Lezárják a Zólyom utcai parkolót az új vásárcsarnok építése miatt

2020. július 29. 11:56 2020. júl. 29. 11:56

Hamarosan indul az új pécsi vásárcsarnok kivitelezése, emiatt csütörtöktől lezárja az önkormányzat a Zólyom utcai parkolót.

Mint ismert, néhány hete sajtótájékoztatón jelentette be a pécsi önkormányzat, hogy nekiállnak az új vásárcsarnok építésének, mely már évek óta húzódik. Több körben nem sikerült nyertest hirdeni a közbeszerzéseken, végül a B Build & Trade nevű cég lett a befutó, amely 3 milliárd 60 milliós árajánlatot tett a feltételesen kiírt közbeszerzésen. A kormány viszont anno 2,5 milliárdot adott az új vásárcsarnoknak, és már az előző városvezetés is látta, hogy ez nem lesz elég. 

A várost tavaly őszig vezető Páva Zsolt anno azt kérte a kormánytól, hogy adjanak engedélyt más, Pécsnek megítélt TOP-os projektek összegei közötti átcsoportosításra. Így tett az új városvezetés is, azonban, mivel nem érkezett válasz, a város, áthidaló megoldásként, a rendelkezésére álló EIB-hitelkeretből lehívják a hiányzó 415 millió forintot, 127 milliót ugyanis belső átcsoportosításokkal sikerült összerakni. Ez lehetővé teszi, hogy elinduljon a kivitelezés, közben pedig az önkormányzat várja, hogy megjöjjön a kormányzati ámen a TOP-os források közti átcsoportosításra.

A gyors döntésre azért volt szükség, mert a régi vásárcsarnok helyén egy SSC-t (shared service centert - szolgáltatóközpontot) alakítanák ki, és a szektorban érdekelt piaci szereplők nagyjából 2022-ig képesek várni egy ilyenre a területen. Ahhoz pedig, hogy ekkorra a régi vásárcsarnok átlényegüljön, most neki kell állni az új építésének.

Az önkormányzat szerdai közleménye szerint az új vásárcsarnokkal kapcsolatos munkálatok a jelenlegi csarnoktól délre eső területen zajlanak. Ezért szükséges a Zólyom utcai köves parkoló, a jelenlegi vásárcsarnoktól délre eső terület lezárása, mely július 30-a, csütörtök 14 órától válik elérhetetlenné. A pécsiek a lezárt helyett az Árpád híd alatt, a volt Boccaccio területén lévő parkolót tudják igénybe venni.

(Címlapi kép: A Gettoplan látványterve az új pécsi vásárcsarnokról - Fotó: Pécsi Önkormányzat)

Forrás: Pécsi STOP