Lepörgette az utolsó közgyűlést a 2014-2019 közti pécsi képviselő-testület

2019. szeptember 19. 09:22 2019. szept. 19. 09:22

Az utolsó rendes közgyűlését tartotta a pécsi 2014-ben megválasztott képviselő-testület a városházán csütörtökön. A következő testületi már új összetétel mellett zajlik, mutatjuk, miről döntöttek a voksolás előtti utolsó szeánszon.

Kezdetét vette a 2014-2019 közötti pécsi képviselőtestület utolsó rendes közgyűlése, a képviselőknek két zárt és 38 nyílt napirendi ponttal kell megküzdenie. Az előterjesztések között szerepel az idei városi költségvetés módosítása is, de lesz szó ipari parkokról, buszpályaudvarokról, víziközművekről, alapítványokkal való közös munkáról és azok támogatásáról. Mivel ennek a képviselő-testületnek ez az utolsó ülése, nagy verbális csatákra lehet számítani.

13:05

Az uránvárosi, budai vámi és kertvárosi buszpályaudvarok visszavásárlása kapcsán Erb József arról beszélt, hogy az uránvégi pályaudvart már egyszer 100 millióért megvették, most meg a háromra kell körülbelül 130 milliót költeni. Kővári János (ÖPE) arról beszélt, hogy a Fema melletti buszpályaudvart anno hitelből építették és rossz helyen van. Kővári szerint anno Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos szocialista képviselők egy forintért adták el a buszokat, amiket aztán visszabéreltek, szerinte ennek ők voltak az értelmi szerzői, és nekik is ülniük kellene.

Kővári felkérdezte Gyimesi Gábor jobbikos képviselőt is, aki visszakérdezett, hogy az ÖPÉ-nek van egy közösségi közlekedési szakértője, Paiger István, akihez a Volvo-buszok beszerzése köthető. Arra is rákérdezett, hogy szerinte oda kell-e buszpályaudvart építeni, ahol van hely a buszok parkoltatására, vagy oda, ahol a legsűrűbb a gyalogosforgalom.

A néhai PK Zrt. kapcsán a képviselő arról beszélt, hogy a Fidesznek is volt felügyelőbizottsági tagja, mégsem szólt senki. Ráadásul a pécsi okmányirodán írták át a forgalmikat - tette hozzá. A buszeladás utáni áfatartozás keletkezése is érdekes fejlemény volt anno, szerinte sokan benne voltak ebben az ügyletben.

Kővári szerint Gyimesi kabátlopási ügybe akarja keverni, holott az ÖPE-nek semmi köze nem volt a buszbeszerzéshez, ez csak maszatolás szerinte az ellenzék részéről. Hozzátette, a buszbeszerzés is csak következménye az "eredeti bűnnek". Gyimesi szerint a NAV amúgy nem vitte el a buszokat, 2012 után is jártak még az Ikarusok. Kővári továbbra is maradt a buszok egyforintos eladásánál, ami szerinte bűncselekmény, ami miatt el kell számolni. Kóbor József szerint a buszcsere-program kapcsán is megy az ügy, ott a képviselő szerint volt pécsi politikusok is érintettek. Kővári szerint ez rágalmazás, mert senkinek nem állapították meg a büntetőjogi felelősségét. Gulyás Emil riposztolt a rágalmazási felvetésre: Kővári kijelentette korábban, hogy Tóth Bertalan és Nyőgéri Lajos is benne voltak a buszeladásban, de amúgy nem állapították meg az ő büntetőjogi felelősségüket. Páva Zsolt a vitát azzal vágta el, hogy ezt az ügyet kezelni kell valahogy, még ha nem is a mostani testület tehet róla. Az előterjesztést elfogadták.

A 21. napirendi pont (Vezetékjog alapítása a Pécsi 21166/43 hrsz.-ú ingatlanra az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. javára) is átment a testületen. A 22. napirend a volt Ifjúsági Ház és a Centrum-parkoló átalakításáról szól, amire az önkormányzat 1,2 milliárdos támogatást nyert el korábban. Ennek kapcsán kell az ingatlant önkormányzati tulajdonba vonni, és másik három önkormányzati ingatlan csereként a Pécsi Vagyonhasznosítóhoz kerülne. Ezeken az ingatlanokon azonban a magyar államnak van jelzálogjoga, ezért ezeket a jelzálogjogokat át kell terhelni olyan más önkormányzati ingatlanokra, melyeken még nincs ilyen jog. Az előterjesztést elfogadták.

A 23. napirendi pont az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap kapcsán megkötendő szerződésekről szól, ezt is elfogadták. A 24. napirend (A PÉTÁV Kft. bankgarancia nyújtásának jóváhagyása) és a 25. napirendi pont (A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek a PD Classics Kft.-ben lévő üzletrészeinek értékesítése) is így járt. A 26. napirendi pontot (A Hofer Magyarország Ingatlan Kft. részéről a Pécs, Siklósi út 19908, 19916/19 és 19540/6 hrsz.-ú önkormányzati tulajdonú ingatlanokon megvalósított építmények könyv szerinti értéken történő átadása) is megszavazta a testület. A 27-34. napirendi pontok hozzászólás és vita nélkül mentek át a grémiumon. A 35. napirendi pont a pécsi városi, 2019-2024 közti egészségfejlesztési tervről szólt, ezt is vita nélkül fogadták el a képviselők.

36. napirendi pontként Páva Zsolt egy reggel felvett új előterjesztésról beszél, környezetvédelmi pályázatok eredményei (ez oktatási intézményeknek szólt, kilenc kategóriában hétmilliárd forintnyi igény érezett be az önkormányzathoz, amelyből milliós nagységrendű támogatást tudott adni az önkormányzat). Kővári méltatta a pályázatot, Kóbor szerint - aki egyetértett a pályázat céljával - azonban nem kellene a jövőben ezeknek a pénzeknek a kiosztását külső alapítványokra kiosztani az önkormányzat helyett. Kővári és Kóbor még szájkaratézott egy keveset a témán, majd a közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

A 36. napirendi pontot és a 37. előterjesztést is hozzászólás nélkül fogadta el a testület, de így járt az utolsó is. A napirendi pontok után Őri László alpolgármester szólt a testülethez. Őri megköszönte, hogy 2010-ben és 2014-ben is megválasztották, büszke a közel 10 éves munkásságára. Az alpolgármester megköszönte a polgármesteri hivatal munkatársainak a munkáját. Pécsiként nem közömbös neki, hogy milyen irányt vesz a megyeszékhely élete az önkormányzati választás után. Őri szerint mind Pécs és Baranya megye az utóbbi másfél évben elindult a fejlődés útján, ezért azt kívánja mindenkinek, hogy legyen folytatás, mert nincsenek még az elindult folyamatok végén. A fejlődés ellenére Pécs és  megye még messze nem mutatja azt a képet, amit szeretnének látni. Őri szerint október 13-án úgy kell az urnákhoz járulni, hogy mi a legfontosabb a következő öt évben. Az alpolgármester szerint az egyik oldal felforgató, a kormánnyal szembenálló, az emberekre lévő dühre alapoz - míg a kormányoldal ugye nem, ezért szavazzanak arra. Őri László arról is beszélt, hogy megyei közgyűlési elnökként majd stratégiai szövetséget akar kialakítani Péccsel, de a magyar kormány támogatására és együttműködésére is szükség van.

Lovász István városi jegyző az elmúlt öt évnyi munkát köszönte meg a képviselőknek. A jegyző Páva Zsolttól is elbúcsúzott, mint elmondta, Páva egyhuzamban 10 évet volt városvezető, összesen 18 évet töltött a város szolgálatában lokálpatriótaként. 

Páva Zsolt zárszavában kitért arra, hogy először volt az, hogy négy helyett 5 évet volt együtt a testület, amely idő alatt nem volt egyszerű a munka sem kormányoldali, sem pedig ellenzéki oldalon sem. Azt is hozzátette, hogy sosem érezte azt egyetlen képviselői hozzászólásnál sem, hogy ne Pécsért dolgoztak volna, ez fontos példa a következő testület előtt is. A polgármester megköszönte a pécsi polgárok türelmét is, hogy el tudták viselni a testületet öt évig. A leköszönő polgármester "Hajrá Pécs!" felkiáltással zárta a 2014-2019 közti önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlését.

Fodor Ibolya nem volt jelen az utolsó testületi ülésen .

11:20

A hatodik napirendi pont (önkormányzati ingatlanokról szóló rendelet módosítása) is meg lett szavazva, a hetedik napirend is (Jurcsik Károly emléktáblájának elhelyezéséről szóló rendelet megalkotása, az emléktábla az Aradi vértanúk útja 24. szám alatti ház falán kapna helyet). A nyolcas napirend arról szól, hogy új informatikai eszközöket kell beszerezni, mert a régiek már elkoptak - ezt is elfogadták. A kilences napirend is így járt (Döntés az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. "v.a" működésének továbbfolytatásáról), mint ahogy a tizedik is (Az Önkormányzati Üdülő Alapítvány alapító okiratának módosítása).

A 11. napirend a Janus Pannonius Múzeum természettudományi osztályának átköltözése a Megyeházára - erről bővebben itt írtunk. Őri László alpolgármester elmondta, a kiállítások a földszinten kapnak majd helyet, míg az osztály felbecsülhetetlen értékű kincsei a második emeleten lesznek. Plusz a Káptalan utcábó a JPM igazgatósága is átköltözik a Megyeháza második emeletére. Ezt a napirendet is elfogadta a testület. A 12. napirend (A Csorba Győző Könyvtár és a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyása) kapcsán Őri alpolgármester arról beszélt, hogy Vasason és Pécsbányán ottani civil szervezetekkel karöltve sikerült könyvátrpontokat nyitni, aminek örülnek a helyiek. Most a János utca 22. szám alatt is nyitnak egy ilyen könyvtárpontot. Ezt is elfogadták.

A 13-as napirendi pont (Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Programban való részvétel eredményeként Pécsett az Alkotmány utca 4873 hrsz.-ú ingatlanon és a Péchy Blanka téren sportpark megépítéséről szóló 98/2018. (VI.18.) sz. határozat módosítása) arról szól, hogy korábban az Alkotmány utcába terveztek egy sportparkot létrehozni, ám végül ott inkább parkoló épül (a Rókusalja utca torkolatában). Az Alkotmány utcába tervezett sportparkot a Tüskésrétre helyezik át. Az előterjesztés másik része a Péchy Blanka térre tervezett sportparkról szól. Az előterjesztést megszavazták.

10:50

Jó egy órás zárt ülés után tért vissza a közgyűlés, Páva Zsolt elmondta a zárt ülés döntéseit: az önkormányzat döntött a Lámpás-patak rendbetételéhez szükséges pótfedezetről, valamint a Pannon Ásvány Kft-vel történt ingatlancseréről.

Az első nyílt napirend az idei költségvetés második módosítása, erről a polgármester elmondta, hogy növekedik a költségvetés összege. A napirend vita nélkül lett elfogadva.

A második napirendi pont a földrajzi nevek módosításáról szóló helyi rendeletről szól. Lényege: a Déli Ipari Parkban a Thyssenkrupp gyár egy 100 méteres utcát Thyssenkrupp utcának nevezné el. Az előterjesztés átment a grémiumon.

A harmadik napirend a parkolási rendelet változtatásáról szól (idén januártól a régi hármas körzet beolvadt a drágább kettes körzetbe; új parkolóautomatákat helyeztek üzembe Pécsen), a lényege az, hogy új chipes alapú parkolókártyát vezetnének be, amely a pécsieknek a 2-es díjzónában az első fél órát ingyenessé tenné. Páva hozzátette, a következő közgyűlésnek majd el kellene gondolkodnia azon, hogy ezt a kártyát a Tüke-kártyával összevonják valahogy. Kővári János (ÖPE) szerint ez egy évekkel ezelőtti kezdeményezés volt (pécsieknek kedvezmény), ami mostanra ért be. A napirendet elfogadta a testület.

A negyedik előterjesztés is átment (Pécs Megyei Jogú Város településképi védelméről és a helyi építészeti-műszaki tervtanács működtetéséről szóló 5/2019. (I.29.) önkormányzati rendelet 2019. évi 2. sz. módosítása), mint ahogy a Mecseki Láthatatlanok szobráról szóló módosítás (kibővítik az 56-os szabadságharcban a Mecsekben harcolók névsorát az emlékművön) is. Erb József (Fidesz) szerint a témát tovább kellene folytatni városi szinten, hogy a Mecseki Láthatatlanok emlékezete ne halványuljon el. Ezt addig kell megtenni, amíg élnek a résztvevőknek, "mert ez nagyon fájó volt az átkosban a kommunistáknak, és hadd maradjon továbbra is az". Páva szerint jó úton járnak a 2016-os emlékév óta, mivel a témát egyre többen kutatják.

9:45

Páva Zsolt negyedórás csúszással elindította a közgyűlést (egy bizottság reggel még ülésezett), Kővári János ÖPE-vezér a szocialistákat kívánja ekézni a napirendi sor előtt, mondván, hogy miért kell megvenni a város területén lévő buszpályaudvarokat. Kóbor József (LMP) két előterjesztést vetetne fel a napirendi sorra - az önkormányzat PET-palack mentessége és klímavészhelyzet kihirdetése, valamint a lakáshelyzet kérdése -, Gulyás Emil (MSZP) pedig arról beszélt, hogy a nyilvánosságot sérti az, hogy rendkívül sok önkormányzatot érintő gazdasági kérdésben zárt ülésen tárgyal a közgyűlés, ezen kellene változtatni. A konkrét eset most az volt, hogy egy ingatlancserét tettek zárt ülésre egy olyan céggel, amely a Pollack strandnál épít luxus társasházat. Lovász István városi jegyző szerint Pécs a városok sorában a második felén áll azzal, hogy milyen kevés ügyet tárgyalnak zárt ülésen. A tárgyalás maga az, amit zártan folytatnak le, ennél a konkrét esetnél a másik fél kérte az ügy zártan kezelését.

Páva Zsolt egy új napirendi pontot vetetne fel (maradványösszegek elköltése), a testület szavazott a napirendről: Kóbor előterjesztéseit leszavazták, Páva előterjesztése viszont felkerült. A zárt ülési két előterjesztésről is szavaztak, mindkettő maradt zárt. A teljes napirendet is megszavazták. Kunszt Márta (DK) jelezte, hogy nem veszi be a szavazatait a gép, technikai szupport indult a helyzet megoldására.

Kővári János, a Fidesz kedvenc civilje kezdte a napirend előtti felszólalást, amiről azt mondta, hogy ugyan ünnepi hozzászólást tervezett, de a "szocialisták elrontották ezt". Az uránvárosi, kertvárosi, budai vámi buszpályaudvarok ügyéről beszél, amely szerinte arról szól, hogy anno a szocialista városvezetés miatt kiszerveződtek ezek a buszpályaudvarok. Kővári szerint az összes Mercedes busz már több éve le lett állítva (akkor valószínűsíthetően napi szinten szellem-Mercedesek járnak a 2-es járat vonalán - a szerk.), és Kővári szerint a múlt még mindig kisért, a szocialisták tehetnek a város eladósodottságáról. (Elmúlt 10 évezés magas szinten - a szerk.)

Kóbor József a bérlakáspolitika és az ingatlankezelés hiányosságáról beszélt, a Lánc utcai bérlakáshelyzetet hozta fel, amely kezelése és a lakók jogi helyzete nincs rendezve, az önkormányzat pedig ezt csak nézi. A júniusi közgyűlés ugyan szavazott a kérdésben, de Kóbor szerint továbbra sincs megoldva a lakók helyzete, a takarítás, stb. Csak tűzoltások vannak, amikkel nem megy semmire a város, amelynek nincs tisztességes lakáskezelő szervezete, bérlakásprogramja. Szerinte egy ekkora tömbháznál szükség lenne az állandó 24 órás felügyeletre. Pécsnek egyre kisebb a bérlakás-száma, pedig most kellene minél többet építeni. Ez a közgyűlés ezt már nem fogja tudni megoldani, de Kóbor szerint az új testületnek ezzel kell az elsők közt kezdenie a munkáját. A képviselő azt is hozzátette, hogy a városi bérlakásokra a fiatalok és szakképzettek megtartása miatt is szükség lenne, ezért is mentek el annyian Pécsről az előző években.

Páva Zsolt polgármester szerint már elindult a munka, a keleti városrészben sikeres projektek futnak már az ingatlanhelyzet kérdéseinek megoldására, ilyen projekt kell a Lánc utcánál is, ahol a BIOKOM már elszállította a hulladékot. A Lánc utcánál a Máltai Szeretetszolgálattal működik együtt a város, de a kritika helytálló - tette hozzá Páva Zsolt, majd elrendelte a zárt ülést.

 

Forrás: Pécsi STOP