebb szerepel ugyanakkor a pécsi és a nyíregyházi stadionberuházás előirányzatában, és egyaránt 239 millióval kevesebbel számolhatnak a győri, a kaposvári, a kecskeméti és a pápai fejlesztéseknél. A Nemzeti Stadionfejlesztési Program tartalékkerete 427,5 millió forinttal lesz több.

Ha Pécs vonatkozásában megnézzük a matekot, az látszik, hogy a stadionra fordított összeget annyira megnyirbálták, hogy az alig maradt a természetes számok halmazában. Röviden: fuccs a stadionálmoknak.

Forrás: Forrás: Pécsi STOP/MTI